E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsa İstanbul'a sağdan ve soldan kroşeler---

Borsa İstanbul'a sağdan ve soldan kroşeler

Borsa İstanbul'a sağdan ve soldan kroşeler
12 Ağustos 2014 - 08:52 borsagundem.com

Haftanın ilk işlem gününde gündeme konu olan bir veri akışı yer almamakla birlikte, piyasalar tarafından jeopolitik gündem takip edildi

ALB Menkul Değerler tarafından hazırlanan Borsa İstanbul raporu:

"Haftanın ilk işlem gününde BIST 100 endeksine sağ kroşe Fitch'ten, sol kroşe siyasi risklerden geldi.
   
BIST 100 endeksi haftanın ilk işlem gününde 80.483-77.226 seviyeleri arasında işlem görerek günü yüzde 2,43 değer kaybederek 77.271 seviyesinden kapattı. Bankacılık endeksi yüzde 3,56 değer kaybederken, sanayi endeksi ise yüzde 1,27 değer kaybetti.   

Haftanın ilk işlem gününde Euro Bölgesi'nde gündeme konu olan bir veri akışı yer almamakla birlikte, piyasalar tarafından jeopolitik gündem takip edildi. Güne yükselişle başlayan Avrupa borsalarında gün içerisinde Rusya savaş uçaklarının Ukrayna sınırındaki yaratmış olduğu hareketliliği bitireceğine ilişkin söylemlerin gündeme gelmesiyle yukarı yönlü hareketler görüldü. Avrupa borsalarında jeopolitik gündemin yanı sıra hisse bazlı hareketler gözden kaçırılmazken, şirketlere dair haberler ve beklentilerin üzerinde açıklanan kar rakamları söz konusu yükselişin destekleyicisi olurken, Avrupa borsaları günün pozitif tamamladı. Bugün Euro Bölgesi'nde İtalya TÜFE, Almanya ZEW ekonomik güven endeksi ve Euro Bölgesi ZEW ekonomik güven endeksi verileri takip edilecektir.   

ABD tarafında da önemli bir veri akışı gündeme konu olmamakla birlikte, Dallas Fed Başkanı Richard Fischer'ın konuşması takip edildi. Fischer konuşmasında ABD ekonomisinde büyüme rakamlarından hoşnut olmadığını bununla birlikte  işgücüne katılım oranındaki azalmadan endişe duyduğunu belirtti. Haftanın ilk işlem gününde güne yükselişle başlayan ABD borsaları dünya geneline paralel olarak jeopolitik gündemin yaratmış olduğu tansiyonun düşmesi Fischer'ın olumsuz açıklamalarını gölgede bırakarak pozitif seyrini sürdürdü. Bugün ABD tarafında gündeme konu olan önemli bir ekonomik veri akışı bulunmamaktadır.
   
Haftanın ilk işlem gününde, Moody's tarafından, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin herhangi bir güncelleme yapılmadığının belirtilmesi, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda sonuçlanmasının piyasalar tarafından siyasi riskin azaldığı şeklinde algılanması, Ukrayna ve Ortadoğu'da jeopolitik gündeme ilişkin olarak zayıflayan nabzın etkisiyle güne alıcılı seyir ile başlayan BIST 100 endeksi günün ilerleyen saatlerinde yönünü negatife çevirdi. Günün ilerleyen saatlerinde Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings açıklamaları ile gündeme damgasının vururken söz konusu düşüşteki en önemli etkenler arasında yer aldı. Fitch açıklamasında Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlanmasına rağmen Türkiye için siyasi riskin halen yüksek olduğunu ve söz konusu riskin Türkiye'nin kredi notu üzerinde baskı yarattığını belirtti.

Jeopolitik sorunların ülke ekonomisi tarafından yakından hissedildiğini, siyasi ve jeopolitik risklerin negatif bir derecelendirme hareketine yol açabileceğini de ekledi. Fitch'in açıklamaları BIST 100 endeksinde sert satış baskısına neden olurken, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ülke gündeminde Başbakanlık ve yeni oluşacak kabine yer alıyordu. Başbakanlık ve Kabine belirsizliğinin piyasalarda yarattığı tedirginlikte endekse satışları getiren bir diğer unsur oldu. Günün sonuna gelindiğinde BIST 100 endeksi sabah saatlerindeki kazançları geri vererek yüzde 2'yi aşan değer kayıpları ile günü tamamladı.
   
Teknik açıdan endeksin seyrinde 77.500 seviyesi önem arz etmekte olup, endeksin 77.500 seviyesinin aşağısında kalıcılık sağlaması durumunda 76.000 seviyesi destek seviyesi olarak izlenebilir. Endekste yukarı yönlü hareketlerin görülmesi ve 77.500 seviyesi üzerinde tutunması durumunda ise 79.000 önemli direnç seviyesidir."
ALB MENKUL ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)