E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsa 75 bine çekilebilir---

Borsa 75 bine çekilebilir

Borsa 75 bine çekilebilir
03 Temmuz 2013 - 09:22 borsagundem.com

Borsa İstanbul'da 77 bin seviyesinin altındaki seviyeler endeks üzerinde baskı yaratabilir ve geri çekilme görülebilir

"Avrupa piyasalarında kar satışların etkili olurken, ABD S&P endeksinde de ivme kaybı görülüyor. S&P nin yükselişini güçlendirmesi için 1650 seviyelerinin üzerine yükselmesi gerekli. Bu durum önümüzdeki günlerde gerçekleşecek mi göreceğiz. ABD piyasalarında ivmenin azalması global piyasalarda da yavaşlama getirebilir. Yurtiçinde ise Endeks 77000 seviyesinin üzerine yükselmeyi başarabilmiş değil. Dün gösterge faizde görülen düşüşün hisse senedi piyasasını olumlu etkilediğini söyleyemeyiz. Ancak Avrupa piyasalarına kıyasla pozitif ayrışma gösterdiğimizi not edelim. Faizde bugün açıklanacak Haziran ayı enflasyon verileri önemli olacak. Yıllık %7.7 Tüfe nin üzerinde oluşabilecek bir rakam olumsuz etkiler yaratabilir. Teknik olarak 77000 seviyesinin altındaki seyirler Endeks üzerinde baskı yaratabilir ve yeniden 75000-75500 seviyelerine doğru geri çekilme görülebilir. TL cephesinde ise USDTL 1.91 seviyesi üzerinde ve döviz sepetinde ise 2.21 seviyesi üzerindeki seyirler korunuyor. Bugün USDTL de yukarı seyirler görülürken, EURUSD paritesinin 1.30 desteğinin altına sarktığını görmekteyiz. Yarınki AMB toplantısı öncesinde euroda gevşek görülüyor. AMB Başkanı Draghinin konuşmaları sonrasında Eurodaki seyrin netleşmesini bekliyoruz. Endeks büyük resimde 70000-78000 aralığında dalgalanıyor. Yönsüz seyirler oluşması nedeniyle hisse senedi ağırlığının sınırlı tutulmasında fayda var.

    SABİT GETİRİLİ PİYASALAR
Salı günü para piyasası artı 7,357 milyon TL artı rezerv ile açıldı. Gecelik faiz ortalama brüt %5.22  net %4.44 oldu. Hacimlerin düşük kalmaya devam ettiği bono piyasasında 13 Mayıs 2015 vadeli gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi %7.52 işlem hacmi ise 16 milyon TL oldu. Küresel piyasaların izlendiği piyasada kısa vadede gösterge faizin %7.50 seviyesinde hareket etmesini bekliyoruz. Merkez Bankası, politika faizinden düzenli fonlama yaptığı günlerde daha önce en az 150 milyon dolar olarak belirlediği döviz satım ihale tutarını 50 milyon dolar olarak değiştirdi ve 73 milyon dolar teklif gelen güniçi döviz satım ihaledinde 50 milyon dolar sattı. Dolar/TL kuru gün içinde 1.9180-1.9260 bandında hareket etti. TCMB gösterge alış kurunu 1.9216 olarak açıkladı.

    EKONOMİDE SON GELİŞMELER
BİST’in gözü Haziran Enflasyon verilerinde… ABD Hazine tahvillerinin 2.40/50 bandında istikrar arayışlarına başladığı ve Yen’in yeniden zayıflama patikasına girdiği ortamda GOP’lardaki toparlanmaya paralel 71200’lerdeki diplerden %8 yükselen BİST dün hafif geriledi. Kar satışı kapsamında gerçekleşen bu düşüş gayet doğal. Sepet Kur 2.21/22’lere oturmaya çalışırken, 2 yıllık tahvil faizinin %7.34 gerilemesi tansiyonu şu günlerde düşük tutuyor  ancak güçlü dolar, yükselen ham petrol fiyatları ve son dokuz ayın en düşüğüne gerileyen Çin Hizmetler PMI verisi BİST’in yeni güne başlarken negatifi. Ayrıca ABD piyasalarının tatile girmesiyle global likidite kanalından gelebilecek volatiliteyi de bir kenara yazalım. Tahvil piyasası başta olmak üzere yurtiçinde gözler TSİ10:00’da açıklanacak Haziran enflasyon verilerinde olacak. Yıllık enflasyonun %6.5’den %7.5 düzeyine yükselmesini bekliyoruz. Gerçi TCMB bir süredir piyasaları Haziran’da ciddi bir enflasyon artışına hazırlıyordu ancak %7.5’e sıçrama her ne kadar oyun değişikliğine yol açmasa da kaşların yukarı kalkmasına yol açabilir. Yıllık enflasyonun %7.7’nin üzerine çıkması ise tahvilde satış getirebilir. Yarın açıklancak Reel Efektif Döviz Kurunun ise muhtemelen müdahale sınırı olan 116 endeks seviyesinin altına gerilediğini göreceğiz. Bu, piyasalar için yeni bir bilgi içermeyecek zira TCMB zaten gün içi döviz satış ihaleleri ve zaman zaman haftalık repo fonlamasına getirdiği kısıtlamalarla (ve dolayısıyla efektif fonlama faizindeki artışlarla) dövize son üç-dört haftadır müdahale ediyor. Son günlerde GOP’lardaki durulmanın ardından yurtiçinde düşen dolar talebine paralel TCMB de güniçi satış ihalelerini azalttı. Bugün TCMB dövize yönelik yeni bir hamle yapmadan önce Haziran enflasyon verileri sonrasında oluşacak piyasa ortamına bakacak. Yurtdışında güçlenen dolar zayıf enflasyon verisiyle birleşirse güniçi döviz satış miktarı artırılabilir.
(Eczacıbaşı menkul Değerler)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)