E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBol para, düşük kur, düşük faiz...---

Bol para, düşük kur, düşük faiz...

Bol para, düşük kur, düşük faiz...
22 Ekim 2013 - 14:26 borsagundem.com

ABD’deki iktidar savaşı Türkiye’deki enflasyonu, döviz kurlarını, faizi, hisse senetlerini nasıl etkileyecek? Dolar 2.20 mi yoksa 1.80 mi olacak?..

ABD’de Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında bilek güreşine dönen bütçe ve borçlanma limiti sorunu Türkiye piyasalarının geleceğini de çok yakından ilgilendiriyor. Habertürk ekonomi yazarı Abdurrahman Yıldırım, bugünkü yazısında bu bilek güreşinin olası sonuçlarını ve bu sonuçların Türkiye piyasasına yansımalarını ele alıyor...
İşte Yıldırım’ın o yazısı:
Bir süre önceye kadar küresel piyasaların en önemli sorunu FED'in bol ve ucuz parayı geri çekeceğiydi. Mayıs ayından beri yaşanan türbülansın ana nedeni buydu.
Son gelişmelerde gördük ki, artık yeni bir sorun daha var. O da ABD'de Demokratlar ile Cumhuriyetçilerin bütçe ve borçlanma limiti konusunda anlaşamaması. Bu konuda bir adım atıldı ve ocak ortasına kadar bütçe, 7 Şubat'a kadar da borçlanma sorunu halledildi.

SİYASİ OYUN
Ancak bundan önce de mayıs ayında bir öteleme yapılmıştı. 5 aylık ötelemeyi şimdi 3 aylık bir erteleme izledi. Gelecek seferki ötelemenin daha uzun bir süreyi kapsayacağını kim söyleyebilir. Muhalefette ikinci döneme giren Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu ele geçirmiş, Başkan Obama’yı başarısız kılmaya ve göndermeye çalışıyor. Dünyayı herkesin başına yıkmadıktan, yani mali uçuruma düşmedikten sonra fazla sorun da yok. Bu yıpratma oyununu iktidara gelinceye kadar kullanabilirler. Ya da ara seçimlerde Temsilciler Meclisi çoğunluğunu kaybederlerse oyun orada biter. Seçmen ara seçimde kırmızı kart çıkartmazsa siyasi tıkanıklık, küçük aralıklarla pazarlıklarla normal seçim tarihine kadar, yani üç yıl daha sürebilir.

DEMOKLES'İN KILICI
Yeni gündeme giren ABD bütçe ve borçlanma tavanı sorunu kalıcı hale gelebilir ve Demokles in kılıcı gibi yıllarca küresel piyasaların başında sallanabilir.
Böyle bir durum parasal genişleme programının terk edilmesini zorlaştırıyor. Zaten piyasaları ayakta tutan ve risk alma iştahını yükselten de bu etken. Koşullar, FED'i bol ve ucuz paraya devam etmeye zorlayacak. Tıpkı eylül ayında olduğu gibi. Yoksa bütçe ve borçlanma limitini artırma üzerinden sürdürülen siyasi tıkanıklığın ABD ekonomisindeki toparlanmayı zedeleyeceği açık.

TÜRKİYE İÇİN ANLAMI
Bol ve ucuz dünya likiditesinin devam etmesi, Türkiye için seçim sürecini radikal ekonomik önlemler almadan atlatmak demek. Yapacağı en büyük katkı dış kaynak olacak.
■ Bu sayede büyüme oranı düşmeden ve işsizlik artmadan 2014'ü geçmek mümkün olabilecek.
■ Sermaye girişleri devam edeceğinden TL değerlenecek, döviz kurları gerileyecek. Muhtemelen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın kur konusunda söyledikleri çıkacak. Bu vesileyle henüz yeni kaybettiğimiz adı kâhine çıkmış Ali İhsan Gelberi'yi bir kez daha analım ve kur konusunda 24 Eylül'de Twitter'da yaptığı tahminlerini aktaralım: "Kur ve faiz hareketlerini sıcak para girişi ve çıkışları belirliyor. Sıcak para çok gelirse dolar kuru 1.80, az gelirse 1.92, gelmezse 2.0, çıkarsa 2.20." 24 Eylül'de dolar kurunun 2.0 olduğunu belirtelim.
■ Büyümeyle birlikte cari açık da yüksek çıkacak. Ama kurlar gerileyeceği için, enflasyonu düşürmek olanaklı olacak. Kurların gerilemesi enflasyonun düşmesini beraberinde getirebilir.
■ Enflasyonla birlikte faizlerin seyri de daha çok gevşeme yönünde olabilir. Çünkü bütçe açığı ve kamu borcu düşük. Dışarıdan gelecek paranın bir kısmının devlet iç borçlanma senetlerine gideceği ve enflasyon riskinin de azalacağı dikkate alınırsa, faizler daha çok düşüş yönünde seyir gösterebilir.
■ Dışarıdan gelecek paranın bir kısmının gideceği başka bir adres hisse senetleri. Bu da borsanın prim yapmasını beraberinde getirebilir. Ancak bu kez Borsa İstanbul'un performansı geçmiş dönemlere göre daha düşük kalabilir. Bunun temel nedeni piyasayı sürükleyen bankaların kârlılıklarında beklenen azalma.
Kısaca elden gelen, düğün bayram.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)