E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasasının en büyük riski---

Boğa piyasasının en büyük riski

Boğa piyasasının en büyük riski
12 Şubat 2021 - 11:17 borsagundem.com

Küresel borsalarda görünen boğa piyasası aşırı alım seviyelerine ulaşılmasına rağmen gücünü koruyor. Bu ortamda yatırımcıların yapacağı en büyük hata satış sinyallerini takip etmemek gibi görünüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalardaki boğa piyasası tüm hızıyla devam ediyor. Endeksler rekor bölgelerinde dolaşmayı sürdürürken göstergelerin büyük bir kısmı satın almaların aşırı seviyelere ulaştığını gösteriyor. Ancak bu genel olarak bir satış sinyali anlamına gelmiyor. Markewatch yazarı Lawrence G. McMillan bu noktada en iyi bakış açısının yükselişi takip etmek ancak ilerde görülmesi mümkün tehlikelere karşı dikkatli davranmak olduğunu belirtiyor.

ABD borsalarında S&P 500, Dow Jones, Nasdaq ve Russell 2000 endekslerinin tamamı rekor bölgelerde dolaşıyor ve yeni rekorlar gerçekleştiriyor. Ancak McMillan yazısında S&P 500 Endeksi’nin analizine odaklanıyor.

Borsa yazarına göre S&P 500 için ilk destek seviyesi Aralık ayındaki rekoru olan 3870 puanda ancak bu seviye henüz test edilmiş değil. Endeksin son destek seviyesi ise Aralık ayındaki dip seviyesi olan 3630 puanda. McMillan’ın bu destek seviyesini ‘son’ olarak göstermesindeki en önemli sebepse bu noktadan sonra tüm S&P 500 göstergelerinin ayı piyasası eğilimi alması.

20 günlük volatiliteyle ilişkili göstergelerinin yükseldiğine dikkat çeken McMillan hisse senetlerindeki satım alım oranlarının (PCR) da olağanüstü derecelerde düşük olduğunu belirtiyor. Borsa yazarı PCR göstergelerinin 1999 Mayıs seviyesinde olduğunu belirtirken bu oranların ardından borsalarda teknoloji balonunun patladığını hatırlatıyor.

Tüm göstergeler olumsuz değil

Bununla birlikte S&P 500’deki tüm göstergeler de olumsuzluk belirtmiyor. Ağırlıklı oran göstergeleri alım satım opsiyonlarında sadece hacmi değil dolar harcanan dolar miktarını da ölçtüğünden çok düşük seviyeleri görülmüyor. Piyasalardaki genişlik endeksleri de iyimser görünümünü koruyor. McMillan’ın ifadelerine göre genişlik endeksi aşırı alım görülmesine karşın alım sinyalleri vermeye devam ediyor.

S&P 500 Endeksi’nde endişe oluşturacak en önemli faktör McMillan’a göre volatiliteyi gösteren VIX Endeksi. S&P 500’ün yeni rekorlara ulaşmasına karşın korku endeksi olarak da bilinen volatilite endeksi (VIX) 22’ye yakın yüksek seviyelerde dolaşıyor. Bu aynı zamanda büyük para yöneticilerinin yakın vadeli gelecek için endişe duyduğunu gösteriyor. Bununla birlikte VIX’teki yüksekliğe rağmen alım sinyalleri etkilenmiyor. 20 günlük ve 200 günlük ortalamalarda aşağı yönü gösteren VIX boğa piyasasını işaret ediyor.

Satış sinyallerine dikkat

McMillan genel olarak bakıldığında borsanın boğa piyasası eğilimini devam ettirdiğinin altını çizerek uzun vadeli yatırımlarda kalınmasını tavsiye ediyor. Ancak uzun vadeli pozisyonları tutarken piyasalardaki göstergelere de dikkat etmek gerekiyor. McMillan’a göre şu anda yatırımcılar için en büyük tehdit kayıtsızlık. Zira şimdiye kadar satış sinyalleri etkili olmadığı düşünerek bu verilerin göz ardı edilmesi yatırımcılar için büyük sorunlar oluşturabilir.

Borsa yazarı borsalardaki gidişatın 2020’nin Ocak ve Şubat aylarındakine çok benzediğine dikkat çekti. Ancak söz konusu ticaretin Şubat ayının son haftasında güçlü bir ayı piyasasıyla sarsıldığını hatırlattı. McMillan bu nedenle teyit edilmiş satış sinyallerinin göz ardı edilmemesini ancak 3630 destek seviyesi kırılmadığı sürece borsada ortalama büyüklükte kalınması tavsiyesinde bulundu.

 

Dolar kritik seviyeye çok yakın

 

Halka arzlar Avrupa’da yıla rekor başlangıç yaptı

 

2.2 milyar dolarlık 'halka arz flörtü'

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)