E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHalka arzlar Avrupa’da yıla rekor başlangıç yaptı---

Halka arzlar Avrupa’da yıla rekor başlangıç yaptı

Halka arzlar Avrupa’da yıla rekor başlangıç yaptı
12 Şubat 2021 - 10:04 borsagundem.com

Avrupa’da halka arzlar seneye, 2015 yılından bu yana en iyi performansla başladı. Toplamda 8 milyar euro getiri sağlanan halka arzlarda bölgenin teknoloji ve e-ticaret sektörleri öne çıktı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa’da teknoloji ve e-ticaret şirketlerinde halka arz dalgası piyasaların gündeminde. Halka arz piyasası seneye 2015 yılından bu yana en iyi girişi yaptı. Bunun ardındaki neden ise uzatılan karantina uygulamalarının yatırımcıların dijital şirketlere olan ilgisini körüklüyor olması. 2021’in başından bu yana Avrupa borsalarında listelenen şirketlerin hisseleri, 16 halka arz gerçekleştirerek, Refinitiv’in verilerine göre toplamda 8,4 milyar euroluk hisse satışı sağladı.

Sağlanan yeni fonlardan ve hisse sahiplerinin nakde dönmesinden oluşan bu rakam, 2015 yılından bu yana en büyük getiri ve en fazla sayıda halka arz oldu. Halka arz dalgası 1998 yılındaki rekorun ardından ise, ikinci sıraya yerleşti. Satılan hisselerin yaklaşık %70’i pandemi sürecinde şirketlerin ve tüketicilerin dijital mecralara yönelmesinden fayda gören şirketlere ait olduğu görüldü. Bu şirketler arasında, kişiselleştirilmiş hediye ve tebrik kartı perakendecisi Moonpig ve kargo şirketi InPost da yer aldı.

Citigroup’un Küresel Sermaye Piyasaları Eş Başkanı James Fleming, “korona virüsün sonucunda e-ticaret alanında bazı tektonik değişimlere tanık olduk. Beş yılda değişeceğini düşündüğümüz şeyler, beş ayda değişti” dedi. Bunun sonucunda, Fleming’e göre, “teknoloji şirketlerinin değerlemelerinde önemli bir yükseliş gerçekleşti.” Halka arz dalgası karantina uygulamalarının kazananlarının, yatırımcıların yükselen taleplerinden ve küresel piyasalarda değerlemelerin yükselmesinden fayda sağladığını gösterdi. Halka arz dalgası ABD’de de görülürken, aynı dönemde 22,6 milyar dolarlık hisse satışı gerçekleşti.

Londra merkezli Moonpig, Frankfurt merkezli online otomobil galerisi Auto1 ve Varşova merkezli mobil oyun şirketi Huuuge bankacılara, 

Avrupa hisse piyasalarının dijital şirketlerinin ve büyüme verilerinin Wall Street’in önde gelen teknoloji şirketleri tarafından gölgede bırakıldığını göstermeleri için bir fırsat yarattı. JPMorgan’ın İngiltere Sermaye Piyasaları Başkanı Barry Meyers, “son yıllarda Avrupa’da ABD’ye kıyasla bu teknoloji şirketlerinde eksiklik vardı” dedi.

Açıklamasının devamında, “şimdi büyük bir heyecan var çünkü bunlar yüksek kaliteli şirketler” ifadesini kullandı.

Meyers’e göre, talep bölgede halka arzını gerçekleştirmeye hazırlanan şirketlerin sayısının oldukça ilerisinde. 

Hisse arzı, geçtiğimiz yılın aynı döneminde gerçekleşen miktarın 26 katına çıktı. Brexit’in ardından sermaye piyasalarının Avrupa Birliği’ne kaçacağına yönelik korkulara rağmen Londra halka arz liderliğini elinde tutmaya devam etti. Ancak Polonya’lı InPost bölgenin teknoloji şirketleri için Amsterdam’ın “tercih edilebileceğini” söyledi.

Financial Times’ın haberine göre, Avrupa’da gerçekleşen en büyük halka arzların bazılarına önde gelen yatırımcılar da dahil oldu. Bir veya birden fazla yatırımcı, önceden belirli bir miktarda hisse almaya karar verdi. Asya piyasalarında oldukça popüler olan uygulama, bankacılara göre yatırımcılara ve şirketlere halka arzın başarısıyla ilgili güven aşıladığı için Avrupa’da da hız kazandı. Fleming, “yatırımcılar bir halka arzda ‘mihenk taşı’ olma konusunda çok daha açık hale geliyor” dedi.

Moonpig ve Dr Martens’in yakın zamanda gerçekleşen halka arzlarında, dünyanın en büyük fon yöneticisi BlackRock ve San Francisco merkezli yatırım şirketi Dragoneer da sürece dahil oldu. Online açık artırma şirketi ATG gelecek ay 250 milyon sterlin değerinde hisse satmayı planlıyor. Süreçte İngiltere merkezli Merian ve Caledonia da 100 milyon sterlinlik destekle yer alacak.

Ancak halka arzlardaki bu uygulamaya karşı çıkanlar da var. ‘Mihenk taşı’ yatırımcıları, Lazard’ın Avrupa Sermaye Piyasaları Eş Başkanı Nick Fowler’a göre, “erken momentum yaratarak bir halka arzın başarısında önemli bir rol oynayabilir.” Ancak aynı zamanda “diğer yatırımcıların en çekici halka arz adaylarının süreçlerine dahil olmasını da zorlaştırabilir” ifadesini kullanarak, uyarıda bulundu.

Piyasalarda hızlı yükselişlerin ardından soluklanma gözleniyor

 

Borsada dış piyasalara paralel görüntü korunacak

 

Haftanın son işlem gününde veri akışı yoğun

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)