E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBoğa piyasasına aşırı güven borsaları tehlikeye atıyor---

Boğa piyasasına aşırı güven borsaları tehlikeye atıyor

Boğa piyasasına aşırı güven borsaları tehlikeye atıyor
15 Eylül 2021 - 11:28 borsagundem.com

Her geçen gün profesyonel yatırımcıdan borsalarda %10’luk geri çekilme öngörüleri paylaşılmasına karşın söz konusu yatırımcıların portföylerinde hala boğa piyasası görülüyor. Boğa piyasasına olan bu aşırı destek yeni krizlere neden olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalardaki yükseliş beklentilerin aksine önümüzdeki haftalarda da devam edebilir. Ancak MarketWatch’un haberine göre bu durumun sebebi piyasalarda boğa piyasası algısının çok fazla hüküm sürmesi.

Genel yatırımcı algısının aksi yönünde hareket eden analistler borsalardaki en etkileyici rallilerin piyasalardaki kötümserlik dönemlerinde başladığına dikkat çekiyor. Bu aynı zamanda iyimserliğin yaygın olduğu zamanlarda piyasaların risk altında olduğu anlamına da geliyor.

Borsa yazarı Mark Hulbert’in konuyla ilgili araştırmalarında borsalarda en son geniş çaplı kötümserliğin görüldüğü Mart 2020 tarihine dikkat çekiliyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre pandemi krizinin en yoğun biçimde hissedildiği tarihte profesyonel yatırımcılar arasında uzun vadeli ayı piyasası beklentileri oldukça yaygındı. Ancak borsalar söz konusu tarihten bu yana 18 ay boyunca güçlü bir ralliye imza attı. Hulbert’e göre son dönemde ise bunun tam aksi bir yatırımcı algısı ortaya çıktı. Bununla birlikte Eylül ayının başından itibaren Dow Jones ve Nasdaq endeksleri %2’lik bir düşüş kaydedildi.

Endekslerdeki bu düşüş yatırımcılara boğa piyasasının gücünü değerlendirmek için de iyi bir fırsat sunuyor. Hulbert’e göre yatırımcılar geçtiğimiz haftaki zayıflığa piyasalardan uzaklaşarak tepki gösterseydi karşıt görüşteki yatırımcılara göre bu piyasalar için iyimser bir işaret olurdu. Ancak boğa piyasası yatırımcılarının piyasalara zarar verecek bir şekilde yatırımlarına tutunması söz konusu yatırımcılara göre olumlu bir sinyal değil.

Hulbert’in konuyla ilgili araştırmaları son aylarda yatırımcı duyarlılığının yüksek olduğunu gösteriyor. Bu durum piyasalardaki herhangi bir düşüşün endişe verici bir durum olmayacağı ve satın alma fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiği düşüncelerinin yaygın olduğu anlamına geliyor. Sonuç olaraksa boğa piyasasının temelinde olması gereken piyasa duyarlılığı giderek zayıflıyor.

Profesyonellerin ne yaptıklarına dikkat

Borsagundem.com’da yer alan habere göre geçtiğimiz günlerde yayınlanan Deutsche Bank’ın raporunda borsaların endişe duvarına yaklaştığı belirtilmişti. 550 profesyonel yatırımcının katıldığı anket çalışmasında büyük bir çoğunluk yılsonuna kadar %5 ila %10 aralığında bir geri çekilme beklediğini açıklamıştı.

Ancak Hulbert yatırımcıların ne söylediklerinden çok ne yaptıklarına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Zira borsa uzmanı Deutsche Bank anketine verdikleri yanıtlara rağmen 550 profesyonel yatırımcının portföylerindeki nakit ortalamalarında ciddi bir artış görülmediği konusunda emin olduğunu belirtiyor.

Hulbert, “Yıllar boyunca icraatın sözlerden daha yüksek ses çıkardığını anladık. Ortalama yatırım seviyeleri bize piyasa duyarlılığı konusuna yatırımcı görüşlerinden daha fazlasını anlatıyor. Bu nedenle karşıt görüşteki yatırımcılar profesyonel danışmanların söylediklerinin aksine ne yaptıklarına dikkat ederler” ifadelerine yer verdi.

Borsa yazarı giderek artan sayıda profesyonel yatırımcıların endişelerini dile getirdiğini ancak portföylerinde büyük değişiklikler yapacak kadar endişeli görünmediklerini belirtiyor. Hulbert, ancak borsa profesyonellerinin gerçekten endişe duymaya başladığı zamanlarda karşıt görüşteki yatırımcıların ralli beklentilerinin yükseleceğini belirtiyor.

Bakır fiyatları zayıf dolar etkisiyle yükseldi

 

Morgan Stanley euroda düşüş öngörüyor

 

Enflasyon altına yaradı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)