E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBoE’nin acı reçetesi sterline yaramadı---

BoE’nin acı reçetesi sterline yaramadı

BoE’nin acı reçetesi sterline yaramadı
23 Haziran 2023 - 16:20 borsagundem.com

BoE’nin faiz artışı sterlini desteklemek yerine resesyon beklentilerini güçlendirdi. Uzmanlar dolar-sterlin paritesinde yıl sonunda gerçekleşebilecek İngiltere resesyonunun fiyatlandırıldığını belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere Merkez Bankası (BoE) perşembe günü beklentilerin üzerinde bir faiz artışı yaparak sterlini desteklemeyi hedefledi. Ancak agresif faiz artışlarının yatırımcılarda yıl sonunda yaşanabilecek olası bir resesyon beklentisini artırması sterlinin fiyat hareketini sınırladı.

Financial Times’ın haberine göre BoE’nin politika faizlerini 50 baz puan artırarak yüzde 4,5 ila 5 arasına çekmesinin ardından sterlin kısa bir süreliğine yükseliş gösterdi. Ancak para biriminin dolar karşısındaki kazanımları hızlı bir şekilde söndü ve sterlin perşembe günü kapanışta %0,3’lük düşüşle 1,2731 dolardan işlem gördü. Sterlin faiz açıklaması öncesi seviyesinin altına geriledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre sterlindeki düşüş cuma gününde de devam ediyor. Dolar karşısında %0,28 düşüş gösteren sterlin 1,2715 dolardan işlem görüyor.

Kısa vadeli faiz oranlarına duyarlı olan iki yıllık İngiltere devlet tahvilleri getirileri de perşembe gününü dalgalı bir seansın ardından yüzde 5,06’da sabit bir seyirde sonlandırdı. İki yıllık tahviller yeni günde ise %1,53’lük yükselişle %5,14 seviyesinde işlem görüyor.

Sterilindeki hareket nispeten küçük olması yatırımcıların daha yüksek borçlanma maliyetleri ve sterlinin diğer para birimleriyle korelasyonu yerine, faiz artışlarının büyümeyi yavaşlatıcı etkisine odaklandığını gösterdi. Bununla birlikte sterlindeki zayıflığın devam etmesi ithal malların maliyetini artırabilir ve BoE’nin enflasyonla mücadelesini zora sokabilir.

FT haberine göre Allianz Küresel Yatırımcılar Portföy Yöneticisi Mike Riddell, “Piyasalar bu faiz artışının ekonomik büyümeyi öldüreceğini ve enflasyonu düşüreceğini ima ediyor ve bana kalırsa piyasa haklı” dedi.

BoE’nin faiz kararı İngiltere’de inatla yükselen enflasyon verilerini takip etti. Çarşamba günü açıklanan verilere göre İngiltere enflasyonu mayıs ayında %8,7’de takıldı ve bir ay önceki yıllık %8,4 seviyesini geçti.

Gıda ve enerji fiyatlarının dışarıda tutulduğu çekirdek enflasyon mayıs ayında %6,8’den %7,1’e yükseldi ve Mart 1992’den bu yana en büyük artış görüldü.

Yatırımcılar BoE’nin politika faiz oranlarını yıl sonuna kadar %6’ya yükseltmesini bekliyor. Ancak söz konusu verilerin ardından açıklanan faiz kararı hafta başında sterlinin düşmesine sebep oldu ve dolar karşısında üç haftadır devam eden yükseliş serisi sona erdi.

T Rowe Price’ın Avrupa Baş Ekonomisti Tomasz Wieladek, “Bir resesyon olmadan işgücü piyasasındaki sıcaklıktan kurtulunabileceği fikri İngiltere’de tarih boyunca gerçekleşmedi. Herkes İngiltere ekonomisine gelen enflasyon etkisini gerçekten hafife aldı. BoE’nin faizleri yüzde 6’ya yükseltmesi mümkün. Ancak sterlin hâlâ değer kaybediyor” dedi.

Perşembe günkü para politikası kararından önce, BoE'nin oranları 0,25 puan artırması bekleniyordu. Piyasa toplantı öncesinde faizlerin yüzde 5'e geçme ihtimalini yüzde 45 olarak fiyatlıyordu. Japon bankası Nomura’nın Döviz Stratejisti Jordan Rochester, faiz artışının "bu yılın ilerleyen dönemlerinde daha fazla artışa ihtiyaç duyulma olasılığını azaltabileceğini" ve sterlini zayıflattığını söyledi.

İngiltere Merkez Bankası faiz artırdı

 

İngiltere'nin kamu borcu GSYH'yi aştı

 

El-Erian: İngiltere enflasyonu herkesi korkutmalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)