E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBlackRock’tan uyarı: Özel piyasalarda fiyatlar aşırı yüksek---

BlackRock’tan uyarı: Özel piyasalarda fiyatlar aşırı yüksek

BlackRock’tan uyarı: Özel piyasalarda fiyatlar aşırı yüksek
02 Mayıs 2023 - 18:22 borsagundem.com

Dünyanın en büyük para yöneticisi BlackRock özel sermaye piyasaları konusunda uyardı. Dev varlık yöneticisinden Edwin Conway halka açık olmayan piyasalardaki şirket değerlerinin fazla yüksek olduğu söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırımların en tartışmalı alanlarından birisi olan özel piyasalar ABD Merkez Bankası’nın (FED) geçtiğimiz yıldan itibaren başlattığı sıkı para politikası önlemleriyle birlikte dikkatleri üzerine çekiyor. Dünyanın en büyük para yöneticisi olan BlackRock’tan da söz konusu varlıklara ilişkin önemli bir uyarı geldi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre özel piyasalar nitelikli yatırımcıların henüz halka açık olmayan girişimler üzerinde yaptığı yatırımları ifade eder. Bu piyasalar sayesinde büyümek için fona ihtiyaç duyan girişimciler ve keşfedilmemiş şirketler üzerinden değer yaratmayı hedefleyen melek yatırımcılar buluşabilir.

Söz konusu piyasalar özellikle pandemi sonrası borsa rallisinde önemli bir yükseliş göstermişti. Düşük faiz ortamında olağanüstü nakit akışlarıyla abartılı değerlemelere ulaşmıştı. Ancak söz konusu girişimler halka açık olmadığından dolayı gerçek değerlerine ilişkin ipuçları ancak özel sermaye şirketlerinin hisse satışları veya halka arzlar döneminde anlaşılabiliyordu.

FED’in geçen yıl faiz politikasını değiştirmesiyle küresel piyasaların tamamında özellikle büyüme odaklı girişimlerin değerlemelerine yönelik soru işaretleri oluştu. Örneğin İsveçli şimdi al sonra öde firması Klarna’nın değeri geçen yıl 46 milyar dolardan 6,7 milyar dolara gerileyerek %85 düştü. Değerlemelerdeki düşüşler şirketlerin halka arz olma taleplerini geciktirmesine sebep olurken bir yandan özel yatırım firmalarının çıkış stratejilerini de zorlaştırdı.

Özel sermaye piyasalarındaki bu karamsar tablo henüz sona ermemiş olabilir. Bloomberg’ün haberine göre üst düzey bir BlackRock yöneticisi, özel sermaye piyasası yüksek değerlemelere sahip olmaya devam ettiği konusunda uyardı ve özel yatırım firmalarının yatırımlardan çıkmakta zorlandığına dikkat çekti.

BlackRock Alternatif Yatırımlar Küresel Başkanı Edwin Conway, “Özel yatırım varlıklarında halen talep görüyoruz. Bense hâlâ değerlemelerin yüksek olduğunu hissediyorum” ifadelerine yer verdi.

Conway'e göre, daha küçük girişim firmalarında ve büyüme sermayesi yatırımlarında bir yeniden fiyatlandırma süreci yaşandı. Ancak pazarın diğer büyük ucunda bu dengelenme süreci yaşanmadı.

Yatırım uzmanı, “Şu anda özel sermaye piyasalarından çıkışlar zorlaşıyor” uyarısında bulundu.

BlackRock’ın alternatif yatırımlar birimi 320 milyar dolarlık varlığı yönetiyor. Yatırım devinin yönetiminde olan toplam varlıkların değeri ise 9 trilyon doların üzerinde.

JPMorgan: Hisse senedi rallisi, 2000 ve 2008 krizlerini hatırlatıyor

 

Ticari gayrimenkullerde büyük kriz yaklaşıyor

 

Özel sermaye fonları piramit şemasına mı döndü?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)