E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEl-Erian’dan kaçış önerisi---

El-Erian’dan kaçış önerisi

El-Erian’dan kaçış önerisi
06 Eylül 2022 - 16:06 borsagundem.com

Ünlü ekonomist Mohamed El-Erian yatırımcıların nakde veya kısa vadeli sabit getirili varlıklara kaçmasını tavsiye etti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalardaki değişimler karşısında yatırımcıların pozisyonlarını sorgulaması gerekiyor olabilir. Allianz’ın ve ABD merkezli yatırım firması Gramercy’nin Baş Ekonomisti Mohamed El-Erian CNBC’deki açıklamasında hisse senetleri ve tahvil piyasalarının bozulduğunu ve yatırımcıların portföylerini değiştirmesi gerektiğini söyledi.

El-Erian son haftalarda düşen hisse senedi ve tahvil fiyatlarının zemininde, yatırımcıların nakit ve kısa vadeli tahvil varlıklarına yönelmeleri gerektiğini söyledi. Ünlü ekonomist, “Çok fazla zarar yaratan bu çarpık piyasadan çıkmamız gerekiyor. Piyasalarda yeniden fiyatlandırma içerisindeyiz. Henüz tam olarak bu noktaya ulaştığımızı sanmıyorum. Ama kesinlikle bu yöne doğru ilerliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın 25 Ağustos’taki Jackson Hole konuşmasının ardından S&P 500 Endeksi %6,5 düştü. Küresel tahvillerse cuma günü otuz yıl sonra ilk kez ayı piyasasına girdi. İsviçre bankası Mirboud bu tür bir tablonun genellikle 50 yılda bir yaşandığını belirtiyor. El-Erian ise bu ani düzeltmenin yatırımcılar için risksiz varlıklara kaçış anlamına geldiğini söyledi.

Korona virüs pandemisi sırasında ve hemen sonrasında piyasalarda görülen ralliye atıfta bulunan El-Erian, “Tüm varlık fiyatlarının yükseldiği bir dönem yaşandı ve hisse senetleri ve o dönemde tahvil fiyatları arasındaki korelasyonu unuttuk. Hem risk varlıklarını hem de risk azaltıcı varlıkları tutmanız için size ödeme yapılırken korelasyonları neden önemsiyorsunuz?” sorusunu sordu.

El-Erian tahvil ve hisse fiyatlarının aynı yönde hareket edebildiğine dikkat çekerek, “İlk yarı bize bunu gösterdi ve ağustos ayının ortasından bu yana hisse senetleri ve tahvillerin aynı anda düşebileceğini tekrar öğrendik. Böyle bir dünyada kısa vadeli sabit getirili varlıklara bakmalı ve alternatif olarak nakit varlıkları incelemelisiniz” tavsiyesinde bulundu.

Ünlü ekonomistin nakit varlıkları tavsiye etmesi çelişkili bir bakış açısını ifade ediyor. Zira tarihsel olarak yüksek enflasyon dönemlerinde para birimlerinin değerinin aşındığı biliniyor. Insider’ın haberine göre milyarder yatırımcı Ray Dalio son yıllarda birkaç kez nakit yatırımlarının “çöp” olduğunu iddia eden açıklamalarda bulundu. Efsane yatırımcı Warren Buffett ise bu yılın başında “enflasyon, parasını yastık altında tutan kişiyi dolandırır" demişti.

Bu arada, 3 aylık ABD Hazine bonoları şu anda sadece %2,84'lük bir getiri sunuyor ve Temmuz ayında %8,5'e ulaşan Tüketici Fiyat Endeksi enflasyonunun oldukça gerisinde kalıyor.

El-Erian, piyasaların önümüzdeki birkaç ayı hangi enflasyon metriğinin ABD ekonomisinin sağlığını en iyi yansıttığını tartışarak geçireceğini öngördü. Ünlü ekonomist yıllık ve aylık enflasyon baskıları arasındaki potansiyel bir farklılığın, hisse senetleri ve tahviller için daha fazla "dağılmaya" neden olacağını ve düşük riskli varlıkları daha cazip hale getireceğini söyledi.

Baş ekonomist, “Asıl mesele hangi enflasyon oranından bahsettiğimiz. Sadece manşet mi, çekirdek mi, TÜFE mi yoksa kişisel tüketim harcamaları mı demek istemiyorum. Aynı zamanda yıldan yıla mı yoksa aydan aya mı enflasyondan bahsediyoruz? Bu göstergeler farklılaşmaya başladıkça hayat daha karmaşık gale geliyor. Eğer altı ay sonra burada konuşuyor olursak ortak bir şoktan değil ekonomik performanstaki, piyasanın farklı segmentlerindeki dağınıklıktan bahsedeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Ünlü ekonomistin enerji analizi Belçika’yı şoke etti

 

Ayı piyasasının yeni kaynağı bilançolar

 

Doların yükselişi stagflasyon riskini artırıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı Osman07 Eylül 2022 07:49

    Sözünü ettiği durum bizim için geçerli değil,burada paranın gideceği başka bir mecra yok,faize gitmez,altına gitmez,dolar zaten seçime kadar bir yere gidemez orayada gitmez,bu üç yere gidecek olan para enflasyon karşısında patates olur,ötv indirimi beklentisi çıktı nerden çıktıysa bu hayalden başka bir halt değil çünkü çıktığı günden 8-10 gün önce araba alan ne yapacak? Veya bu fiyatlardan galerisine araç almış esnaf ne yapacak ucuzamı satacak? Onun için ötv indirimini geçelim,ev fiyatları zaten belli parası olayan alamaz,ne kaldı geriye ?? Bir tek yer orasıda borsa,sen rahat ol eriyan kardeş biz borsanın çökmesini değil düzeltme yapmasına karşı önlem almaya çalışıyoruz,dandik fikirlerini kendine sakla size ucuza mal yok borsada,tek derdimiz düzeltmeye malda yakalanmamak,bugünden sonra gidecek yüzde 3-4 lük bir alanımız daha var dikkatli olun ani düşüş gelirse nasıl olsa toplar endeks diye dalmayın alıcı bulduklarında toplamazlar tam tersi aldıkça düşürürler….!

  • Hakan06 Eylül 2022 21:01

    Eveleme geceleme. Ünsüzler daha akıllı.

  • acacu06 Eylül 2022 16:59

    Bahsettiği korelasyon bizim ülkemizde de gayrimenkul&otomobil fiyatları ile, döviz arasında bozuldu. Ya fiyatlar düşecek (Ülkemizde daha önce bu durum hiç görülmedi), ya da dolar fiyatları yakalayacak.