E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBlackRock: Cinsiyet eşitliği olan şirketlerin getirisi artıyor---

BlackRock: Cinsiyet eşitliği olan şirketlerin getirisi artıyor

BlackRock: Cinsiyet eşitliği olan şirketlerin getirisi artıyor
02 Kasım 2023 - 17:48 borsagundem.com

Dünyanın en büyük para yöneticisi hisse senedi tercihlerinde dikkate alınması gereken önemli bir unsura işaret etti. BlackRock araştırmasına göre cinsiyet temsili eşit olan şirketler daha yüksek sermaye getirisi sağlıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

MSCI World Endeksi’ne ilişkin bir BlackRock araştırması, cinsiyet açısından daha dengeli iş gücüne sahip şirketlerin, 2013 ve 2022 yılları arasında en az dengeli emsallerinden yılda yüzde 2'ye kadar daha iyi performans gösterdiğini ortaya koydu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 9,1 trilyon dolarlık küresel varlığın yöneticisi olan BlackRock dünyanın en büyük para yöneticisi konumunda.

Financial Times’ın haberine göre kurumun perşembe günü yayınlanan bir raporunda, cinsiyet eşitliği ile daha yüksek varlık getirisinin ülkeler ve sektörler için de geçerli olduğunu açıkladı. Raporda özellikle de mühendislik ve en yüksek ücretli işlerde cinsiyet eşitliği olan şirketlerin daha yüksek getiriler sağladığına dikkat çekildi.

Daha önce de benzeri yönde bazı araştırmalar yapılmış olsa da yaklaşık 1250 şirketin dahil edildiği söz konusu küresel çalışma bu alanda yapılmış en büyük araştırmalardan biri niteliğini taşıyor.

Araştırmaya göre cinsiyet dengesi olan şirketlerin ortalama yıllık sermaye getirileri %7,7 seviyesinde. Buna karşın işgücünde erkeklerin yoğunlukta olduğu şirketler %5,6, kadınların yoğunlukta olduğu şirketlerse %6,1 yıllık ortalama sermaye getirisi sağlıyor.

Çalışmayı yöneten BlackRock Genel Müdürü Sandra Lawson, “İnsan sermayesi yatırım performansı için çok önemlidir. Bu oldukça güçlü bir korelasyon” ifadelerine yer verdi.

BlackRock'un çalışması, dünyanın en büyük para yöneticisinin ve diğer varlık yöneticilerinin emsallerinin yatırımlarında çevresel, sosyal ve kurumsal faktörleri (ESG) kullandıkları için saldırıya uğradığı bir dönemde geldi. Muhafazakar eleştirmenler varlık yöneticilerinin getirileri en üst düzeye çıkarmaktan vazgeçtiğini iddia ediyor ve ESG standartlarının kullanılmasını önlemek için boykot ve yasal düzenleme çağırısında bulunuyor.

Araştırma yatırım süreçlerinde eşit temsil yetkisinin ve diğer sosyal faktörlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini savunan yatırım firmaları için destekleyici bir veri sağlayacak.

Araştırmacılardan biri olan Ewelina Zurowska, BlackRock çalışmasında varlık getirisi kullanılmasının sebebi olarak söz konusu göstergenin borsalardaki genel volatiliteden daha az etkilenmesini gösterdi.

Sektörlere göre kadın temsili farklılık gösterse de araştırmaya göre cinsiyet eşitliği ve yüksek varlık getirisi arasındaki bağıntı korunuyor. Araştırma ayrıca orta ve üst yönetiminde cinsiyet çeşitliliğine sahip şirketlerde genel işgücünün de arttığı, çalışanların daha az sıklıkla değiştiği ve daha yüksek sermaye getirisinin sağlandığı bulundu.

Doğum izni arttıkça finansal performans artıyor

Araştırmacılar ayrıca personel politikaları ile finansal performans arasındaki bağlantıları araştırdı. Kadınların daha uzun doğum izni aldığı ABD şirketlerinin, doğum izinlerinin daha kısa olduğu rakiplerine karşı daha iyi finansal performans gösterdiği görüldü.

Lawson, doğum izni verilerinin, performans farklılıklarının neden olmasını çalışan dostu politikaların etkisi olarak gösterdi. Lawson "Şirket bu sayede çalışanlarına sadece çalışan olarak değil, birey olarak değer verildiğine dair bütünlüklü bir mesaj veriyor" ifadelerine yer verdi.

Yüksek nakit akışına sahip şirket hisselerinde balon endişesi

 

Bank of America: 2024 hisse senetlerinin yılı olabilir

 

Fed'in faiz kararı hangi riskleri beraberinde getiriyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)