E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBitcoin’in gerçekten çevre düşmanı mı?---

Bitcoin’in gerçekten çevre düşmanı mı?

Bitcoin’in gerçekten çevre düşmanı mı?
03 Haziran 2021 - 11:15 borsagundem.com

Bitcoin’de geçtiğimiz ayda gerçekleşen sert düşüşlerin en büyük sebebi dünyanın en büyük kripto para biriminin neden olduğu karbon salınımı iddialarıydı. Ancak kripto analisti Alexander Benfield’a göre bu iddialar gerçeklerle uyuşmuyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tesla CEO’su Elon Musk’ın elektrikli araba satışlarında Bitcoin’le ödeme seçeneğini rafa kaldırdığını açıklamasının ardından iki hafta geçti. Musk söz konusu düzenlemeyi Bitcoin madenlerinin çevreye verdiği zarar nedeniyle gerçekleştirdiğini açıklamıştı. O tarihten bu yana Bitcoin üçte bir oranında değer kaybetti. Yatırımcıların en yoğun eleştirileri de dünyanın en büyük kripto para biriminin neden olduğu karbon emisyonuydu. Ancak konu bu kadar basit olmayabilir.

Analiz şirketi Wiess Ratings’in Kripto Para Birimi Analisti Alexander Benfield MarketWatch’a verdiği röportajda piyasa dinamikleri yerine Bitcoin’e ve madencilik sürecini çevreleyen enerji tüketimi konularına odaklanılması gerektiğini belirtiyor.

Kripto para birimi ağı kompleks bulmacalar çözen bilgisayarlara dayanmaktadır. Bu da enerji tüketimine neden olur. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Cambridge Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, Bitcoin madenciliğinin yıllık enerji tüketiminin yaklaşık 130 terawatt saat olduğunu ortaya koydu. Buna karşın, Amerika Birleşik Devletleri yılda neredeyse 4.000 terawatt saat elektrik kullanıyor. Söz konusu enerji kullanımı yine de fazla olabilir. Fakat bu enerji kullanımının önemli bir kısmı yenilenebilir enerjiden sağlanıyor.

Benfield konuyla ilgili açıklamalarında, “Evet, Bitcoin bol miktarda enerji harcıyor. Ancak bunun karbon emisyonuna yol açması zorunlu değil. Bitcoin madenciliğinin büyük bir kısmı kaynağına göre yenilenebilir enerji harcıyor. Bu oran %39’la %73 arasında değişiyor. Söz konusu oran ABD’nin elektrik şebekelerindeki yenilenebilir enerji oranından çok daha yüksektir” ifadelerine yer verdi.

Analist Çin’deki kripto para üretiminin de sanıldığı gibi çevre düşmanı olmadığını belirtiyor. Benfield açıklamasında, “Çin'in kırsal kesimindeki Bitcoin madencileri, düşük yerel enerji talebi ve bu fazla enerjinin kentsel bir elektrik şebekesine taşınamaması nedeniyle boşa harcanacak hidroelektrik enerjiyi kullanıyor” ifadelerine yer verdi.

Benfield Bitcoin’in enerji tüketmesine karşın hiçbir şey üretmediğine ilişkin eleştirilere de yanıt verdi. Analist, “Bitcoin’in enerji kullanımı Bitcoin’i daha güvenli yapıyor. Bitcoin’in hesaplama gücüyle ve madencilik faaliyetlerinde harcanan enerjiyle diğer bir deyişle ağın güvenliğinin sağlanmasıyla birlikte Bitcoin’e saldırmanın maliyeti artıyor” dedi. Benfield daha yeşil kripto para birimlerinin karbon salınımı açısından daha elverişli olmasının sebebinin çok fazla işlem görmemesi olduğuna dikkat çekiyor. Bununla birlikte analist hisse kanıtı (proof of stake) kripto para birimlerinin enerji verimliliğinin genellikle daha yüksek olduğunu ve yeni projelerin büyük ihtimalle bu yöne doğru ilerleyeceğini belirtti.

Kriptolarda görünüm pozitif

 

Bitcoin'de eski yatırımcılar satış yapmıyor

 

ABD, Türkiye'yi de ilgilendiren dijital vergi planını erteledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)