E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBitcoin'de yatırımcılar için önemli göstergeler---

Bitcoin'de yatırımcılar için önemli göstergeler

Bitcoin'de yatırımcılar için önemli göstergeler
20 Temmuz 2021 - 09:25 borsagundem.com

Bitcoin, yeni haftaya 30 bin dolar desteğine tutunarak başladı. Bitcoin yatırımcılarının bu hafta izlemesi gereken 5 faktör neler?

Bitcoin (BTC), yeni haftaya 30 bin dolar desteğine tutunarak ve buna karşın iyimser duruşla başladı. Peki sırada ne var? Bitcoin yatırımcısı nelere dikkat etmeli? Hangi göstergeleri izlemeli?

BORSALARDA YAZ MANZARASI

Borsalar, klasik bir yaz manzarası çiziyor. Geçtiğmiz hafta hafif düşüş yaşayan borsalar, haftaya yükselişle başladı.

Ne var ki borsalar, bu yıl eylem eksikliğiyle göze çarpıyor ve küresel çapta yaşanan son değişiklikler dahi geniş ölçüde bir etkide bulunamıyor.

Borsalar hafif sarsılma yaşarken, dolar ise güç kazandı. ABD Doları Endeksi (DXY), 93 puana tırmandı.

DXY, kripto alanında yaygın olarak bilindiği gibi Bitcoin ile ters korelasyon gösteriyor. Endeksin kısa vadede güç kazanması, BTC/USD paritesine baskı uygulayabilir.

OPEC+ üyeleri arasındaki gerginliğin azalması ve üretimin artırılması yönünde yapılan yeni anlaşmayla birlikte, gözler petrole çevrildi. Bitcoin fiyatına tarihsel olarak pek bir etki göstermese de, petrol fiyatında yaşanacak sürpriz bir dalgalanma, düşük hacimli kripto para piyasasını etkileyebilir.

ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından oluşturulan stablecoin çalışma grubu da, bu haftanın gündem maddelerinden biri olabilir.

TEHLİKE ÇANLARI

Hafta sonu boyunca 32 bin dolar direncini geçemeyen BTC/USD paritesi, 31 bin dolar desteğini test etmekten de kaçındı.

Bitcoin, düşük zaman çerçevelerinde 31.750 dolara odaklandı.

Popüler yatırımcı Michaël van de Poppe, “Bitcoin için yeşil bir hafta başlıyor” diye özetledi.

Kripto sektöründeki genel kanı, Bitcoin'in yakın zamanda 30 bin doların altına gerileyeceği yönünde olsa da, Van de Poppe fiyatın dip yapmasının beklenildiği kadar dramatik olmayabileceğini belirtti:

Haftalık kapanışın kötü olması, fiyatın daha da düşeceği anlamına gelmiyor.

BTC/USD paritesi, pazar günü 2021 yılının en kötü haftalık kapanışını yaptı. Yatırımcı ve analist Rekt Capital, 32 bin doları geçmenin dahi sorun olduğunu ve 29 bin dolara gerileme ihtimalinin olduğunu düşünüyor.

“Bitcoin, haftalık desteğini kaybetmek üzere (32 bin dolar). BTC'nin bu desteği geri alması için son gün bugün" diye uyaran analist, şöyle belirtti:

Bu seviyenin kaybedilmesi halinde, BTC'nin yeşil bölgeye gerilemesini önleyecek çok az destek bulunuyor.

 

GÖSTERGELER

Fiyatın aksine Bitcoin ağının esasları, mayıs ve haziran ayında yaşanan eşi benzeri görülmemiş olayların ardından yeniden güç kazanmaya başladı.

Ağın hash oranı, mevcut durumda 83 EH/s seviyesine tutunuyor ve Çinli madencilerin göçünden beri büyük bir gerileme yaşamadı.

Asıl iyileşmeyi ise ağ zorluğu gösterdi.

Ağ zorluğu, geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen otomatik düzeltmede, beklentilerin aksine yüzde 4,8'lik hafif bir düşüş gösterdi. Zorluğun iki hafta önce yüzde 29 düşmesi bekleniyordu.

Şimdi ise Bitcoin, mayıs ayında başlayan düzeltmeden beri ilk kez zorluk artışı gösterme yolunda ilerliyor.

FONLAMA YATAY

Borsaların fonlama oranları, son fiyat dalgalanması boyunca nötr veya hafif negatif olmayı sürdürdü.

Büyük balinalar, mevcut fiyat seviyelerinde satış yapmaya, diğer yatırımcılar ise alım yapmaya eğilimli gibi gözüküyor.

Ne var ki 30 bin dolar, hacim bakımından pek de ilgi çekici gözükmüyor.

Hem vadeli işlemler hem de PayPal'in hacmi, önemli ölçüde azalma gösterdi. Hatta vadeli işlemler hacmi, geçtiğimiz yıl sonu seviyelerine döndü.

KISA POZİSYONLAR

Bitcoin fiyatında hafta sonu görülen dalgalanma eksikliğini kısa pozisyonlar karşıladı.

Bitfinex üzerindeki kısa pozisyonların sayısı, hafta sonu boyunca artıp azaldı. Kısa pozisyonlar, kısa vadede dalgalanmayı artırmalarıyla biliniyor.

Kısa pozisyonların sayısı, piyasanın hangi yöne doğru gideceğine dair ipucunun beklendiği pazartesi günü azalmaya devam etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)