E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin hisse gibi mi hareket ediyor?---

Bitcoin hisse gibi mi hareket ediyor?

Bitcoin hisse gibi mi hareket ediyor?
12 Ocak 2022 - 11:41 borsagundem.com

Kripto paraların enflasyon karşısında güvenli liman olduğu düşüncesi tarihe karışabilir. Bitcoin’in ABD borsası endeksleriyle arasındaki pozitif korelasyon yatırımcıların dikkatini çekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin destekçileri uzun zamandır kripto para birimlerini ‘dijital altın’ ve enflasyon karşısında değer deposu olduğu düşüncesini savunuyorlar. Ancak ABD Merkez Bankası’nın finansal koşulları sıkılaştırma planlarına uyum sağlamayı hedefleyen diğer yatırımcılarsa Bitcoin’in uzun zamandır borsalardaki yatırımcı duyarlılığına benzer bir şekilde hareket ettiğini belirtiyor.

MarketWatch’un haberine göre yatırımcılar Bitcoin’in bu eğiliminin kanıtı olarak kripto para birimi ile S&P 500 Endeksi arasındaki korelasyona dikkat çekiyor. Dow Jones Market verilerine göre endeks ile Bitcoin arasındaki 100 günlük korelasyon Salı günü 0,49’a kadar ulaştı. Bu rakam Temmuz 2020’den bu yana hisse senetleri ile Bitcoin arasındaki korelasyonun en yüksek seviyeye çıktığını gösteriyor. Bununla birlikte S&P 500 Endeksi ile Bitcoin arasındaki 60 günlük korelasyon da 0,54’e ulaştı. Bu rakam 2010’dan bu yana en yüksek seviyeyi gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, korelasyon farklı varlık birimlerinin birbirlerine göre ne ölçüde işlem yaptığını gösteriyor. Korelasyon ölçütleri ise -1,00 ile 1,00 arasında değişiyor. Pozitif korelasyon varlıkların aynı yönde hareket ettiği anlamına gelirken negatif korelasyonsa varlıkların birbirlerine göre ters yönde hareket ettiklerini ifade ediyor. Katsayının mutlak değerinin büyüklüğü aradaki korelasyon ilişkisinin de büyüklüğünü ifade ediyor.

MarketWatch’un haberinde Bitcoin’in Şubat 2020’den bu yana S&P ve Nasdaq endeksleri ile pozitif korelasyon oluşturduğunu gösteriyor. Bu aynı zamanda da söz konusu varlıkların genellikle aynı yönde hareket ettiği anlamına geliyor. Ağustos 2021’den bu yana ise Bitcoin’in hem S&P 500 hem de Nasdaq arasındaki korelasyonda yükseliş eğilimi gözlemleniyor.

Özellikle, ABD borsalarında teknoloji hisselerinin temsil edildiği Nasdaq Endeksi ile Bitcoin arasındaki 100 günlük korelasyon, Cuma günü 0,47 seviyesine yükselerek Ekim 2020'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Tahvil faizlerindeki yükselişe duyarlı olan Nasdaq Endeksi, yılın ilk haftasını düzeltme bölgesinden yüzde üç puan uzakta bitirerek yıla zorlu bir başlangıç yapmıştı. Nasdaq son iki seanstır kaybettiği zemini yeniden yakalama eğilimi gösteriyor.

2021'in başından bu yana, Bitcoin ile S&P 500 veya Nasdaq Composite arasındaki korelasyon katsayısı Bitcoin ile altın arasındakinden çok daha yüksek oldu. Bununla birlikte Bitcoin ve altın son dönemde negatif bir korelasyona sahip. Altın geleneksel yatırım terminolojisinde enflasyona karşı güvenli liman olarak bilinir.

Kripto borsası OkCoin'in Operasyon Şefi Jason Lau, "Geçen yılın ikinci yarısına veya sonuna doğru, Bitcoin'in makro ekonomik ortama gerçekten de yakalandığını düşünüyorum. FED hakkında haberler, Kovid hakkında haberler, özellikle enflasyon beklentileriyle ilgili neredeyse tüm haberler ciddi anlamda bu anlatıdan beslendi" açıklamasında bulundu.

Bitcoin Kasım ayındaki en yüksek seviyesinden daha düşük işlem görse de, küresel borsalardaki kripto madenciliği hisseleri daha da büyük kayıplar verdi. Kripto veri analitiği firması Arcane Research halka açık en büyük Bitcoin madencilik şirketlerinden 15'inden oluşan piyasa değeri ağırlıklı bir endeks oluşturdu. Söz konusu endeks Bitcoin'in tüm zamanların en yüksek seviyeye ulaştığı 10 Kasım'dan bu yana Bitcoin'deki %38'lik düşüşün aksine kripto madenciliği hisselerinin neredeyse %50 düştüğünü gösteriyor.

Arcane’in araştırma raporunda, madencilik hisselerinin boğa piyasası döngüleri sırasında Bitcoin'den daha iyi performans gösterdiği ve kripto parada düşüş eğilimi görüldüğünde ise Bitcoin'in altında performans gösteren bir eğilime sahip olduğu kaydedildi.

,

TÜFE 40 yılın rekorunu kıracak mı?

 

Bitcoin direniyor, kriptolar sert düşüyor

 

Altın güne düşüşle başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)12 Ocak 2022 12:02

    TL den oran olarak bakınca daha mantıklı hareket ettiğine şahit oldum. Hisse derken, Türkiyede pek böyle hisse yok  :D yıllardır tut elinde zarar ediyor deli gibi inip çıkıyor. BTC daha efendi derli toplu :D