E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBitcoin caiz mi, değil mi?---

Bitcoin caiz mi, değil mi?

Bitcoin caiz mi, değil mi?
07 Şubat 2021 - 17:28 borsagundem.com

Son günlerde piyasaların yeni gündemi haline gelen kripto paralarla ilgili belirsizlikler nedeniyle ‘Alo Fetva’ hattından bilgi talebi arttı

İstanbul Müftülüğü’ne bağlı, dini konularda soruların yanıtlandığı "Alo Fetva" hattına 2020 yılında en çok sorulan sorular arasında Bitcoin'de yer alıyor. Alo Fetva, hattını arayanlar “Bitcoin caiz mi, değil mi?” sorusunu yöneltiyor.

İstanbul Müftülüğü’ne bağlı, dini konularda vatandaşların sorularını yanıtlayan "Alo Fetva" hattına 2020 yılında 155 bin soru soruldu. Hatta geçen yıl estetik ameliyatlar ve dövme yaptırmanın hükmü, evcil hayvanın kısırlaştırılması gibi konuların yanı sıra Bitcoin alım ve satımı, borsa ve banka kredisi gibi ekonomiye dair sorular da yöneltildi. Salgın döneminde vatandaşların Alo Fetva'dan yardım aldığı bir diğer konu da Kovid-19 oldu.

Peki Bitcoin alım satı mı dinen caiz mi? Konuyla ilgili Diyanet de daha önceden açıklama yapmış, Bitcoin ve benzeri sanal paraların alım satımının dinen uygun olmadığını belirtmişti.

Diyanet'in internet sitesinde Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın kripto paralarla ilgili şu açıklaması yer alıyor:

"Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.

Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik (garar) içerip içermemesi, bir aldatma (tağrir) aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır.

Bitcoin 50 bin doları görmeli

Abu Dabi yeniden kapanma kararı aldı

İkinci el araçta fiyatlar düştü satışlar durdu

Zeytinyağı fiyatları da yükselişe geçti

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BİR DOST08 Şubat 2021 21:20

    Bu ara kripto para spekülasyonu çok yapılıyor. Muhtemelen yakında milletin elinde patlayacak.

  • Berber Bekri 08 Şubat 2021 03:26

    Hocam kaldıraçli işlemler serbest mi...Devlet en çok vergiyi içkiden alıyor onuda maaş diye memura emekliye veriyor o maaşlar haram mı hacca umreye gidilir mi...

  • Bağımsız Düşüce07 Şubat 2021 23:09

    Para sadece Öz değeri olan varlıklardır ! Banknot ve benzeri ürünler çek , senet , bono ,tahvil  İslam dininde HARAM dır !!!

  • Suya sabuna bir dokunalım07 Şubat 2021 20:18

    Helal olmadığını anlamak zor değil tabi ki;  ancak hangi ayete göre?  O nu da açıklamanız gerekirdi!  Ayrıca döviz kullanımı da şüphelidir! Neden çünkü malum ülkelerin paralarını  dolaşıma sokmakla  onlara güç vermiş oluyorsun!   Banka faizine haram diyorsunuz peki sizin aldığınız maaş ta  diğer memurlar gibi devletin bono ve tahvil satarak borçlandığı  bankalardan geliyor!  Bu durumda maaş dahi istememeniz gerekir.  Fazlasını kurcalamayalım mı yoksa????