E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBİST'te tepki alımları---

BİST'te tepki alımları

BİST'te tepki alımları
01 Kasım 2013 - 08:49 borsagundem.com

Dünkü düşüşün ardından Borsa İstanbul'un güne tepki alımlarıyla başlaması bekleniyor

Son günlerde piyasaların tutunduğu en büyük spekülasyon olan FED’in tahvil alımlarını azaltmaya Mart’tan önce başlamayacağı beklentisinin önceki günkü FED toplantısının ardından gelen notlarla şekil değiştirerek beklentinin daha öne alınmasını dün ABD piyasalarının da sattığını gördük, Avrupa ise şirket bilançolarının baskın çıkması ile satışları sonlandırarak artıya geçmeyi başardı ancak bizde böyle bir durum olmadı ve sert satışlar yaşadık..
 
Dün özellikle ikinci seansta bankacılık hisselerinde yoğunlaşan satışlarla BIST100 endeksi 77,187 puana dek geri çekildi ve günü yüzde 1,65 düşüşle 77,620 puandan tamamladı. Sabah saatlerinde TCMB Başkanı Başçı’nın Enflasyon Raporu sunumunu izlemiştik ve 2013 ile 2014 yılı enflasyon beklentilerinin OVP’yle uyumlulaştırılmak için yukarı yönlü revize edildiği raporun sunumunda TCMB’nin iletişim şeklinde daha net mesajlar vermesi ve para politikasında öngörülebilirliğin daha da artacağı mesajları sayesinde yurtiçi belirsizliklerin giderilmesi etkisi piyasanın bir miktar güçlü kalmasını ve DolarTL’nin sabah erken saatlerde gördüğü 1,9980’lerden 1,99’un altına sarkmasına neden olmuştu..
 
ABD’de dün beklenenden çok daha iyi bir tablo çizen Chicago PMI verisinin tapering kaygılarını artırması ile satışların hızlanma sürecinin başladığını görmüştük, normal şartlar altında Chicago PMI tapering için kıstas kabul edilen bir veri olmamasına karşın FOMC notlarında ‘ekonomide ılımlı toparlanmanın sürdüğü’ ifadesi yer aldığı için ekonomik toparlanmaya dair her sinyal olumsuz algılanma eğiliminde…
 
Dünün dikkat çeken bir diğer gelişmesi de Euro bölgesinde toparlanma sinyallerinin tam tersi bir tablo çizen işsizlik oranı ve enflasyon rakamı oldu. Enflasyon rakamı Ekim’de son 4 yılın en düşük seviyesine gelerek ECB hedefinden uzaklaşmaya devam ederken işsizlik oranında da bir aylık düşüşün ardından %12,2 ile yeniden rekorları gördük. Özellikle enflasyon verisinin beklenenden ve hedeflenenden uzaklaşmaya devam etmesi ile ECB’nin buna kayıtsız kalmayarak para politikasında bir gevşemeye gideceği beklentileriyle euroda yaşanan 9 haftanın en sert düşüşü bir süre daha baskı kuracak gibi görünüyor ancak bu verileri diğer sinyallerin destekleyip desteklemeyeceği de oldukça önemli…
Bugün  yurtiçinde ve İngiltere ile ABD’de imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksini (PMI) takip ediyor olacağız, ayrıca ABD’de hükümet kapalıyken ertelenen ISM imalat ve inşaat harcamaları verileri de gelecek ki piyasaların ekonomide toparlanmanın devamı olup olmadığını izleyeceklerini, bu nedenle verilerin önemli olacağını belirtelim.
Yani Mart 2014 mü yoksa daha mı erken sorusunun cevabı aranmaya devam edecek.. Endeks için ise bugün tepki alımları ile bir başlangıç bekliyoruz ancak 78,500’ün altında kapanış biraz temkinliliğe neden oldu, 77,500 üzerinde tutunan endeks için 78,000 ve 78,500 dirençler, 77,000/76,500/76,000 ise destekler bulunuyor..
(Turkish Yatırım)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • nilgün kömürcüoğlu01 Kasım 2013 09:36

    çok güzel bir çalışma başlatmışsınız küçük yatırımcının böyle bir çalışmaya gereksinimi var