E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBİST'te hangi seviyede satış gelebilir?---

BİST'te hangi seviyede satış gelebilir?

BİST'te hangi seviyede satış gelebilir?
16 Eylül 2015 - 16:22 borsagundem.com

Borsa İstanbul'daki yükseliş ve dolardaki düşüşü Destek Menkul'den Ahmet Mergen yorumladı

Borsa İstanbul Fed'in faizi artırmayacağına ilişkin beklentiyle birlikte yükselişe geçti ve günlerdir süren düşüş trendinden kısa vadede uzaklaşmış oldu. Borsa İstanbul bir süredir göremediği 74 bin puanı dün itibariyle kırdı. Dolar ise yine Fed'in faiz artırmayacağına ilişkin ihtimallerle birlikte 3 TL'nin altına geriledi.

Destek Menkul'den Ahmet Mergen piyasayı yorumladı:

Dolar-TL beklentilerine dönecek olursak kısa vadede: 

“3.0694” ve “3.0692” de saatlik grafiklerde oluşan ikili zirve görünümü “3.0500” in altına gidilmesi ile onaylanırken,  dolarda teknik anlamda 3.0150’deki dip seviyesinin test edilmesi ihtimalini değerlendirenlerin kar satışlarıyla düşüş yaşandı. Kısa süreli bakıldığında içinde bulunan şartlar dramatik şekilde değişmezse 3.07” civarındaki iki tepe hemen geçilemeyebilir. Aşağı tarafta ise 2.9880 deki dip veya kar satışları artarsa da 2.9738’ deki dip test edilebilir. Bir süreliğine 2.9750-3.050” aralığında gidip gelebilir. FED faiz artışının eylül ayı toplantısında gerçekleşmeyeceğine inanan piyasada dolar-TL üzerinde çok fazla da olmayan prim eksilirken esas kar satışlarının etkili olduğu söylenebilir. Seçim ortamına girilirken çok da fazla bir düşüş beklenmemelidir. Dolar-TL fiyatı üstünde hali hazırda 20-25 kuruşluk hükümet kurulamama primi olduğunu geçmişteki fiyat hareketlerine bakarak söyleyebiliriz. Bildiğiniz gibi seçim sonrası “2.81” lerden açılan fiyat daha sonraki günlerde koalisyon çalışmaları sürdüğünde  “2.62” ye kadar inmişti. Koalisyon çalışmalarının başarısızlıkla sonuçlanacağı ve erken seçime gidilmesi kararı alınacağı hissedilince de fiyat yeniden “2.82” ye kadar tırmanarak 20 kuruş bindirmişti o sonuca bakarak. Seçim sonuçlarının hükümet kurulabilir şekilde algılanması fiyata aşağı yönde bu kadar etki edebilir.
Endekse gelince endeks dolar bazında ( dolar tarihi zirveleri yokladıkça ) çok düştüğü için TL olarak düşmemeye başladı ve 70000 in üstünde geziniyor. Kısa vadede “75300” ün üstünde satıcılar belirebilir. Kısa sürede 70000-75500 aralığına sıkışmış durumdayız ama dolar bazında önemli dipler olarak ele alınan 25884 ve 26836 seviyelerinin da altına inerek 23232 ye kadar gelen endekste dolardaki gevşemeden cesaretlenen ve fiyatların da dolar bazında ucuzlamasından etkilenen yatırımcıların alımları ile tepki çıkışı gerçekleşiyor. Seçim sonuçlarının koalisyonu gerektirmesi ve çalışmaların uzaması, not indirimi gibi konular FED faiz artışı ile çakışırsa korkulan kötü senaryo gerçekleşir ve ancak o zaman fiyatlar gerek dolar gerekse TL bazında daha da aşağıya gidebilir. İçinde olduğumuz şartlarda endeksin yatırımcılar seçim sonuçları hakkında bir fikir edinene kadar 68500-76000 aralığında dolaşması şaşırtıcı olmaz. Seçim sonrası hükümet kurulması endeksi 80000 e doğru taşıyabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)