E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa​BİST VİOP'ta değişiklik yapacak---

​BİST VİOP'ta değişiklik yapacak

​BİST VİOP'ta değişiklik yapacak
22 Aralık 2013 - 13:30 borsagundem.com

Borsa İstanbul yönetimi, VİOP'ta bir dizi değişiklik yapmaya hazırlanıyor.

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) işlem gören opsiyonlar istenilen işlem hacmine ve ilgiye ulaşamayınca Borsa İstanbul yönetimi, üyelerin isteklerine kulak vererek bir dizi değişiklik yapmaya hazırlanıyor.

Yetkililerden edinilen bilgilere göre yapılacak en önemli değişiklikler; ABD tipi olarak yazılan opsiyonlardan vazgeçilerek Avrupa tipi opsiyonlara dönmek, likidite sağlayıcılığı sistemine geçmek ve işlem saatlerini yeniden düzenlemek.

ABD tipi opsiyonlar, belirli bir vade için yazılmış olan opsiyonu alan tarafa vade sonunu beklemeden opsiyonu kullabilme imkanı tanırken, Avrupa tipi opsiyonlarda vade sonunun beklenmesi gerekiyor. Uzmanlar başlangıç için Avrupa tipi opsiyonların Türkiye için daha uygun olacağı eleştirileri getirmişti.
Neredeyse kuruluşundan beri yetkililer tarafından dile getirilen, likidite sağlayıcısının ise opsiyonlarda kuruluşundan bu yana artmayan likiditenin artmasına katkıda bulunarak yatırımcıların bu piyasadan uzak durmasına neden olan en önemli etkeni ortadan kaldırmayı amaçlıyor. 

İŞLEM SAATLERİNİN ARTIRILMASI GÜNDEMDE

İşlem saatleri ise VİOP'ta işlem yapan üye ve profesyonellerin uzun zamandır yetkililerin kapısını aşındırdığı bir konu. İşlem fiyatlarında piyasa açılışlarında oluşan boşlukların doğru fiyatlamaları ve işlem hacmini olumsuz yönde etkilediğini ifade eden uzmanlar, öğle arasının kaldırılması ve işlem saatinin uzaması taleplerini uzun zamandır yöneticilere ilettiklerini kaydediyor.
Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan Stratejist Nuri Sevgen Amerikan tipi opsiyondan Avrupa tipi opsiyona geçişin doğru bir adım olacağını söyledi.

"ABD tipi, Türk yatırımcısı için çok yeni olan bu enstrümanı anlamayı zorlaştırdı"

Nuri Sevgen, Amerikan tipi opsiyonun risk hesaplamasının daha karmaşık olduğunu ve vadesinden önce opsiyonu alan tarafın opsiyonu kullanabilmesinin, Türk yatırımcılar için çok yeni olan bu enstrümanı anlamalarını zorlaştırdığını belirtti. Sevgen, vade sonunda takasın gerçekleşebileceği Avrupa tipi opsiyonların yatırımcıların ve piyasanın isteği olduğunu, bu değişikliğin bir an önce yapılması gerektiğini ifade etti.

Yapılacak diğer önemli değişiklik olarak vade sonunda fiziki teslimat yanında nakdi teslimatlı opsiyonların da olabileceğine değinen Sevgen, sadece fiziki teslimin olması, vade sonunda spot piyasada opsiyon satıcılarının sıkıştırılabileceğine ilişkin endişeleri de azaltacağını vurguladı.

 "İlk etapta VİOP saat 23.00'e kadar açık olmalı"

Sevgen, "2005 yılında VOB kurulduğundan beri işlemlerin 24 saat olmasını savunuyorum. Piyasada, açılışlarda derin GAP'ler (fiyat boşlukları) oldukça yatırımcılar ve borsa yöneticileri bize nihayet hak vermeye başladı. Ancak başlangıçta 24 saat olmasa da ABD borsasında spot piyasanın kapandığı saat olan 23.00'e kadar açık olması yeterli olabilir" dedi.

Likidite sağlayacılar ile ilgili olarak ise bu konunun yakında açıklanacağı, çok fazla istek olduğu açıklamalarının yapıldığını, ancak halen bir anlaşma yapılmamış olmadığını belirten Sevgen, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Opsiyonlarda birileri likidite sağlamadıkça alan satamaz satan alamaz. O zaman da yatırımcı 'ne uğraşacağım' der ve işlem yapmaz. Bu konu, bence en önemli sorun. Eğer bu konuda bir atılım olursa hacimler ve ilgi artacaktır."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yapboz23 Aralık 2013 14:14

    bi oynamayin artik..yeter !!!!!

  • emir23 Aralık 2013 13:58

    bistteemir iptali kalkmalı bir andaalım satım emirleri yok oluyor patronvespek bildiklerini ky göremediği için kör gibi yatırım yapmakta ve madur olmakta.zaten kyelindekini bitimeden hareket yok.

  • TUNCER23 Aralık 2013 12:13

    SAÇMALIK BAŞKA BİRSEY DEĞİL SANKİ İNSANLARDA PARA KALDI DA JONİ AMCA NEDERSE BİZİMKİSERDE ONU YAPIYOR.SAKİ KÜÇÜK YATIRIMCIYI KORUYORLAR ZATEN VİOP TAM KUMAR OLDU 24 SAAT YAPINDA İNSAMLAR TAM KUMARBAZ OLSUN

  • VATANDAŞ23 Aralık 2013 11:35

    Gerçekte neye hizmet ediyor? Neye yarayacak bu değişiklikler çok merak ediyorum? Eğitim sistemi gibi olduk, habire yazboz, olmadı değiştir, ağalar emretti değiştir. 20 yıldır tıkır tıkır işleyen borsa kobaya döndü. Asıl kanayan yaralar açık beklerken hala başka yaralar açmaya çalışıyoruz. Ne çalışanı seviyor artık şu borsayı ne de biz yatırımcıları.

  • hikmet23 Aralık 2013 11:12

    eliniz deymişken Bist100 şirketlerine temettü zorunluluğuda getirin. ben adamın şirketine ortak oluyorum o 3 kuruş parayı sokağa atılmış para gibi görüp ortağından esirgiyor.

  • VOB 24 SAAT OLMALI23 Aralık 2013 09:25

    vob 24 saat acık olursa kimse borsa oynamaz herkes vob oynar cunku gündüz herkes işte, aksamda vobda olur

  • metin23 Aralık 2013 09:16

    Hisselerde ABC gruplaşması uygulaması kesinlike kaldırılmasın şirketler arasından büyük farklılıklar var bunu yatırımcılaar bilmemiz gerektiğine inanıyorum.kaliteeli ELma Kalitesiz elma gibi

  • m. kara23 Aralık 2013 00:29

    hikaye üstüne hikaye. işlem saatlerini de arttırın ancak şu hisse senetlerindeki ABC guruplandırılması kaldırılsın.

  • borsa 22 Aralık 2013 22:37

    aklıma gelmişken yazayım cumartesi borsada işlem olsun 12 saat bak sen işlem hacmine birde şunu getirin 2sene tementü vermeyen şirketi çıkartın borsada tüm verdiği hisse senetlerinide geri alma şartı ile bedelli işinide kaldırın küçük atırmcı hisse senedi alarak zaten risk alıyor bunu almakla birde bedelli ile soyulması hiçte iş değil iş güzarlığın daniskası bir derinlik neden göremiyoruzzzzzzz

  • borsa22 Aralık 2013 22:01

    çıkarken bazı senetlere müdahele ediliyor düşerken kimsenin sorduğu yok benim mantığım diyorki küçük kazanınca spk dur diyor noluyoruz büyük malı basarken bas yiğidim bas ki küçük ezilsin gibi algılıyoruz buna bir cevap verin

  • Kahretsin22 Aralık 2013 21:15

    Hasta olunça dua ettik iyi olsun diye şimdi ise dualarımı geri alıp beddua ediyorum

  • İÇİMDEKİ HIRS.22 Aralık 2013 20:07

    Sayın başbakan KAT MÜLKİYETİ sözü verdin onu bile yerine getirmedin eğer sözünü yerine getirseydin şimdi evimi saymış olacaktım vede şu pislik BORSADAN kurtulmuş olacaktım ama yapmadın bizleri hep ezdin ALLAHTA seni vede kabinedeki bakanlarını öyle bir kötü güne koysunki arkanıza bile bakmadan kaçarak uzaklaşın.hepinizi yüce ALLAH kanser eylesin.aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.

  • KILIÇ22 Aralık 2013 16:53

    VURGUNA KARŞI TEDBİR ALINMADIKÇA ,BORSA BİTMEYE MAHKÜM

  • Yan gel yat22 Aralık 2013 16:39

    borsa yan gelip yatma yeri değildir sabah 9,45 -12,30 öğlen 14,15-17,30 bu kadar dar çalışma sattinde tabiki hacim olmaz akşam 6 da işten çıkan vatandaş borsada nasıl işlem yapacak işlem saati 24 saat olsun alım satım tek fiyat olsun tavan taban fiyat max %10 olsun yeter

  • cabbar22 Aralık 2013 16:03

    eyiii..iflaslar ve batmalar daha çok olacaktır..

  • xx22 Aralık 2013 16:02

    bist'e ilgi; hortumcu patronlar,dolandırıcılar,güvensiz hlka arzlar yüzünden azaldı.derinliği olan borsalara bakın;hiç bir kağıt günde %20-25 kazandırıp kaybettirmez.