E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBİST faizden sonra denge arayacak!---

BİST faizden sonra denge arayacak!

BİST faizden sonra denge arayacak!
24 Temmuz 2013 - 09:32 borsagundem.com

Yurt içi piyasalar PPK kararı ve açıklamalar ardından dengelenme sürecine girdi

Yurt içi piyasaların bir haftadır gündemini meşgul eden Para Politikası Kurulu (PPK), dün faiz koridorunun üst bandında 75 baz puanlık artışla gündemden düşerken, karar ve açıklamalara tepkisi karışık olan piyasaların dengelenme süreci takip ediliyor.
PPK, dünkü kararları ile yüzde 4,50 olan politika faizini ve yüzde 3,50 olan gecelik borçlanma faizini yüzde 3,50'de sabit bırakırken, borç verme faizini yüzde 6,50'den yüzde 7,25'e çıkardı. Para Politikası Kurulu açıklamasında; " (Açıklanan veriler) Yılın ikinci çeyreğinde iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğini göstermektedir" denilirken, enflasyon görünümünün orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasının temkinli duruşunun korunacağı ve gerektiğinde ek parasal sıkılaştırmaya gidileceği kaydedildi.
Karar ve açıklamaların ardından gözler tahvil-bono ve döviz piyasasına çevrildi. Döviz kurlarının kararlara tepkisi olumlu olurken, tahvil-bono piyasasında kısa vadeli tahvil faizlerinin düşüşlerinin sınırlı kalması ve ilk tepkiden sonra tekrar yükseliş eğilimine girmesi dikkati çekti. Uzun vadeli tahvil faizleri ise günü düşüşle kapatmasına rağmen dün gün içinde gördüğü en düşük sevilerde tutunamadı. 10 yıllık tahvil faizleri en düşük yüzde 8,49'u gördükten sonra günü yüzde 8,71 seviyesinden tamamladı.
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi ise karaların ardından 77.000 puan direncinin üzerini test etse de faizlerdeki düşüşün sınırlı kalması nedeniyle banka hisselerinde artan satışlarla düşüşe geçerek günü 75.368 puandan tamamladı. Analistler, faiz koridorunun üst bandının artırılmasının ve ek parasal sıkılaştırma önlemleri nedeniyle kredi büyümesinin yavaşlayacağı ve bunun da bankaların yıl sonu kar beklentilerini düşürebileceğini belirtiyor.
Bugüne gelindiğinde dolar/TL bankalararası piyasada 1,8991 seviyesini gördükten sonra 1,90'ın hemen üzerinde dengelendi. Analistler, dolar/TL’de 50 günlük hareketli ortalamanın da geçtiği 1,90 seviyesinin destek konumuna geldiğini, bu seviyenin aşağı doğru kırılması durumunda pozitif havanın etkisini artırabileceğini tahmin ediyor.
Yurt dışında haftanın ilk yarısında veri takviminin zayıf olması nedeniyle ABD'de açıklanan şirket bilançolarını takip eden piyasalar, haftanın ikinci yarısında bugün ABD'de açıklanacak haziran ayı yeni konut satışları ve PMI verileri ile tekrar verilere odaklanacak. Dün ABD'de Dow Jones endeksi yükseliş trendini devam ettirerek gün içi en yüksek seviye rekorunu 15.604 puana, kapanış rekorunu ise 15.568 puana geliştirdi. Dow Jones endeksi dün önceki kapanışa göre yüzde 0,14 oranında değer kazanırken, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,59 oranında düşüş kaydederek 3.579 puana geriledi.
Analistler, PPK kararlarından sonra piyasaların dengelenme sürecinin bugün de devam edebileceğini ve banka hisselerindeki satış baskılarının dengelenme seviyeleri bakımından belirleyici olacağını belirtiyor. Endeksin 75.500 seviyesinin altında kalması durumunda sırasıyla 73.900 ve 70.000 seviyelerinin gündeme gelebileceğini ifade eden analistler, gelişmekte olan piyasalarda genel bir toparlanma eğilimi görülmesi durumunda 77.000 seviyesinin güçlü direnç olarak takip edileceğini kaydediyor
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
10.30 Almanya, temmuz ayı imalat sektörü PMI
11.00 Avro bölgesi, temmuz ayı imalat sektörü PMI
16.00 ABD, temmuz ayı imalat sektörü PMI
17.00 ABD, haziran ayı yeni konut satışları
17.30 ABD, haftalık petrol stokları

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)