E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBir şahin bir güvercin söylemler piyasalarda yön bulmayı zorlaştırıyor---

Bir şahin bir güvercin söylemler piyasalarda yön bulmayı zorlaştırıyor

Bir şahin bir güvercin söylemler piyasalarda yön bulmayı zorlaştırıyor
08 Ağustos 2023 - 08:11 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Küresel anlamda, yarın Çin’den ve perşembe günü ABD’den gelecek olan enflasyon rakamlarını izliyor olacağız. Özellikle ABD tarafında iş gücü piyasasında karışık mesaj veren veriler, bir şahin bir güvercin görünen merkez bankaları yetkilileri söylemleri ile piyasalarda yön bulmak oldukça zorlaşıyor. En son ABD’den gelen tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında gelmesi piyasada pozitif etki yaratırken, diğer taraftan saatlik kazançların beklentilerin üzerinde gelmesi tam anlamıyla moral bozucu bir etki yarattı. Fed, işgücü talebinin aşırı olması nedeniyle yükselen enflasyona yönelik yukarı yönlü risklere karşı temkinli davranıyor. Çoğu politika yapıcı, politika faizinin kısıtlayıcı tutulması gerektiğini düşünüyor. Dün Bowman’ın şahin açıklamalarına ek olarak FED yöneticilerinden faiz artışlarına ilişkin mesajlar gelmeye devam ediyor. Son olarak Fed New York şube başkanı John C. Williams, faiz oranlarının düşüşü için 2024’e işaret etti. Williams, gazeteye verdiği röportajda ekonomik verilere bağlı olarak 2024’ün başlarında faiz indirimi olasılığını dışlamadığını ve enflasyonun umulduğu gibi aşağı indiğini sözlerine ekledi.

Avrupa’da Almanya sanayi üretiminin piyasa beklentilerinin altında kalması ile birlikte kasvetli bir hava hakimdi. Bugün ise Almanya’da nihai enflasyon verisi açıklanacak.

Çin tarafında, hükümetinin yumuşak bir ekonomiyi canlandırmak için ekonomik teşvik olasılığı yatırımcılar tarafından hala düşünülüyor. Geçtiğimiz iki hafta içinde emlak piyasalarında canlılığı artırmak için küçük önemler alınsa da, kapsamlı bir teşvik paketinin altının çizilmemesi soru işaretlerini beraberinde getiriyor. Yatırımcılar, Pekin’in teşvik çabalarının, hâlâ mücadele etmekte olan ekonomi için amaçlanan ‘kalkışa’ ulaşacağına henüz ikna olunmamış gibi gözüküyor.

Bununla birlikte,  küresel ekonominin sağlığı için enflasyon tarafında olumlu haberler beklenirken, bu sabah ABD doları yükseldi ve  Asya hisse piyasaları karışık seyretse de çoğunlukla pozitif seyretti. Fakat Çin’den gelen ihracat verileri Temmuz ayında zayıflamasını sürdürdü ve analistlerin tahminlerinden daha olumsuz geldi. Çin İstatistik Bürosu tarafından yapılan açıklamaya göre, Temmuz ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,5 azaldı. Ekonomistler ihracatın yüzde 12,0 azalmasını bekliyorlardı. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi ABD hisse senetlerinin önceki seansı hafif kazançlarla bitirmesinin ardından bu sabah açılışıyla güne %0.9 artı başladı. Endeks bu ay şu ana kadar %2.8 düşüş kaydetmişti. Avustralya hisseleri %0,39 artarken, Japonya’nın Nikkei Hisse senedi endeksi %0.72 yükseldi.

Brent petrolün rallisi nefes alırken, Suudi ve Rusya’nın üretim kesintisi petrol piyasaları için yükseliş faktörü olarak kalmaya devam ediyor. Dünyanın en büyük ihracatçısı olan Suudi Arabistan, Eylül ayını içerecek şekilde günde bir milyon varillik gönüllü petrol üretimi kesintisini uzatacağını ve Eylül ayından sonra üretimde daha derin bir kesinti yapabileceğini söylemlerini de petrolün seyri için hatırlatmakta fayda var .Bugün ise  Brent ham petrol vadeli işlemleri  %0,4 artarak varil başına 85,71 dolara yükselirken, ABD West Texas Intermediate ham petrolü varil başına  %0,5 arttı.

Yurtiçinde, Borsa İstanbul haftanın ilk işlem gününü %0.94 oranında değer kazanımı ile 7,470 puandan tamamlayarak TL bazındaki tarihi zirvesini yeniledi. Açıklanan bilançoların borsaya olumlu etkisini hissederken, diğer taraftan yabancıların son günlerdeki katılımı dikkat çekici. Borsa İstanbul Pay Piyasasında Temmuz ayında yabancı yatırımcılar, bu yıl ilk kez üst üste iki ay net alım pozisyonunda oldular ve 242,9 milyon dolar net alım yaptılar. Yabancıların toplam işlem hacmi ise 70 milyar 701 milyon 625 bin 208 dolar seviyesinde gerçekleşti.

Bugün ise yurt içinde İSO Türkiye ihracat iklim endeksi, finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları ve dış ticaret endeksleri sonuçları açıklanacak. Yurt dışında Almanya final tüketici fiyatları, ABD’de NFIB küçük işletmeler iyimserlik endeksi, dış ticaret ve toptan stoklar verileri takip edilecek.

Günün önemli şirket haberleri 08/08/2023

 

Asya borsaları Çin etkisiyle karışık seyrediyor

 

Morgan Stanley'den ABD hisse senedi uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)