E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBilanço sezonunda boğalar sürpriz yapabilir---

Bilanço sezonunda boğalar sürpriz yapabilir

Bilanço sezonunda boğalar sürpriz yapabilir
13 Ekim 2021 - 15:09 borsagundem.com

ABD borsaları merakla beklenen bilanço dönemi için geri sayıma başladı. Birbiri ardına gelecek şirket bilançolarından gelecek iyi haberler küresel borsalarda son haftalarda görülen karamsar havayı dağıtabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bilanço bildirimleri bu hafta borsaları en çok ilgilendiren destekleyici güç olacak Yatırım danışmanlığı firması Ally Investment’ın Baş Yatırım Stratejisti Lindsey Bell üçüncü çeyrek bilançolarının inkar edilemez bir biçimde Wall Street’in en güçlü bilanço sezonu olduğunu belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarında bilanço sezonu gün içerisinde dev Wall Street bankası JPMorgan’ın bilanço paylaşımıyla birlikte başlayacak. Hafta boyunca diğer finans devlerinin de bilanço raporlarını paylaşması bekleniyor. Artan küresel enflasyon, enerji krizi ve tedarik zinciri sıkışması gibi gündemlerle bilanço dönemine giren küresel piyasalar bu yılın geri kalanının aksine bilançolara yönelik daha kötümser bir tavır aldı. Ancak bilançoların oluşturabileceği iyimser ortam borsalarda boğa yatırımcılarının beklentilerini yükseltmesine neden olabilir.

Bell, CNBC’deki röportajında mevsimsel olarak üçüncü çeyrek bilançolarına “Gelecek yılın başlangıcına kadar yıl sonunu düşünmeye başlıyoruz ve kurumsal yönetim ekiplerinin bu konuda konuştuklarını duymaya başlıyorsunuz. Bu yatırımcıların bundan sonraki süreçte neler göreceklerine ilişkin heyecanını artırıyor” ifadelerine yer verdi.

2000 yılından bu yana bilanço sezonlarıyla birlikte S&P 500 Endeksi’nin ortalama performans değişimine dikkat çeken Bell, borsaların üçüncü çeyrek bilanço sezonu döneminde boğa piyasası trendine girmeye yatkın olduğunu belirtti.

Bell’in araştırmasına göre S&P 500 Endeksi 2000 yılından itibaren, Ekim ayı ortalarından Kasım ayı sonlarına kadar ortalama %2,5 oranında yükseliyor. Ancak endeks ikinci çeyrek ve dördüncü çeyrek bilanço sezonu sonrasında ise ortalama %0,3 oranında düşüşe geçiyor.

Borsa uzmanı bu modelin bu yıl da devam edeceğini tahmin ediyor.

Bell açıklamasında, “Son dört çeyrekten bu yana ilk defa bilanço raporlama dönemine tahminlerin bir miktar daha düşük görüldüğü bir ortamda giriyoruz. Aynı zamanda, piyasanın raporlama dönemine girerken düşüş eğiliminde hareket ettiği de gördük. Bu durumu dört ila beş çeyrektir görmüyoruz. Yani hisse senetleri için iyi bir ortam oluştu” ifadelerine yer verdi.

Ancak borsa uzmanı enflasyonun yüksek bilançolar için potansiyel bir engel olduğunu kabul ediyor. Bell, “Her şey marjlar ve fiyatlandırma gücü hakkındaki yorumlara bağlı olacak. Bu performans bir kereye mahsus olacak. Bununla birlikte daha yüksek maliyetleri kaldırabilen ve aynı zamanda fiyatlandırma gücünü tüketiciye geçirebilen yüksek kaliteli şirketler yatırımcılar tarafından ciddi anlamda tercih edilecektir” açıklamasında bulundu.

Yeniden açılma ticareti hayata dönüyor

Bell’in analizlerine göre tüketici tercihleri sektöründeki şirketler önümüzdeki altı ayın en büyük kazananlarından biri olacak. Borsa uzmanı tüketicilerin tatil alışverişleriyle ve tedarik zinciri krizine cevap olarak daha fazla harcama yapmasıyla perakendecilere sürpriz yaşatacağını öngörüyor.

Borsa uzmanı aynı zamanda sanayi ve ham madde sektörünü de tercih ediyor. Bell, “Yeniden açılma ticareti yeniden hayata dönüyor. Bu alanlar bilanço dönemine girerken rakamların iyi bir seviyeye gerilediğini gördüğümüz sektörlerden ikisi” dedi.

Borsalarda yükselişleri bilançolar belirleyecek

 

Elektrikli araçların yerini alacak geleceğin yatırımları

 

Dolar, ‘Yeni’ de yener mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kiler13 Ekim 2021 19:27

    Borsanın yükselmesi güneşin batıdan doğması gibi bir durumda artık.

  • Sabri Tuz13 Ekim 2021 19:14

    Büyük fonlar yeniden Oyuna dahil olmak için Borsaların düşmesini istiyor. Bu öyle %3-5 lik düzeltme değil en az 30-40 luk bir düzeltme.. BİST’in mecali yok çünkü para yok. Büyük fonlar dönene kadar da bir şey olmayacağı her geçen gün daha çok anlaşılıyor

  • Bika13 Ekim 2021 17:38

    BIST'in boğaları TL'nin değer kaybı karşısında hadım oldular.