E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaElektrikli araçların yerini alacak geleceğin yatırımları---

Elektrikli araçların yerini alacak geleceğin yatırımları

Elektrikli araçların yerini alacak geleceğin yatırımları
13 Ekim 2021 - 13:52 borsagundem.com

Tesla hisselerinin yakaladığı %1500’lük yükseliş borsalarda geleceğe dönük yeni fırsatlara ilişkin beklentileri de artırdı. Borsa yazarı Cody Willard’a göre gelecekte bu yükselişler kripto ve uzay teknolojileri alanında olacak

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar uzun zamandır rekor seviyelerinden uzakta seyrediyor. ABD borsalarındaki teknoloji halka arzları ve özel amaçlı satın alma şirketlerine yönelik ayı piyasası algısı geçtiğimiz haftalarda bu hisse senetlerinin değer kaybetmesine neden oldu.

MarketWatch yazarı Cody Willard gelecek haftalarda ve gelecek aylarda bol miktarda elektrikli araçla ilişkili hissenin %90 değer kaybetmesi ihtimaline hazırlıklı olunması gerektiğini belirtiyor. Willard yatırımcılara hangi hisseleri alacakları konusunda tetikte davranmaları ve iyi bir portföy oluşturmak için bir miktar nakit bulundurmaları gerektiğini belirtiyor.

Tesla ve elektrikli araç şirketleri

Borsa yazarı Tesla ve diğer elektronik araç şirketleri arasındaki ilişkiye dikkat çekti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Willard, Tesla hisselerinin yıllardır süren yolculuğuna dikkat çekti ve diğer elektronik araç şirketlerinin büyük çoğunluğunun genişleyen piyasa nedeniyle 10 yıl içerisinde iflas edeceğini öngördü. Willard, Tesla dışında alınabilecek diğer elektronik araç hisseleri sorulduğunda anlattığı bir hikayeyi makalesinde paylaştı:

“Birkaç hafta önce eşim ve ben evimize 2 saat uzaklıkta olan Tesla’nın Texas, El Paso’daki servis merkezine gitmek zorunda kaldık. Birkaç hafta önce Model 3'ümüzün pencerelerini renklendirmemizle birlikte, sürücü yan kontrollerinden yolcu penceresini yükseltmeye veya indirmeye çalıştığımızda garip davranmaya başlamıştı.

Aracı servis merkezi otoparkına çektik, işaretleri bizim için açılan otomatik bir garaj kapısına kadar takip ettik ve bir masada oturan hoş bir adamın önüne çektik. Kim olduğumuzu biliyordu, Tesla'nın çözebileceği başka sorunumuz olup olmadığını sordu. (Kırık bir stop lambamız vardı ve yaklaşık 200 dolara yenilediler).

Sonra bize bir anahtarlık uzattı ve yedek arabamız olan 2019 Model S'in dışarıda beklediğini söyledi. Model S'e bineli uzun zaman olmuştu ve gerçekten çok hoş araçlar. O kadar güzeldi ki, karım, takas yapmak istersek diye Model 3'ümüz için ne kadar alabileceğimizi araştırmaya başladı. Öğrendiklerimiz aklımızı başımızdan aldı.

Tesla'nın kitle pazarı için ne tür bir araba ürettiğini görmek ve kendi kendine sürüş (FSD) teknolojilerinin tamamına göz atmak istediğim için Tesla Model 3’ü satın almıştım. Eşim ve ben, o zamanlar yaklaşık 3.000 dolara mal olan FSD'li uzun menzilli, çift motorlu Model 3'ü yaklaşık 55.000 dolara satın aldık. Otomobilin şu anda üzerinde 31.000 mili var ve aracın üzerinde FSD teknolojisi değeri 10 bin dolar fırladı ve piyasalarda yaşanan araç sıkıntısıyla birlikte otomobil daha da değerlendi. Bizim 2018 Tesla Model 3’ün değeri 56 bin dolar.

Birkaç yıl önce Elon (Musk) Tesla araçlarının değerlenen yatırım varlıklarına dönüşeceğini şu anda ödenenden daha fazla para edeceğini söylemişti.

Sanırım şimdiden haklı çıktı. Tesla Model 3'ümün değeri, 1000 günlük sürüşten sonra ödediğimden neredeyse %2 daha fazla ediyor. Dikkat etmesi gereken bir diğer şey, Tesla FSD paketime sahip olduğum son 2,5 yılda Tesla'nın hisselerinin FSD fiyatından daha da hızlı artması. FSD'nin fiyatı 3.000 dolardan 5.000 dolara, 8.000 dolardan 10.000 dolara çıktı. Ancak hisse senedi fiyatı 50 dolardan 100 dolara, 500 dolardan 900 dolara ve şimdi de yaklaşık 800 dolara çıktı. İnanılmaz.

Dünyanın geri kalanının, özellikle de otomobil endüstrisinin nihayet bu sektöre atlayıp yüz milyarlarca dolarlık elektronik araç yatırımı yapmaya başlaması şaşırtıcı değil. Tesla'nın değerlemesi 784 milyar dolar.

Şu anda yeni ve uzun vadeli bir Tesla pozisyonuna yüklenmek istemiyorum. Ancak, bu MarketWatch makalesinde adı Tesla olmayan bu elektronik araç şirketlerinden herhangi birine yatırım yapmaktansa, Tesla'nın hisselerini yüksek bir fiyata satın almayı tercih ederim. Belki Rivian, Lucid Group, Nio, Xpeng veya Byd gelecekte bunu başarabilir.

Ancak Detroit’teki ve Avrupa’daki benzinli otomobil üreticileri de dahil olmak üzere diğer otomobil şirketlerinin çoğu yatırım sahası açık bir şekilde fazlasıyla kalabalık olacağı için önümüzdeki yıllarda zor durumda kalacaklar. Çoğu elektrikli otomobil şirketi de 10 yıla kalmadan iflas edecektir.”

Kripto ve uzay yatırımlarına dikkat

Willard borsalardaki şirketlerinin büyük çoğunluğunun ve elektrikli araç hisselerinin şu anda odaklandığı yatırımlar olmadığını belirtiyor. Borsa yazarına göre aslı büyük getiriler Uzay Devrimi ve blockchain kripto alanında olacak. Willard kripto alanının ortaya çıkan binlerce yeni kripto parayla birlikte balonlaşmış gibi görünmesine de dikkat çekiyor.

Borsa yazarı, “Demek istediğim şu ki blockchain/kripto ve uzay sektörleri yeni nesil devrimsel nitelik taşıyan yatırımları bulmak için araştırmaya devam etmemiz gereken iki alan. Bunun dışındaki her şey şimdilik zaman kaybı olacaktır. Odaklanın ve sadece kendinizi eğlendirmek için yeni pozisyonlar satın almayın. Büyük servetler bir gecede inşa edilmiyor ve sanırım önümüzdeki yıllarda uzayda ve blockchain/kriptoda trilyonlarca dolar üretileceğini göreceğiz” ifadelerine yer verdi.

Yükselen enerji fiyatları enflasyonu körüklüyor

 

Enerji fiyatları otomotiv sektörü yatırımcılarını korkutuyor

 

AB'nin yeşil tahvili piyasada

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)