E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBiden’ın petrol kararı piyasaları nasıl etkileyecek?---

Biden’ın petrol kararı piyasaları nasıl etkileyecek?

Biden’ın petrol kararı piyasaları nasıl etkileyecek?
01 Nisan 2022 - 10:47 borsagundem.com

ABD’nin stratejik petrol rezervlerinden rekor miktarda kaynağı serbest bırakması piyasaların en önemli gündem maddesi haline geldi. Uzmanlara göre ABD hamlesinin petrol fiyatlarına etkileri kısa süreli olacak

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Joe Biden ülkenin stratejik petrol rezervlerinden (SPR) şimdiye kadarki en büyük petrol salınımını planlıyor. Diğer büyük petrol üreticileri petrol fiyatlarındaki kademeli artışları sürdüreceklerini belirtse de analistler bu hamlelerin küresel petrol arzı için geçici bir çözüm oluşturacağına inanıyor.

MarketWatch’un haberine göre, enerji yatırımı şirketi Velandera Energy Partners’ın Baş Finans Sorumlusu Manish Raj, “SPR’nin serbest bırakılması batan gemiye bant yapıştırılması gibidir. Bir süre sizi tutar ancak kalıcı değildir” ifadelerine yer verdi.

Biden, ABD Stratejik Petrol Rezervi'ne önümüzdeki altı ay boyunca günde 1 milyon varil petrol salınma yetkisi verdi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "bu serbest bırakmanın ölçeğinin benzeri görülmemiş olduğu" belirtildi.

Raj konuyla ilgili yorumlarında her ne kadar ABD’nin petrol hamlesinin ölçeği büyük de olsa, “Rus varillerinin hacmi SPR'de depolanan miktara kıyasla inanılmaz derecede yüksek” olduğuna dikkat çekti.

Petrol vadeli kontratları, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgalinden de önce geçtiğimiz sonbahar aylarından bu yana ralli yapıyor. Rusya'nın işgalinden önce varil başına 94 dolara yakın işlem gören ABD Batı Teksas ham petrolü Mart ayı başında kısa süreliğine 14 yılın en yüksek seviyesine sıçrayarak 130 doların üzerinde işlem gördü.

ABD Enerji Enformasyon Dairesi verilerine göre Rusya 2021 yılında günlük 10,1 milyon varil petrol ihracatının 4,7 milyon varilini diğer bir deyişle %45’ini gerçekleştirdi. Öte yandan ABD Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ABD stratejik rezervlerinde 25 Mart itibarıyla toplam 568,3 milyon varil ham petrol bulunuyordu.

Raj, yaklaşık 568 milyon varil ile SPR'nin son 20 yılın en düşük seviyesinde olduğunu ve rezervden çıkarılan varillerin önünde sonunda yenilenmesi gerektiğini vurguladı. Enerji uzmanı bu kaynağın nasıl yeniden sağlanacağı sorusunun önemli olduğuna dikkat çekti.

Danışmanlık firması Third Bridge'in Başkan Yardımcısı ve Küresel Enerji Sektörü Birimi Başkanı Peter McNally, ABD yeraltı depolarından 180 milyon varillik bir çıkışın tamamlanmasının aylar alacağını söyledi. McNally konuyla ilgili açıklamasında bu rezervlere ilişkin bir diğer zorluğun da söz konusu ham petrolün tüketiciler için ham petrole dönüştürmek olacağını belirtti. McNally, “Pandeminin başlangıcından bu yana, ABD rafinaj kapasitesi günde 1 milyon varilden fazla kaybetti” ifadelerine yer verdi.

SPR’nin serbest bırakılması haberleri petrol fiyatlarında sert düşüşlere sebep oldu. Perşembe günü Brent ham petrolün fiyatı %6 oranında düşerek 104,71 dolardan alıcı buldu. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre düşüşler Cuma günü de devam etti. Brent ham petrol %1,87 düşüşle 102,69 dolardan işlem görüyor.

Raj, spot petrol fiyatları düşerken, uzun vadeli petrol fiyatlarının tırmandığını ve bunun da arzlardaki "SPR salınımını fiyat artışlarını kısa vadede hafifleteceği görüşünü doğruladığını" işaret etti. Örnek vermek gerekirse Brent ham petrolün Haziran 2022 vadeli fiyatı düşük seviyede kalırken Aralık 2023 vadeli kontratının fiyatları daha yüksek seviyede işlem görüyor.

Raj, "SPR gittikten sonra 2023’te durum daha da kötüleşecek" dedi.

SPR’nin serbest bırakılacağı haberleri Rusya’nın da yer aldığı Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin (OPEC+) kademeli petrol arzı artışı planına bağlı kalacaklarını duyurmalarıyla aynı günde gerçekleşti. OPEC+ Mayıs ayında üretimi günde 432 bin varil artıracağını açıkladı.

Araştırma firması BCA Research’ün Emtia ve Enerji Birimi Baş Stratejisti Bob Ryan, SPR’den 180 milyon varil petrolün serbest bırakılmasının OPEC+’ın Perşembe günkü kararını etkilediğini düşünüyor.

Yine de SPR’nin salınması OPEC+’ın merkezindeki ülkelerden beklenen günlük 1,3 milyon varil üretim artışından daha az olacak. Ryan bu artışın çoğunlukla Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden geleceğini önemli bir kısmının da Kuveyt’ten sağlanacağını söyledi.

Global X'in Araştırma Analisti Rohan Reddy, Uluslararası Enerji Ajansı verilerine dayanarak, OPEC+'ın Şubat ayında hedefini günde 1,1 milyon varil hedefine dahi ulaşılamadığı göz önüne alındığında, Mart ayı için en son üretim kotalarını bile yerine getiremeyebileceğini söyledi. Analist, bunun kısmen jeopolitik meselelerden ve OPEC+ üye ülkelerindeki genel üretim sorunlarından kaynaklandığını söyledi.

Reddy, bu nedenle piyasanın "hem Rusya-Ukrayna ihtilafı hem de OPEC+ üretim sorunları nedeniyle" günde 2,5 milyon varil açık görebileceğini söyledi. Analist, "OPEC+ için en iyi karar, bu yıl halihazırda %33'ten fazla artan petrol fiyatları için üretimi artırmak olabilir" dedi. OPEC+ bir sonraki toplantısını 5 Mayıs'ta gerçekleştirecek.

ABD'den petrol hamlesi!

 

Avrupa'da doğalgaz fiyatları yükselişini sürdürüyor

 

İran'ın günlük petrol üretimi 3,8 milyon varile yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • İtri01 Nisan 2022 19:30

    Eketrikli otomobil, otobüs ve kamyon üretimi artıyor abdde. Ukrayna savaşı avrupa için de uyanış oldu, nükleer santralleri yeniden açıyorlar. Artik araplar ve ruslar ellerinde kalan petrolü seylerine sürüp gezer