E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBiden yönetimiyle Teksas arasındaki gerginlik büyüyor---

Biden yönetimiyle Teksas arasındaki gerginlik büyüyor

Biden yönetimiyle Teksas arasındaki gerginlik büyüyor
29 Ocak 2024 - 19:34 borsagundem.com

ABD Hükümeti'ne karşı ekonomisine güvenen Teksas ile, Biden Yönetimi arasındaki anlaşmazlıklar giderek büyüyor

ABD'nin güney sınırına ilişkin Başkan Joe Biden yönetimi ile Teksas eyaleti arasındaki anlaşmazlık büyürken, hükümete karşı ekonomisine güvenen Teksas'ta iş gücünde düzensiz göçmenlerin oynadığı rol dikkati çekiyor.

Teksas, son dönemlerde ABD'nin güney sınırındaki düzensiz göç probleminin Başkan Joe Biden yönetimi ile eyalet yönetimi arasında gerginliğin tırmanmasına yol açması nedeniyle gündeme geliyor.

Eyalet yönetiminde Cumhuriyetçilerin bulunduğu Teksas, Demokrat hükümetin göç yaklaşımlarından en çok etkilenen bölgelerden biri haline geldi.

Mevcut Teksas Valisi Abbott'ın düzensiz göçmenlerin ülkeye girmesini önlemek için sınıra dikenli tel çekilmesine onay vermesinin ardından ABD Yüksek Mahkemesi, Meksika sınırında Rio Grande Nehri boyunca çekilen dikenli tellerin kaldırılması kararı aldı.Yüksek Mahkeme'nin kararını kabul etmeyen Abbott, eyaletindeki ulusal muhafızların böyle bir işlem yapmayacağını, hatta "sınırı korumak" için yeni dikenli teller koyacaklarını deklare etti.

Abbott, sınır güvenliği konusunda federal yönetimi suçlayarak, Biden yönetiminin düzensiz göçmenleri önlemek için hiçbir şey yapmadığını savundu.

Teksas'ın bir "işgal" ile karşı karşıya olduğunu belirten Abbott, "Eyalet sınırlarımızı her türlü tehdide karşı korumak anayasal görevimiz ve bunu yerine getireceğiz" açıklamasını yaptı ve ülkedeki diğer Cumhuriyetçi eyaletlerin de yardımını talep etti.

Abbott'ın destek çağrısına kısa sürede yanıt veren 25 eyaletin Cumhuriyetçi valileri, ortak bir bildiriye imza atarak güney sınırının korunması konusunda Teksas'a her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını belirtti.

Bu kapsamda başta Oklahoma eyaleti olmak üzere birçok Cumhuriyetçi eyalet valisi, belli sayıda ulusal muhafız birliğini Teksas eyaletine destek amacıyla göndereceklerini bildirdi.

Teksas'a bir destek de halen Cumhuriyetçilerin en güçlü başkan aday adayı konumundaki, eski ABD Başkanı Donald Trump da tüm eyaletlere çağrı yaparak ulusal muhafızlarını Teksas'a göndermeleri ve ABD'nin güney sınırını yasa dışı göçmenlerden korumaları gerektiğini belirtmişti.

Söz konusu gerginlikler nedeniyle Teksas'ın ekonomisinin ülke ekonomisine etkileri, merak uyandırıyor.

TEKSAS EKONOMİSİ

ABD’ye Meksika'dan ayrılarak 28'inci eyalet olarak katılan Teksas, tarım, hayvancılık ve petrol endüstrilerindeki faaliyetleriyle ülke ekonomisine büyük katkıda bulunuyor.

ABD Ticaret Bakanlığı'na bağlı Ekonomik Analiz Bürosu'nun internet sitesinde, ülkenin Gayrisafi Yurt içi Hasılası (GSYH) yaklaşık 27 trilyon dolar olarak kaydedildi.

Ülkenin gayri safi yurt içi hasılasına en büyük katkıyı yapan 2'nci eyalet olan Teksas, yaklaşık 2,4 trilyon dolarlık ekonomiye sahip.

ABD'de en büyük gayrisafi hasılaya sahip ilk eyalet ise yaklaşık 3,5 trilyon dolarla California.

ABD Nüfus Sayım Bürosu'nun Temmuz 2023 verilerine göre, yaklaşık 30 milyon nüfusu sahip Teksas, bu gayri safi hasılayla Rusya, Kanada, İtalya gibi ülkelerin ekonomileriyle yarışıyor.

American Immigrant Council adlı sivil toplum kuruluşunun Temmuz 2022'de yayımladığı bir çalışmada, 2019 itibarıyla ülkede California'dan sonra göçmenlerin en çok bulunduğu 2'nci eyaletin de Teksas olduğu ifade ediliyor.

ABD'nin Meksika ile en uzun sınırının bulunduğu Teksas'ta göçmen nüfusunun yaklaşık 4,9 milyon (nüfusun yaklaşık yüzde 17'si) olduğu kaydedilen çalışmada, kayıtlı göçmen nüfusunun eyaletteki iş gücünü "güçlendirdiği" belirtildi. Teksas'taki göçmenler, iş gücünün yaklaşık yüzde 21,9'unu oluşturuyor.

Öte yandan, Teksas basınında düzensiz göçmenlerin, burada kayıtsız olarak düşük ücretlere çalıştırıldığına ilişkin haberleri yer alıyor. Bu göçmenlerin, üretim ve inşaat alanlarında çalıştığı kaydedildi.

1,8 MİLYAR VARİLLİK HAM PETROL ÜRETİMİ

Pazar ve tüketici verileri üzerine çalışan Alman şirket Statista'nın internet sitesindeki verilere göre, Teksas, ABD'de açık ara en büyük petrol üreticisi konumunda. 2022'de Teksas eyaleti, 1,8 milyar varil ham petrol üretti.

Teksas Petrol ve Gaz Derneği'nin (TXOGA) internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, TXOGA Başekonomisti Dean Foreman, eyaletin, Ekim-Kasım 2023 döneminde günde 5,7 milyon varil ham petrol üretimiyle rekor kırdığını belirtti.

Foreman, "Teksas'ın enerji alanındaki rolü, verimlilik kazançları sayesinde mütevazı sondaj faaliyetleri aracılığıyla giderek daha önemli hale geldi" dedi.

Eyaletin petrol ve doğal gaz üretiminde, işlemesinde ve ihracatında "yeni rekorlar kırdığını" kaydeden Foreman, Teksas'ın "ulusal ve küresel enerji"de öneminin arttığına dikkati çekti.

Teksas eyaletindeki zengin petrol rezervi, 1910'un başında Spindletop petrol rafinerisinde bulundu. Burada, günde yaklaşık 100 bin varile tekabül eden miktarda petrol çıktı.

İlerleyen yıllarda, Teksas'ın Corsicana, Ranger, Borger, Odessa, Kilgore gibi bölgelerinde de petrol bulunması, eyaletin petrol endüstrisinin önde gelenleri arasına girmesine yol açtı.

TARIM VE HAYVANCILIK

Teksas ekonomisinde tarım ve hayvancılık da önemli rol oynuyor. ABD Tarım Dairesinin verilerine göre, ülkenin pamuk üretiminin yüzde 40'ını oluşturan Teksas, en büyük pamuk üreticisi olarak kayıtlara geçiyor.

Teksas Tarım Dairesi'nin yayımladığı verilere göre, eyalette gıda ve dokuma sektörlerinin ekonomik etkisi yaklaşık 100 milyar dolara denk geliyor.

Topraklarının yüzde 86'sı tarımsal üretimde kullanılan Teksas'ta, tarımsal işletmelerin yüzde 98,5'i şahıslara ait.

Teksas'ta çalışan her 7 kişiden 1'i, tarımla uğraşıyor. Öte yandan, besicilik alanında Teksas'taki büyükbaş hayvanlar, ABD'dekilerin yüzde 13'ünü oluşturuyor.

Tarımsal faaliyetlerinde mısır, buğday, fıstık ve pirinç gibi ürünlerin en çok üretildiği eyaletlerden biri olan Teksas, pamuk ve saman üretiminin yanı sıra koyun, keçi ve at gibi hayvanların besiciliğiyle de ülkede öne çıkıyor.

Tesla, Teksas'ta lityum rafinerisi kuracak

 

Teksas eyaleti Meksika sınırına duvar inşa ediyor

 

Teksas'ta Demokratları kızdıran seçim yasası

 

Teksas'ta iki ABD askeri, Meksika'dan kaçak göçmen taşırken yakalandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Turkogluturk30 Ocak 2024 07:44

    Merkezi hukumet teksasi resmen somuruyor.kaldiki merkez sadece dunyanin geri kalani degil abd vatandadi icin bile yokedilmesi gereken sivrisinek olmusdurdunyada hirsiz politikaci zararli tarikat ve teroristlere destek vermenin disinda ne yapiyor

  • acacu29 Ocak 2024 23:50

    O değil de, bizim 3 te 1 nüfusumuzla, bizim 3 katımız hasıla yaratıyorlarmış. Vay be.

  • Mucise Reis : )29 Ocak 2024 22:55

    Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, "İran'la savaş aramıyoruz, rejimle askeri açıdan çatışma aramıyoruz" dedi. "Burada olayı tırmandırmayı düşünmüyoruz. Hafta sonu gerçekleşen bu saldırı tırmandırıcıydı, bu konuda yanılmayın ve bir yanıt gerektiriyor, bu konuda yanılmayın. Başkanın karar alma sürecinin önüne geçmeyeceğim.” saat 22:50 TC saat...

  • Okur29 Ocak 2024 22:18

    Ben Teksas'ı desrekliyorum.Dayan Teksas,arkandayız.Hatta ayrıl gel Amerikadan.

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ29 Ocak 2024 21:43

     (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6) 

  • baran29 Ocak 2024 21:40

    Gerçek Amerikalılar  Texas tadır. Californiya  Amerika nın en zengin ve verimli  eyaleti olduğu için bütün zemnginlikleri İngiliz ve İngiliz yahudisi iş adamlarının elindedir.  Kuzey Güney savaşı kendi kendine çıkan bir savaş değildir. İnsansız bırakmak kendilerine karşı güç kalmasın diye Kızılderilileri  tehlike olmaktan çıktıktan sonra başlatılmıştır.  Nerdeyse insan kalmayıncaya kadar savaştırılmışlardır.   Bütün bunlar size bir şey anlatır heral.  

  • azmi29 Ocak 2024 21:30

    Düzensiz göçmeleri durdurmak için hiçbir şey yapmamakla suçlayan eyalet i ekonomik imkanları kendine yeten bir yönetim de ondan...