E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBiden: Ukrayna'nın NATO üyeliği için henüz erken---

Biden: Ukrayna'nın NATO üyeliği için henüz erken

Biden: Ukrayna'nın NATO üyeliği için henüz erken
09 Temmuz 2023 - 18:46 borsagundem.com

ABD Başkanı Joe Biden, NATO Zirvesi için çıkacağı Avrupa yolculuğu öncesi, Ukrayna'nın NATO üyeliği için ittifakta henüz bir oy birliği olmadığını söyledi.

NATO'nun Vilnius Zirvesi öncesi değerlendirmelerde bulunan ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'nın NATO üyeliğine hazır olmadığını, Kiev'i ittifaka kabul etmek amacıyla oylama çağrısı yapmak için henüz erken olduğunu söyledi.

Yarın Britanya'yı ziyaretinin ardından salı ve çarşamba günleri Litvanya'nın ev sahipliğindeki NATO zirvesine katılacak olan ABD Başkanı Joe Biden, hareketi öncesi medyaya değerlendirmelerde bulundu.

İttifak içinde oy birliği yok

CNN'e konuşan Biden, “Ukrayna'nın NATO üyeliğine hazır olduğunu düşünmüyorum” dedi. ABD Başkanı, "Ukrayna'nın şu anda, bir savaşın ortasında NATO ailesine katılıp katılmaması konusunda ittifak içinde oy birliği olduğunu sanmıyorum" vurgusunu yaptı.

ABD Başkanı Joe Biden'ın değerlendirmelerinde satış başları şöyle:

Ukrayna'nın NATO üyeliğine hazır olduğunu düşünmüyorum.

Ukrayna'nın şu anda, bir savaşın ortasında NATO ailesine katılıp katılmaması konusunda ittifak içinde oybirliği olduğunu sanmıyorum.

Bence oylama çağrısı yapmaktan söz etmek için erken. Demokratikleşme ve bu konuların bazıları dahil karşılanması gereken başka nitelikler var.

NATO anlaşmasının 5. Maddesi uyarınca NATO, saldırıya uğrayan herhangi bir üyesini savunmayı taahhüt eder. NATO toprağı olan her karış toprağı savunmayı taahhüt etmeye kararlıyız. Her ne olursa olsun bu hepimizin ettiği bir taahhüt. Eğer savaş devam ediyorsa, o zaman hepimiz savaşın içindeyiz. Eğer durum bu olursa, biliyorsanız Rusya ile savaştayız demektir.

NATO'nun Vilnius zirvesinde İsveç'in üyeliğine Türkiye'nin itirazı noktasında, İsveç’in üyeliği elde edebileceği konusunda iyimserim.

ABD'nin Türkiye'ye F-16, Yunanistan'a ise F-35 savaş uçağı satmasıyla ilgili konuşan Biden, “Açık sözlü olmak gerekirse, bir araya getirip biraz konsorsiyum yaparak, NATO'yu hem Yunanistan'ın hem de Türkiye'nin askeri kapasitesi açısından güçlendiriyoruz ve İsveç'in girmesine izin veriyoruz.

Bence Çin'le sorunu çözmenin hem onların hem bizim faydamıza olacak şekilde ABD ile Çin'in işler bir ilişki kurmasının yolları var.

Bence Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin'in lider güç olarak ABD'nin yerini almasını istiyor. Dünyanın en büyük ekonomisine ve dünyanın en büyük askeri kapasitesine sahip olmak istediğinden eminim. Aynı zamanda uluslararası düzenin belirli kurallarını yeniden yazmak istiyor, ama hepsini de değil. Bana bu yönde işaret verdi. Ama savaş, çatışma, toprak genişletme peşinde olduğunu, istediğini sanmıyorum.

Riyad'ın İsrail'i tanması karşılığı ABD'nin Suudi Arabistan'a savunma anlaşması ve sivil nükleer kapasite sağlamaya hazır olup olmadığı sorusu üzerine ise Biden, o noktadan çok uzakta olduklarını ifade etti. (Sputnik)

NATO ülkelerinin savunma harcamaları 1.2 trilyon doları geçecek

 

NATO'nun tarihi zirvesinde gündem yoğun

 

ABD'den Ukrayna mesajı: NATO'ya üye olmalı

 

Erdoğan'dan NATO mesajı: Ukrayna üyeliği hak ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )09 Temmuz 2023 22:04

    Henüz erken... Daha çok savaşsınlar, bol bol ruslarla mücadele etsinler, deliler gibi natoya girmek için yırtınsınlar... Batı ukrayna natoda/doğu ukrayna rusyada olsun. o zaman belki natoya alırız. :D