E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBeş yıldızlı zararla imtiyaz sürer mi---

Beş yıldızlı zararla imtiyaz sürer mi

Beş yıldızlı zararla imtiyaz sürer mi
26 Ocak 2022 - 16:32 borsagundem.com

SPK, beş yıl üst üste zarar eden şirketlerde oy ve temsil imtiyazını kaldırabilir. Peki Borsada kaç şirket beş yıldır üst üste zarar ediyor? SPK bu şirketlerde imtiyazlara dur diyecek mi?

BORSAGUNDEM.COM

Borsada işlem gören şirketlerin asıl amacı gelir elde etmek ve bu geliri ortakları ile paylaşmaktır. SPK bu konuda oldukça hassas. Hatta son olarak 10 Ocak 2020 günü Resmi Gazetede yayınlanan “Oy Hakkına ve Yönetim Kurulunda Temsil Edilmeye İlişkin İmtiyazların Kaldırılmasına İlişkin Esaslar Tebliği” ile bu durum daha bir netlik kazandı.

Tebliğe göre, beş yıl üst üste zarar eden şirketlerde, oy hakkına ve yönetim kurulunda temsil edilmeye ilişkin imtiyazlar Kurul kararı ile kalkacak.

Peki SPK bu yetkisini kullanacak mı?

Zarar varsa sorun da var

Ticarette şirketlerin kâr etmeleri kadar zarar etmeleri de olağandır. Neticede piyasada her şeyin güllük gülistanlık olması beklenmez. Bununla birlikte beş yıl üst üste zarar ediliyorsa ortada bir sorun vardır. Kriz ya da olumsuz piyasa koşulları gibi makul gerekçeler haricinde şirketlerin sürekli zarar etmesi özellikle de yönetimin dışında olan hissedarlar açısından hayatı çekilmez kılar. Yatırımcıların böylesi mağduriyetleri yaşamasına mani olmak isteyen Kurul, bu noktada müdahalede bulunma yetkisine sahip. SPK, şirketin sürekli zarar etmesinde piyasa koşullarının etkisinin olmadığı kanaatindeyse oy hakkına ve yönetim kurulunda temsil edilmeye yönelik imtiyazları kaldırma yetkisini gündeme getirebilir. Burada asıl amacın sürekli zarar eden şirketleri kâra geçmeye teşvik etmek.

Beş yıldır zarar ediyorlar

SPK’nın hassasiyetine rağmen Borsada beş yıl art arda zarar eden firmalar var. Henüz 2021 yıl sonu bilançoları açıklanmadığından 2020 yıl sonu mali tablolarına göre 17 şirket listeye girdi.

Zarar eden şirketler :

 Hepsinde imtiyaz var mı?

Tebliğ gereğince SPK’nn yetkisi beş yıl boyunca zarar eden şirketlerin oy hakkı ve şirketi temsil yetkisi imtiyazını kaldırmakla sınırlı. Kurul’un bunun dışındaki imtiyazları kaldırma yetkisi bulunmuyor.
Listeye giren 17 şirketin ana sözleşmeleri incelendiğinde altısında bir hisse grubuna verilmiş imtiyaz olduğu görülüyor. İmtiyazlardan beşi yönetimi belirleme biri de kârda imtiyaz hakkı ile ilgili.

İmtiyaz hakkı olan şirketler :

Batı Söke : Yönetim Kuruluna aday gösterme imtiyazı
Utopya Turizm : Yönetim Kuruluna aday gösterme imtiyazı
Global Yatırım Holding : Yönetim Kuruluna aday gösterme imtiyazı
Trabzonspor Sportif : Yönetim Kuruluna aday gösterme imtiyazı
Fenerbahçe Futbol : Yönetim Kuruluna aday gösterme imtiyazı
Söktas : Kar payında imtiyaz hakkı

Yasa gereğine SPK sürekli zarar eden 17 firmadan sadece beşinin sahip olduğu yönetim imtiyazını kaldırma yetkisine sahip. Bu şirketler; Batı Söke, Utopya Turizm, Global Yatırım Holding, Trabzon Spor ve Fenerbahçe Futbol.

Söktaş firmasındaki imtiyazın kâr payı ile ilgili olması sebebi ile bu şirketteki imtiyazın kaldırılması söz konusu değil.

İmtiyazın olduğu beş şirkete ne olacak?

Kurul beş yıl üst üste zarar eden şirketlerde oy hakkına ve yönetim kurulunda temsil edilmeye ilişkin imtiyazlar kaldırma yetkisine sahip. Ancak kaldırmadan önce ilgili şirketten son yıl zarar etme gerekçesini öğrenmesi gerekiyor. Zararın oluşmasında makul bir gerekçe olup olmaması verilecek kararı da belirleyecektir. Eğer zarar edilmesinde makul ve kabul edilir bir sebep varsa bu taktirde imtiyazı kaldırma ihtimali de gündemden kalkacaktır.

Peki zarar eden şirketlerin makul bir gerekçesi var mı?

Dünya ölçeğinde salgına dönüşen Kovid-19 şimdilerde zarar eden şirketlerin ilk aklına gelen gerekçe.

Borsalardaki meşhur kriz göstergesi ne kadar geçerli?

 

Son iki günde 8 şirket geri alım yaptı

 

Borsa İstanbul'da hacim 12,3 milyar TL düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)