E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBeklentiler seviye atladı---

Beklentiler seviye atladı

Beklentiler seviye atladı
11 Mart 2024 - 09:13 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Bu hafta yurtdışı mali piyasalar yeni rekor seviyelere ulaşırken, hala yapay zeka ivmesini sürdürüyor ve şimdi de haziran ayında FED ve ECB’den faiz indirimi yapılacağı beklentilerinden yararlanılıyor.  Jerome Powell ilk olarak Kongre’deki konuşmalarında bu senaryoyu destekledi, daha sonra Christine Lagarde 2024’te Euro bölgesi için büyüme ve enflasyon tahminlerini düşürdükten sonra aynı şeyi yaptı. Bu nedenle riskli varlıklara olan iştah, özellikle de aylık ABD istihdam raporunda beklenenden daha iyi istihdam yaratılmasına rağmen devam ediyor.

Powell, ABD Kongresi önündeki çifte ifadesinde üzerine düşeni iyi yaptı. Aşırı kısıtlayıcı bir politikanın ABD ekonomisinin sağlığı üzerindeki risklerinin farkında olarak hiçbir konuda acele etmemek önemlidir. Kısacası piyasanın beklediği Haziran ayında ilk faiz indirimine kapıyı açık bıraktı. Bu arada istihdam dirençli olmaya devam ediyor. ABD, Şubat ayında 200 bin tahmine karşılık 275 bin tarım dışı iş yarattı. Öte yandan işsizlik oranı %3,70’e karşı %3,90 ile beklentilerin biraz üzerinde gerçekleşti. 10 yıllık getiri Cuma öğleden sonra düşmeye devam etti ve şu anda %4,07’yi test ediyor. ABD dışında Çin bir kez daha sıcak ve soğuktu: Yetkililer tarafından 2024 için belirlenen hedefler oldukça iddialı, ancak piyasa, Pekin daha umut verici kamu politikaları uygulamadıkça bu hedeflere nasıl ulaşılabileceğini görmekte zorlanıyor. Avrupa’da ECB faiz oranlarını değiştirmedi ve Haziran ayında indirime başlayacak gibi görünüyor.

Bitcoin yükselmeye devam ediyor ve hatta tüm zamanların en yüksek seviyesini aşma lüksüne sahip. Salı günü, dijital para birimi anlık olarak 69.250 dolara ulaştı ve Bitcoin’in zirvede 68.900 dolara ulaştığı Kasım 2021’deki önceki rekorunu kırdı. Bu performans büyük ölçüde Bitcoin Spot ETF’lerine sürekli sermaye akışından kaynaklanıyordu. BlackRock’un Bitcoin ETF’sinin yönetimi altında şu anda 12 milyar doların üzerinde varlığa sahip. Pazar liderine duyulan bu coşku, tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaşan %13,5’lik Ethereum (ETH), %14’lük Solana (SOL) ve Floki memecoins (FLOKI) gibi varlıklar da dahil olmak üzere diğer kripto para birimlerine de yayılıyor. )

Petrol ithalatının yıllık bazda arttığını ancak aylık bazda daha yavaş bir büyüme eğilimi gösterdiğini gösteren son ticaret rakamlarını açıklayan Çin ile birlikte Asya’da kalalım. Fiyatlar açısından bakıldığında Brent ham petrolü 82,50 usd, WTI ise 78 usd civarında işlem görüyor.

Her şey eşit olduğunda, Fed ve ECB’nin ilk faiz indirimlerinin zamanlaması yaklaşıyor. Bu açıklama geçerliliğini koruduğu sürece yatırımcıların paniğe kapılması için çok az neden var. Bu arada, fiyat verilerini (enflasyon ve Şubat ayı üretici fiyatları) ve tüketici göstergelerini (perakende satışlar, Michigan Üniversitesi tüketici güveni) takip edeceğiz.

Yurtiçinde ise Ocak ayı Sanayi Üretim Endeksi, yine Ocak ayı Cari işlemler dengesi ve TCMB Şubat ayı Piyasa Katılımcıları Anketi takibimizde olacak.

Fitch’in not artışı son günlerde etkili olan alım iştahının devamını destekleyecektir. Böyle bir gelişme öncelikle son 2 günde alım iştahının güçlendiği gördüğümüz bankacılık sektör hisselerinde hızlanan yükseliş eğiliminin devamına katkı sağlarken endeks 30’da bulunan sanayi hisselerinde de yabancı ilgisini arttığını görebiliriz.

Altında rekor sonrası denge arayışı

 

Fiyat hareketi güçlü hisseler (11/03/2024)

 

Otomotiv satışları yüzde 40 arttı

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)