E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBekleme moduna geçiş ---

Bekleme moduna geçiş

Bekleme moduna geçiş
26 Ocak 2024 - 08:26 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

ABD ekonomisi 2023/03 dönemindeki %4,9’luk büyümenin ardından yılın son çeyreğinde de %2’lik beklentilere karşın güçlü tüketici harcamalarının etkisiyle beklenenden daha hızlı %3,3  büyüdü, büyüme aynı zamanda artan ihracat, hükümet harcamaları ve iş yatırımlarıyla da desteklendi. Fed’in agresif bir şekilde faiz oranlarını artırmasının ardından resesyona tahminleri taça gönderdi.

ABD ekonomik faaliyetinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan tüketici harcamaları, üçüncü çeyrekte %3,1 oranında arttıktan sonra Ekim-Aralık çeyreğinde %2,8 oranında arttı. Amerikalılar tatil sezonu boyunca dışarıda yemek yiyip otellerde kaldılar ve sağlık harcamalarını da artırdılar. Ayrıca eğlence malzemeleri ve araçları da satın aldılar. Artan ücretler, yüksek faiz ve temettü geliri tüketimi kolaylaştırdı.

Devletten işsizlik yardımına ilişkin ilk başvuruların 20 Ocak’ta sona eren haftada 25K artarak mevsimsellikten arındırılmış 214K’ya yükselmesi  ve bu rakamın tarihi standartlara göre hala çok düşük olması,  yeni yıla da sıçramış  görünen güçlü ekonomik performansın , ABD merkez bankasının faiz indirimine başlaması için Mart ayının çok erken olduğunu gösterdi. Finansal piyasalar Mart ayı faiz indirimi olasılığını %50’nin altına iterken, Mayıs ayındaki politika toplantısına dair ihtimaller arttırdı.

Avrupa Merkez Bankası, Perşembe günü faiz oranlarını %4 gibi rekor yüksek bir seviyede tuttu ve borçlanma maliyetlerinde gevşemeye başlama zamanı yaklaşırken bile enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığını bir kez daha teyit etti. Avrupa Merkez Bankası şimdiye kadarki en hızlı faiz artırım döngüsünü Eylül ayında sonlandırdı ve Perşembe günü de dahil olmak üzere fiyat baskılarının tamamen ortadan kalkmaması ve pek çok ücret görüşmesinin henüz sonuçlanmaması nedeniyle geri dönüşü tartışmak için çok erken olduğu konusunda kararlı davrandı. ECB Başkanı Christine Lagarde, kararın ardından olağan basın toplantısında “Masadaki fikir birliği, faiz indirimlerini tartışmak için erken olduğu yönündeydi” dedi ve gelecekteki kararların gelen verilere bağlı olacağı konusunda ısrar etti.

Önceki açıklamalarda artan yurt içi fiyat baskıları ve güçlü işgücü maliyeti artışına ilişkin atıf dün metinden  çıkarılmıştı. Bu, üslubun değişmeye başladığının olası bir işaretiydi. Bugünkü toplantının temkinli güvercin havası göz önüne alındığında, Haziran ayından önce bir kesinti yapılması riski bir miktar arttı ve Yatırımcılar, ECB’nin hem büyüme hem de enflasyon konusunu yanlış anladığını ve U dönüşü yapmak zorunda kalacağını ve bahar başından itibaren hızlı bir şekilde art arda beş faiz indirimi yapmak zorunda kalacağını, Lagarde’ın basın toplantısı sonrasında Nisan ayında faiz indirimi yapılacağı yönündeki beklentilerini arttırdı. Bizim beklentimiz ise Lagarde ve ECB baş ekonomisti Philip Lane’nin  gösterge olarak rakamları Mayıs ayında açıklanan ilk çeyrek ücret uzlaşmalarına işaret etmelerinden dolayı Haziran ayındaki ilk hamlenin yapılması yönünde ki MART ayındaki toplantıda açıklanacak 2024 projeksiyonunda bunu görmeyi beklemek yönünde.

Yurtiçinde de TCMB politika faizini beklentiler doğrultusunda 250 baz artışla %45 çıkardı ve“Dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldı “ ifadesi ile artık faiz artışının bittiğini,“Enflasyon ana eğiliminde belirgin düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar mevcut faiz seviyesi korunacak” ifadesiyle beklemeye geçildiğini,“Enflasyon görünümü üzerine belirgin ve kalıcı riskler oluşursa “ parasal sıkılık gözden geçirilecektir” ifadesiyle kolay kolay faiz artırmam ama kapıyı da kapatmadım diyerek temkinli olmaya devam edeceğini,“yakın döneme ilişkin göstergeler, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin, öngörülen dezenflasyon süreci ile tutarlı seyrettiğine işaret etmektedir.” ifadesiyle Enflasyon raporunda 2024 enflasyon beklentisini değiştirmeyeceğini bizce ifade etmiştir.

Endeksten hızlı yükselenler (26/01/2024)

 

Yabancılar borsada hangi hisseleri alıyor?

 

HSBC: Emtia piyasaları "süper sıkışma" içinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)