E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBedelli askerlik yasalaştı---

Bedelli askerlik yasalaştı

Bedelli askerlik yasalaştı
25 Temmuz 2018 - 21:01 borsagundem.com

Bedelli askerlik düzenlemesinin de içinde yer aldığı torba tasarı TBMM Genel Kurulu'ndan geçerek yasalaştı. Yasaya göre 1 Ocak 1994'ten önce doğanlar 21 gün temel eğitim ve 15 bin lira ücretle bedelli askerlik hakkından yararlanacak

Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve  KHK'lerde Değişiklik Yapan Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'ndan geçerek yasalaştı. 

Yasaya göre, yürürlüğe girdiği tarihte, her ne  sebeple olursa olsun askerlik yapmayıp, 1 Ocak 1994'ten önce doğan bedelli  askerlikten yararlanmak isteyen yükümlüler; bu maddenin yürürlüğe girdiği  tarihten itibaren 3 ay içinde askerlik şubelerine veya yurt dışı temsilciliklerine başvuracak.

Askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmaları için başvurularda 15 bin Türk lirası veya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuruna göre  ödeme tarihindeki karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke parasını bir defada  ödemeleri ve 21 gün temel askerlik eğitimini yerine getirmeleri gerekecek.

Her ne sebeple olursa olsun daha önce bedelli veya dövizli askerlik  hizmeti kapsamından çıkarılanlardan yaş şartını taşıyanlar ile yaş şartı  aranmaksızın ve temel askerlik eğitimine tabi olmaksızın, maddenin yürürlüğe  girdiği tarihten önce sağlık nedeniyle haklarında verilen askerliğe elverişli  olmadıklarına dair kararlardan dolayı askerlikten muaf tutulanlar da bedelli  askerlik uygulamasından yararlanabilecek.

AYLIKSIZ VEYA ÜCRETSİZ İZİNLİ OLACAK

Bedelli askerlik hakkından yararlananlar, temel askerlik eğitimi  süresince çalıştıkları iş yeri, kurum ve kuruluşlar tarafından aylıksız veya  ücretsiz izinli olacak.

Tahsil edilen tutarlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı merkez muhasebe  birimi hesabına yatırılacak. Bu tutarları Savunma Sanayii Destekleme Fonuna  aktarmak üzere, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine ödenek eklemeye  Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

Bu düzenlemeden yararlanan yükümlüler hakkında saklı, yoklama kaçağı  ve bakayadan dolayı idari ve adli soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak, başlatılanlar sona erdirilecek. Bu suçlara ilişkin kesinleşmiş idari para cezaları tahsil edilmeyecek.

GENEL KURUL'DA 2 DEĞİŞİKLİK

Bedelli askerlik ile igili düzenlemenin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında verilen önergelerle iki değişiklik yapıldı. Buna göre, yurt dışında yaşayıp, bedelli askerlikten yararlanmak isteyenlerin ödediği bin euroluk tutar, 2 bin euroya çıkarıldı ve 38 yaş sınırı kaldırıldı. 

Bedelli askerlikten yararlanmak isteyenler, yurt dışında oturma veya  çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren sıfatıyla veya bir meslek ya da sanatı  icra ederek, en az 3 yıl süreyle yabancı ülkelerde bulunmak şartıyla, bağlı  bulundukları Türk konsoloslukları aracılığıyla askerlik şubelerine başvuracak. Durumlarını ispat eden belgelerle, 2 bin euro veya karşılığı kadar diğer yabancı ülke  parasını bir defada ödeyip Milli Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi  almaları halinde muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.

Genel Kurul'daki görüşmelerde yurtiçinde bedelli askerlik yapmak isteyenler için yaş sınırı da değiştirildi. Komisyondan geçtiği haliyle "31 Aralık 1993 öncesi" doğanları kapsayan düzenleme, verilen önergeyle "1 Ocak 1994 öncesi" doğanları kapsayacak şekilde değiştirildi. 

Yasa, yoklama kaçakları ile bakaya sayılarının her geçen yıl artması  üzerine oluşan birikimi de önlemeyi amaçlıyor.

BEDELLİ ASKERLİKTEN KAÇ KİŞİ FAYDALANACAK?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, kamuda çalışan kaç kişinin bedelli askerlikten faydalanacağını açıkladı. Bilgiç, "Kamudaki tıp doktorlarından 17 bin 1 kişi, hâkim ve savcılardan 810 kişi, akademisyenlerden 203 kişi, mülki ve idari amirlerden 99 kişi bu bedelli askerlikten yararlanacak. Farklı dönemlerde 5 kez kanuni düzenleme yapıldı. Şimdi, 25 yaş ve üzeri bu düzenlemeyle beraber 1 milyon 324 bin kişiyi kapsıyor. Millî Savunma Bakanımızın yapmış olduğu açıklamada, yaklaşık 150 bin ila 400 bin arasında müracaatın olması bekleniyor" dedi.

Elde edilecek gelirin genel bütçeye aktarılacağını söyleyen Bilgiç, "Cumhurbaşkanlığına, Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na buradan elde edilen gelirin aktarılması noktasında yetkilendirme yapılıyor" diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)