E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBayram tatili öncesi yurt içi piyasalar sakin ---

Bayram tatili öncesi yurt içi piyasalar sakin

Bayram tatili öncesi yurt içi piyasalar sakin
13 Temmuz 2021 - 08:24 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, bayram öncesi yurt içi piyasalardaki akışın seyreldiği vurgulanıyor.

Haftanın ilk işlem gününde data akışının yoğun olmadığını gördük. Bu noktada yurtiçi tarafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını takip ettik. Erdoğan, Kurban Bayramı 16 Temmuz Cuma akşamından 26 Temmuz Pazartesi sabahına kadar idari tatil olarak belirlendiğini söyledi. Son yaşanan delta varyantına yönelik olarak da aşılamanın nispeten düşük olduğu yerlerin tehdit altına girebileceği uyarısında bulundu. Turizmde ise 20 milyar dolar gelir hedefi olduklarını belirtti. Bu gelişmenin yanında dün çeyreklik işsizlik oranı verisi açıklandı. İşsizliğin %13.9’dan %13.2 oranına hafif bir geri çekilme kaydettiğini gördük. Datanın piyasalara etkisinin nötr kaldığını söylememiz yanlış olmayacaktır.

Küresel tarafta ise data akışının bugün yoğunlaştığını görüyoruz. Özellikle ABD’de açıklanacak Haziran ayı enflasyon verilerine parantez açmak istiyoruz. Manşet tarafta TÜFE beklentisi Mayıs ayına göre bir miktar gerileyerek %4.9 oranında gerçekleşeceği yönünde. Hatırlanacak olursa Mayıs ayında TÜFE verisi %5 oranında gerçekleşerek 13 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Enflasyon oranında yüksek seyir şüphesiz FED’in gevşek politikalarından geri dönüşü kısa zamanda tetikleyeceğine yönelik algıları beraberinde getiriyordu. Yalnız geçtiğimiz hafta 15-16 Haziran FOMC tutanaklarında çoğu üyenin enflasyonda yükselişlerin kalıcı olmayacağını ve 2022 yılında geri çekileceğini düşüncelerine devam ettiğini görmüştük. Buna ek olarak delta varyantına yönelik endişeleri de değerlendirdiğimizde ABD 10 yıllıklarında geri çekilmenin hız kazandığını izlemiştik. Bu noktada Haziran TÜFE verisi beklentiler doğrultusunda Mayıs ayına göre geri çekilme kaydederse bu durumun pozitif fiyatlamaları sağlama olasılığının bulunduğunu vurgulamak gerekiyor.

Öne Çıkanlar

New York Fed Başkanı John Williams, şirketlerin nakite ihtiyaç duyduklarında başvurabilecekleri bir repo kolaylığı oluşturulmasının kısa vadeli fonlama piyasalarında beklenmedik bozulmalar olduğunda, Fed'in kısa vadeli faiz oranlarını daha sıkı kontrol altında tutmasına yardım edebileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı konuşmada Kurban Bayramı tatiline ilişkin olarak, "Pazartesi günkü yarım günü idari tatil olarak belirledik. Vatandaşlarımız fiilen 16 Temmuz Cuma akşamından 26 Temmuz Pazartesi sabahına kadar tatile kavuşmuş oluyor." açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in yeni Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile gerçekleştirdiği görüşmede, Türkiye-İsrail ilişkilerinin Orta Doğu'nun güvenliği ve istikrarı bakımından büyük önem taşıdığını, iki ülke arasında enerji, turizm ve teknoloji başta olmak üzere muhtelif alanlarda yüksek bir iş birliği potansiyeli olduğunu ifade etti.

AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Paolo Gentiloni, kurumlar vergisi üzerinde uluslararası bir anlaşmaya varmanın AB’nin önceliği olduğunu ve AB Komisyonu'nun bunu başarmak için ABD ile birlikte çalışacağını söyledi.

Blomberg News'un haberine göre ABD'de Biden yönetimi, Çin'in Hint-Pasifik bölgesindeki etkisini kontrol altına alma çabaları çerçevesinde bu bölgedeki ekonomiler ile bir dijital ticaret anlaşması yapmayı değerlendiriyor.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Afganistan’dan çekilme ile ilgili soruları yanıtladığı günlük basın toplantısında Türkiye ile Kabil Havaalanı’nın güvenliği konusunda yapıcı görüşmelerin sürmekte olduğunu söyledi.

Haziran ayında Çin'in ihracatı analist beklentilerinin üzerinde bir büyüme gösterdi. Ancak ithalatta büyüme ihracatı aştı. Haziran ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32,2 arttı. Analistler ise yüzde 23,2 artış bekliyorlardı. İthalatta büyüme de yüzde 25,6 olan beklentileri aşarak yüzde 36,7 oldu.

Çin Gümrük İdaresi Sözcüsü Li Kuiwen, dış ticarette büyümenin yılın ikinci yarısında yavaşlama gösterebileceğini söyledi.

Çin Merkez Bankası'nın istatistik bölümünün eski başkanı Sheng Songcheng, Banka'nın zorunlu karşılık oranlarında yaptığı 50 baz puanlık indirimin Çin'e Fed'in politika değişikliği ile başa çıkmak için alan verdiğini savundu.

Financial Times'a göre ECB'nin yeni enflasyon hedefi konusunda birlikte vardığı karar, gelecek hafta yapılacak Yönetim Konseyi toplantısında konu faiz oranlarında artırım için yönlendirmeye geldiğinde yerini bölünmeye bırakabilir.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kuzey Akım-2 doğal gaz boru hattı projesine ilişkin Ukrayna'nın endişelerini ciddiye aldıklarını söyledi. Kuzey Akım-2 projesinin, Ukrayna üzerinden geçen doğal gazın yerini almayacağını yineleyen Merkel, konunun bu hafta yapacağı ABD ziyaretinde de önemli rol oynayacağını kaydetti.

AC Asia ex, Japan % 1,24 alıcılı

S&P 500 % 0,04 satıcılı

Euro Stoxx 50 % 0,09 alıcılı

Günün önemli şirket haberleri 13/07/2021

Altın fiyatları enflasyona odaklandı

Endekste hafif alıcılı açılış bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)