E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBaşkanlıkta bütçeye ‘giyotin’ önlemi---

Başkanlıkta bütçeye ‘giyotin’ önlemi

Başkanlıkta bütçeye ‘giyotin’ önlemi
20 Kasım 2016 - 06:37 borsagundem.com

MHP’nin bu hafta, AK Parti’yle son şeklini vermesi beklenen anayasa paketinde, ilginç başlıklar bulunuyor

Cumhurbaşkanının TBMM’ye sunacağı bütçenin reddedilerek, giyotin denilen “karşılıklı fesih” noktasına gelinmeden önce ara mekanizma kuruluyor. Böylece Başkanın bütçesi TBMM’de reddedilirse, ABD’deki gibi bütçe krizi çıkması önlenecek.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, AK Parti ve MHP’nin uzlaşması durumunda, son şekli verilecek anayasa paketinde, yeni hükümetin bütçesini Cumhurbaşkanı sunacak. Yeni sistemde, Cumhurbaşkanı bütçe tasarısını Meclis’e gönderecek. Meclis bütçeyi reddederse, Cumhurbaşkanı bir önceki yılın bütçesini ‘yeniden değerleme oranındaki’ artışla kullanabilecek. Bu da bütçenin enflasyon kadar arttırılması anlamına geliyor.

GİYOTİN MODELİ

Bu mekanizma, bütçenin reddedilmesi durumunda giyotin yöntemi olarak adlandırılan ‘karşılıklı fesih’ maddesinin derhal uygulanmasının önüne geçecek. Hükümet, bu ara mekanizmayla vakit kazanacak. Yeniden değerlendirme ile revize edilecek eski bütçe ile yola devam edilecek. Bu bütçe de reddedilirse, o zaman giyotin maddesi devreye girecek ve hem parlemento, hem başkanlık seçimi yenilenecek. AK Parti’nin mini başkanlık paketinde, kamuoyuna yansıyanlar dışında şu hükümler de bulunuyor:

Dışardan atanan bakanlar, milletvekilleri gibi dokunulmazlığa sahip olacaklar. Bu bakanların görev suçlarından yargılanmaları da milletvekilleri gibi öngörüldü. İşledikleri suçlardan dolayı dokunulmazlığının kaldırılmasına karar verilen bakanlar için yargılama süreçleri milletvekili gibi olacak. Bu bakanlar için ayrı bir yüce divan mekanizması öngörülmedi.

Cumhurbaşkanının parti ile bağlantısı kesilmeyeceği için genel başkanlık da yapabilecek. Ancak parlamento ile bağı farklı olacak. Cumhurbaşkanı sadece yasama yılı başında gelip, Genel Kurul’da milletvekillerine hitap edecek. Burada yıllık çalışma planlarıyla ilgili genel değerlendirmeler yapacak. Partisinin grup çalışmalarına katılması gibi hükümler içtüzükle düzenlenecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)