E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBaşbakana makam aracı markası belirleme yetkisi---

Başbakana makam aracı markası belirleme yetkisi

Başbakana makam aracı markası belirleme yetkisi
23 Ocak 2016 - 05:47 borsagundem.com

Eski bütçelerde sadece Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ne verilen taşıt alımında cins ve fiyat belirleme yetkisi genişletildi

Geçmiş yıl bütçelerinde sadece Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’ne verilen, taşıt alımında cins ve fiyat belirleme yetkisi, Başbakanlık ve TBMM yöneticilerine de verildi.

Neşe Karanfil'in Hürriyet'teki haberine göre geçmiş yıl bütçeleri ve son olarak da 17 Ekim 2015 tarihinde TBMM’ye sunulan eski 2016 yılı bütçe tasarısında, kurumların satın alacakları taşıtların azami satın alma bedellerini gösterir cetvelde, Başbakanlık ve TBMM yöneticilerine de taşıtların cinsi ve fiyatını belirleme yetkisi tanındı. 

Bütçe tasarılarında kurumların satın alacakları taşıtların azami satın alma bedellerini gösteren cetvelde sınırlar belirleniyor. Tasarıya göre, Başbakan ve bakanların alacağı makam arabalarında sınır 131 bin lira, Cumhurbaşkanı ve TBMM Başkanı ve Komisyon başkanları için de sınır 144 bin lira olarak belirlendi. Tablonun altındaki dipnotlarda, cetvelde yer alan bedellerin belirli makam ve hizmetler için farklı miktarlarda belirlemeye Maliye Bakanı yetkilendirildi. Geçmiş yıllarda yer alan, “Cumhurbaşkanlığı tarafından edinilecek 21-a, 21-b ve 22 sıra nolu taşıtların cinsi ve fiyatı Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği tarafından belirlenir” kısmı yeni tasarıda, “Cumhurbaşkanlığı, TBMM ve Başbakanlık tarafından edinilecek taşıtların cinsi ve fiyatı bu Kurumların üst yöneticileri tarafından belirlenir” şeklinde değiştirildi.

Meclis’e sunulan 2016 yılı bütçe yasa tasarısına göre kamuya 9 bin 223 taşıt alınacak. 1 Kasım seçimleri nedeniyle görüşülemeyeceği baştan belli olan ve Anayasa gereği TBMM’ye sunulan eski 2016 bütçe tasarısında kamu kurum ve kuruluşlarına 8 bin 559 taşıt alınması öngörülmüştü. Eski 2016 yılı bütçe tasarısında, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi genel bütçeli kuruluşlara alınacak taşıt sayısı 7 bin 655 olarak yer almıştı. Üniversiteler ile Orman Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü gibi özel bütçeli kuruluşlar için ise 901 taşıt alınacaktı. Yeni Meclis’e sunulan tasarıya göre genel bütçeli kuruluşlar için alınacak taşıt sayısı 8 bin 256’ya çıktı. Özel bütçeli kuruluşlar ve üniversiteler için ise sayı 964’e yükseldi. Üst kurullar için de 3 taşıt alınacak. Böylece 4 ay sonra kamuya 664 taşıt daha fazla alınması kararı çıktı. Pazartesi günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmelerine başlanacak olan yeni 2016 yılı bütçe tasarısına göre, Cumhurbaşkanlığı’na 50 taşıt alınacak. 50 taşıt içinde 30 tanesi binek otomobilden, 8 tanesi de güvenlik önlemli otomobilden oluşacak. Kamuya bu yıl alınacak taşıtlarda Emniyet Genel Müdürlüğü ile Milli Savunma Bakanlığı ilk sıralarda yer alacak. Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 2 bin 563 taşıt alınacak. Milli Savunma Bakanlığı’na 962 taşıt alınacak, bunlardan 18’i bisiklet olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)