E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBankalar Merkez'den ne bekliyor?---

Bankalar Merkez'den ne bekliyor?

Bankalar Merkez'den ne bekliyor?
25 Ağustos 2023 - 08:05 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Yeni başkanıyla İlk toplantısında 650 baz puan , ikinci toplantısında 250 baz baz puan artış yapan TCMB, yenilenmiş üyeleri ile yaptığı ilk toplantısında ise  tüm beklentilerin üstünde,  şaşırtıcı ama doğru yönde,  kararlıkla 750 baz puan artış yaparak üzerindeki soru işaretlerinin kaldırırken, bu artışta enflasyondaki yüksek seyrin etkili olduğu vurgulaması da önceliğim enflasyon söyleminin kararlığına işaret etmektedir.

Enflasyon görünüm raporunda da piyasa ile enflasyon beklentisinde yakınlaşan TCMB şimdi de politika faizinde piyasa ile yakınlaşmış oldu. Bankalar ne diyordu? Krediye erişim sıkıntısının kalkması için ; Mevduata verdiğin faizden daha yüksek faizle kredi kullandıramıyorsun bu da kredilerin tıkanmasına neden oluyor. Likidite bolluğu oluşuyor ve mevduat faizleri düşüyor. Tekrar üretim, ihracat, işletme sermayesi çarklarının dönmesi için, KKM’den TL mevduata yönelim için faizleri arttırmak lazım ki, bankaların kar marjının daha sağlıklı seviyelerde tutulması mümkün olsun , bankaların mevduat faizlerini yükseltme konusunda eli rahatlasın  ve kredi akışı sağlansın. Politika faizi *1,8 katsayı ile bileşik faizler şimdi 50 seviyesinin üzerinde oluşacak, zaten mevduat kadar kredi faizi oluşumu olduğundan bankaların da eli rahatlamış olacak.

Para politikası etkinliği artıkça ,enflasyon beklentilerinin kontrol altına alındıkça , dengelenme sağlanır ve 2/5/10 yıllık tahvillerin verim eğrilerinde olması gereken denge ve uyum kazanılmış olur. Kredilerin ,döviz kazandıran kredilerin çoğalmasını bekleyebiliriz. Kredi bolluğu olacak ve bankalar rekabet edecek, rekabetle birlikte kredi faizleri de sonrasında düşecek. Tüfe hariç getirilerdeki negatifliği kalkıp faiz geliri yanında komisyon geliri artışı ile bankalar yeniden revaçta olacaktır.

“Parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir “ cümlesinin korunmuş olması ,2023 enflasyon hedefinde diğer etmenlerin yanında akaryakıt fiyatlarındaki artışa atıf yapılması ve enflasyonun enflasyon raporundaki üst banta yakınsayacak ifadesinin bulunmasını da önümüzdeki dönemde de artışların devam edeceği şeklinde yorumlamaktayım.  beklemeliyiz. Çünkü temel hedef 2024 yılında dezenflasyon tesis edilmesi.

Seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almaya devam edecektir ifadesi de cari açığı tetikleyici kredilerde yüksek faizlerin korunacağı,  döviz kazandıran kredilerin çoğalacağı şeklinde yorumlamaktayım. Bu noktada yeni yönetimin kararlığı devam edecek.

Piyasa etkisinde kur’da geri çekilme denge bulur ama kur cazibesini yitirmiş olur, Borsa’ya mevduat faizlerinin düşüklüğünden giren kesimin çıkış yönünde olabileceğini görürüz, Bankacılık sektörü ilk reaksiyonda görüldüğü gibi olumlu etkilenirken, sanayi şirketlerinin kullandığı kredilerin değişken faizli olması doğal olarak maliyet artıcı olacağından sanayi tarafında geri çekilme beraberinde gelecektir.

Ekonomi yönetiminin Kararlığının görülmesi,  bunun Eylül ayının ilk haftalarında açıklanacak OVP ile pekiştirilmesi CDS’lerdeki geri çekilmenin devamı bu da OVP içeriği ile birlikte yabancı sermayenin Türkiye bakışının değişmesine ve olası kredi görünüm ya da not artışının gündeme gelmesine imkan sağlayacaktır. Bu beklentileri topladığımızda da Borsa için yine olumlu görüntü oluşmuş olur.

SPK 39 foreks sitesini erişime kapatmak için harekete geçti

 

SPK'dan dört aracı kurum ve üç kişiye para cezası

 

SPK'dan halka açık 3 şirketin bedelsizine onay

 

SPK, Ebebek Mağazacılık'ın halka arzını onayladı

 

Yarın iki hisse, üzerinde tedbirler olmadan işlem görecek

 

En fazla para girişi olan hisseler 24/08/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)