E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBanka kârları olumsuz etkilenecek---

Banka kârları olumsuz etkilenecek

Banka kârları olumsuz etkilenecek
08 Nisan 2014 - 19:44 borsagundem.com

BDDK Ücret ve Komisyon Yönetmeliği taslağı internet sitesinde yayımlandı.

Taslakta tüketici kredileri ve kredi kartları ücretleri ile ilgili düzenlemeler yer alıyor. Yönetmelik taslağı İş Yatırım tarafından hazırlanan analiz raporunda değerlendirildi ve şu görüşlere yer verildi:
"BDDK’nın internet sitesinde bankacılık ücret ve komisyon yönetmelik taslağı yayımlandı. BDDK’nın sitesinde yer alan yönetmelik taslağı daha önce tüketiciyi koruma kanununda gördüğümüz bankaların ücret ve komisyon düzenlemelerine kıyasla daha sert etkilere sebep olabilir. Yönetmelik taslağında yer alan bizce en can alıcı düzenlemeler şu şekilde sıralanabilir:

i) tüketici kredilerinde kredi tahsisat ücreti haricinde hiçbir isim altında ilave ücret alınamayacak, tahsisat ücreti kredi anaparasının %0,5’inden yüksek olamayacak ve en fazla 500 TL ile sınırlı olacak
ii) taşınır/taşınmaz ipotek fekki ve ekspertiz ücretleri ancak üçüncü kişilere yapılan ödemeler belgelendirilebilirse tahsil edilebilecek
iii) kredi refinansman, yeniden yapılandırma gibi koşullarda değişiklik yapılması durumunda bankalar ilave ücret tahsil edemeyecek ancak konut kredilerindeki erken ödeme cezası bu düzenlemenin dışında tutuluyor
iv) kredili mevduat hesapları ve kredi kartlarından nakit çekiminden ücret ve komisyon alınamayacak
v) yasal bildirimlerde ücret alınmayacak
vi) kredi taksit ödemeleri için açılan hesaplardan hesap işletim ücreti tahsil edilmeyecek vii) kredi kartları ilk kullanımına kadar yıllık kart aidatından muaf olacak
viii) 5 bin TL’ye kadar limitli kredi kartlarında yıllık ücret 25 TL’yi geçemeyecek
ix) hareketsiz mevduat hesaplarından hesap işletim ücreti tahsil edilemeyecek
x) şahısların herhangi bir kanaldan kendi hesabına yaptığı havale ve para yatırma işlemlerinden ücret tahsil edilemeyecek.

BDDK, yönetmeliğin yayımlanmasından itibaren bankalara intibak için 3 ay süre veriyor. Yönetmeliğin yılın ilk yarısı sonlarına doğru yayımlanması bekleniyor. Dolayısıyla bu yeni düzenlemeler bankaların son çeyrek karlarını olumsuz etkileyecek. Bizce düzenlemelerin nihai etkisi ücret ve komisyonlar konusunun tartışıldığı ilk döneme kıyasla karlılık açısından daha olumsuz olacak.     
Ücret ve komisyon düzenlemesi öncelikle tüketici segmentinde güçlü, kredi kartı ve tüketici kredisi yüksek olan bankaları olumsuz etkileyecek. Bu düzenlemelerin banka karlılıklarına etkisini ilk etapta tahmin etmek güç ancak bankaların ücret ve komisyon gelirlerinin yarıdan fazlasını kredi kartları, tüketici kredileri ve para transferleri üzerinden alınan ücret ve komisyonlar oluşturuyor. Bu alanlarda büyük bankaların ücret ve komisyon gelirleri %15-20 düzeyinde düşebilir.

Bu olumsuz haber akışına rağmen Türk bankaları taze para girişleriyle bugün yukarı yönlü rallisini sürdürüyor. Bugün yayımladığımız sektör raporunda bankalar için önerilerimizi aşağı yönde revize ettik. Değerleme olarak pahalı bulduğumuz özel bankalardan kamu bankalarına geçiş önerisinde bulunduk. Kamu bankalarının gelirleri içerisinde ücret ve komisyonlar diğerlerine kıyasla daha sınırlı bir paya sahip ve görece daha az olumsuz etkilenecekler. Bizce banka tercihlerimiz BDDK’nın yayımladığı taslak yönetmelikle de uyumlu."

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)