E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiBanka bilançosunda dikkat çeken artış!---

Banka bilançosunda dikkat çeken artış!

Banka bilançosunda dikkat çeken artış!
28 Ekim 2021 - 15:28 borsagundem.com

Garanti Bankası için,  İş ve Yapı Kredi Yatırım olumlu görüş bildirirken,  Şeker Yatırım 'al', Oyak Yatırım ve Ak Yatırım, 'Endeksin Üzerinde Getiri' tavsiyesini korudu

BORSAGUNDEM.COM

Garanti Bankası (#GARAN) 2021 yılı 3. Çeyrek bilançosunu açıkladı. Şirketin bu dönemde net karı 2,924 milyon TL oldu. Borsagundem.com tarafından derlenen kurum analizlerinde finansal sonuçlar ve hisseye etkisi değerlendiriliyor.

İş Yatırım analizi şu şekilde:

Garanti Bankası beklentilerin %14 üzerinde üçüncü çeyrek net karını TL 2,924mn olarak açıkladı. Ortalama ve bizim beklentimiz olan TL 3.2 milyarın %12 üzerinde, Garanti yılın üçüncü çeyreğinde TL 3,645mn. net kar açıkladı. Bankanın ilk dokuz aylık karı yıllık olarak %77 artarak TL 9.1milyar seviyesine çıkarken, Garantinin üçüncü çeyrekte TL 1 milyar serbest karşılık ayırdığını da belirtelim. Serbest karşılığa göre düzeltilmiş üçüncü çeyrek öz kaynak karlılığı %21 civarında gerçekleşmiş oldu.

Gerçekleşen rakamlarla bizim tahminimiz arasındaki fark hem ana faaliyet gelirlerinin daha güçlü seyretmesi hem de net karşılık giderlerinin serbest karşılığa rağmen daha düşük gerçekleşmesi olarak gösterilebilir. Bankanın çekirdek kredi spredleri kredi yeniden fiyatlamaları ile güçlenirken, TÜFEX portföyünün değerlemesi için kullanılan enflasyon varsayımının %16’dan %18’e çekilmesi swaplara göre düzeltilmiş net faiz marjının yaklaşık 54 baz puan artışına neden oldu. Risk maliyeti ise (kura göre düzeltilmiş olarak) -9 baz puan gerçekleşerek bizim tahminlerimizin altında ve yılın en düşük seviyesini görerek aslında karlılığa çok önemli katkıda bulundu. Bunun yanında net komisyon gelirleri de beklentilerimizin hafif üzerinde gelerek karlılığı güçlendirdi.

Bankanın sene başında verdiği %15-16 civarındaki öz kaynak karlılık hedefi yıl sonunda çok rahat biçimde %20 civarına yaklaşarak aşılmış olacak. Sonuçlara piyasa tepkisinin olumlu olmasını bekliyoruz.

Son Çeyrekte Öne Çıkanlar

Çekirdek spredler ve TÜFEX gelirleri marjı olumlu etkiledi. TL kredileri çeyrekte %8 oranında artarken, döviz kredileri ise önceki çeyreklere paralel daralmaya devam etti. Kredilerdeki artış ve kredi portföyünün yeniden fiyatlama hacminin artışıyla çekirdek kredi spredleri yükselirken, TÜFEX gelirlerine baz teşkil eden enflasyon varsayımının % 16’dan %18’e revize edilmesiyle artan menkul kıymet gelirleriyle swaplara göre düzeltilmiş marj 54 baz puan artış gösterdi. Bankanın çekirdek kredi spredlerinin son çeyrekte de kademeli artmasını ve TÜFEX gelirlerinin artan enflasyona paralel olarak daha da güçlenmesini bekliyoruz. Yıl başında verilen 100 baz puanlık marj daralmasının sene sonunda daha az bir daralma olacak şekilde oluşmasını bekliyoruz. Marjlardaki bu olumlu görünüm ve sene başı hedeflerinin olumlu anlamda aşılacağı yönetim tarafından da vurgulanıyor.

Karşılık giderleri ilk dokuz ayda son derece düşük düzeyde seyretti. Net takibe atılan kredilerde yavaşlama gözle görülür biçimde devam ediyor. Bunun yanında 2020 yılında agresif karşılık ayırma politikası ve güçlü tahsilatla yeni karşılık ayrıma ihtiyacı düşük seyrediyor. Net risk maliyeti üçüncü çeyrekte ikinci çeyrek seviyesi olan 40 baz puandan daha aşağı gelerek -8 baz puan olarak gerçekleşmiş durumda. Sene sonunda hedeflenen 200 baz puanın altında kalma hedefi çok daha iyi bir nokta da bitirilerek karlılığa büyük katkı verecek. 90-180 gün arasında gecikmiş kredilerin miktarı TL 1.6 milyar ve bu rakam son çeyrekte takibe atılacak ve bunun etkisi şu an %4 olan takip oranının 40 baz puan artırıcı yönde olacak. İkinci grup kredileri içinde yeniden yapılandırılmış olanların payı artıyor bunun borçlunun geri ödeme kabiliyetinin artması açısından olumlu buluyoruz. Bankanın genel olarak aktif kalite görünümü oldukça iyi özellikle TL 9.1 milyarlık serbest karşılık miktarını da düşününce ve karşılık oranlarının yüksekliği de göz önüne alınınca önümüzdeki döneme aktif kalite olarak oldukça hazır giriliyor.

Komisyon gelirlerindeki artış çok çarpıcı. Çeyreksel bazda %8, yıllık bazda ise %35 artan ücret ve komisyon gelirleri geçen senenin başındaki mevzuat değişiklik yükünü üstünden atıyor. Çeyrek içinde yaşanan güçlü tüketici kredi büyümesi yanında daha yüksek faiz oranlarının etkisiyle artan kredi kart komisyonları ve diğer kanallardan elde edilen komisyon gelirlerdeki olumlu tablo ücret ve komisyon gelirlerinin yıl içinde de güçlü seyredeceğine işaret ediyor.

Faaliyet giderleri yıllık bazda %19 artarken bunun bir kısmı hedgeli olan kur etkisinden kaynaklanıyor. Faaliyet giderlerindeki artışın enflasyon kadar olması konusunda yönetimin kararlı duruşu devam ediyor.

Karın beklentilerin çok üzerinde olmasına piyasanın güçlü bir olumlu tepki vereceğini öngörüyoruz. Marjların faiz indirimleri ve daha güçlü TÜFEX gelirleri ile son çeyrekte de tırmanışına devam etmesi, ücret ve komisyon gelirlerinin beklentilerden iyi gelişmesi ana faaliyet gelirlerinin hedeflerin üzerinde büyümesini sağlayacak. Bunun yanında yıl başında verilen risk maliyetinin 200 baz altında kalma hedefi de oldukça önemli bir marjla olumlu anlamda aşılmış olacak. Bütün bunlardan bankanın 2021 yılını %20’ye yaklaşan bir öz kaynak karlılığıyla bitirme ihtimalini güçlendiriyor. Biz yakın zamanda Garanti için 2021 karını TL 11,5 milyar olarak revize etmiştik ancak bunun yukarı potansiyeli dolduğu görülüyor. Sonuçlara piyasa tepkisinin olumlu olmasını bekliyoruz.

ANALİZİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ…

Şeker Yatırım, Garanti BBVA hedef fiyatını 11,90 TL’den 13,10 TL’ye yükseltti, 'al' tavsiyesini korudu

Şeker Yatırım analizi şu şekilde:

Garanti BBVA 3Ç21 solo finansal sonuçlarında beklentilerin bir hayli üzerinde 3,645 milyon TL seviyesinde rekor yüksek net kar açıkladı. (Çeyreksel bazda %25 artış). Açıklanan net kar rakamı bizim 3,323 milyon TL olan tahminimizin ve 3,196 milyon TL olan piyasa beklentisinin %10 ve %14 üzerinde gerçekleşmiş oldu. Bankanın 9 aylık karı 9,098 milyon TL olup rekor seviyede yüksektir ve geçen yıla göre kuvvetli %78 artarak %17,9 ortalama özkaynak karlılığına işaret etmektedir.

Beklentilerden iyi gelen çekirdek bankacılık gelirleri, ticari zarar ve kredi karşılıkları ile beklentileri aşan diğer karşılıklar sebebiyle bankanın net karı beklentimizin üzerinde gerçekleşmiştir. Banka 1 milyar TL tutarında ek serbest karşılık ayırmıştır (Seker: 250 milyon TL) ve toplam serbest karşılık tutarı 6,6 milyar TL seviyesine yükselmiştir. Ek olarak vergi oranı %29,5 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Kredi-mevduat makasında devam eden toparlanma, net ücret ve komisyon gelirlerinde güçlü yıllık artış, TL kredilerde devam eden pazar payı artışı, tüketici kredileri büyümesinde hızlanma, vadesiz mevduatlarda pazar payı kazanımı, kredi riski maliyetinde normalleşme, tahsilatlarda yavaşlama, kredi karşılık oranlarında artış ve yeniden yapılandırılan kredilerin ağırlığında gerileme çeyreğin ana unsurlarıdır.

3Ç21 finansal sonuçlarının açıklanmasının ardından hisse üzerinde pozitif bir etki bekliyoruz. Banka 2021 bütçesinde değişikliğe gitmemiştir ancak özkaynak karlılığı, TL kredilerde büyüme ve kredi riski maliyeti beklentileri için yukarı yönlü risk bulunmaktadır.

2021-2023 net kar beklentilerimizi ortalama %35 yukarı yönlü revize etmemiz sebebiyle 11,90 TL olan hedef fiyatımızı 13,10 TL olarak revize ediyoruz. Yeni hedef fiyatımızın %37 artış potansiyeli bulunmaktadır. “AL” tavsiyemizi koruyoruz. Hisse 2021T 3,1x F/K (%2 primli) ve 0,5x F/DD çarpanlarıyla ve %18,9 ortalama özkaynak getirisiyle işlem görmektedir.

Net faiz marjında devam eden toparlanma. Swap maliyetlerine göre düzeltilmiş çekirdek net faiz marjı çeyreksel bazda 56 baz puan artarak %4,7 seviyesinde gerçekleşmiştir. Kümülatif olarak ise yıl sonuna göre 140 baz puan daralarak %4,3 seviyesine gerilemiştir. Tüfe endeksli tahvil gelirleri ve swap maliyetleri %36 ve %27 artış göstermiştir. Kredi mevduat makası çeyreksel bazda sınırlı 46 baz puan toparlanmıştır (AKBNK: 58 baz puan).

Net ücret ve komisyon gelirlerinde yıllık bütçe üstü performans. Ücret ve komisyon gelirleri çeyreksel ve yıllık bazda güçlü %9 ve %35 artmıştır (AKBNK: 25%). Banka yönetimi 2021 yılı için %30 artış beklemektedir ve bu beklenti için yukarı yönlü risk bulunmaktadır.

ANALİZİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ…

Yapı Kredi Yatırım analizi şu şekilde:

Garanti’nin net karı 3Ç21’de 3,645 milyon TL seviyesinde gerçekleşti (YKY beklentisi: 2,947 milyon TL ve piyasa beklentisi 3,200 milyon TL). Net kar bu çeyrekte çeyreklik %25 artış gösterirken, yıllık %92 artış kaydetti. 3Ç21 özkaynak karlılığı %21.1 gibi oldukça yüksek bir seviyede gerçekleşti (9A21: %18.3). Banka 3. çeyrekte ihtiyatlılık doğrultusunda 1 milyar TL serbest karşılık ayırdı (YKYt: 200 milyon TL). Bankanın toplam serbest karşılık stoğu 6.6 milyar TL’ye ulaştı. Net karın beklentilerimizden daha olumlu gelişmesinde kuvvetli marjlar, komisyonlar ve beklentimizin altında karşılık giderleri etkili oldu.

Özet Görüşümüz

Garanti’nin 3Ç21 net karı piyasa beklentisinin %14 üzerinde gerçekleşti. Sonuçları hisse için olumlu olarak değerlendiriyoruz.

Sonuçlar ışığında ve güncel makro-ekonomik gelişmeleri de yansıtarak 2021 net kar büyüme tahminimizi yukarı yönlü revize ettik. Bankanın 2021’de net karının %87 artış göstermesini tahmin ediyoruz ve bu sayede %17.2.özkaynak karlılığı tahmin ediyoruz. Garanti için AL tavsiyemizi koruyoruz ve 12 aylık hedef fiyatımızı 13.9TL/pay olarak yukarı yönlü güncelliyoruz (önceki hedef fiyat 12.5TL). Hedef fiyatımız %45 getiri potansiyeline işaret etmektedir. Garanti güncel 2021 tahminlerimize göre 0.5x F/DD ve 3.4x F/K oranları ile işlem görmektedir. Hisse sene başından bugüne XU100’e göre %9 geride performans göstermiştir fakat XBANK’a göre ise %8 olumlu ayrışmıştır.

Genel Değerlendirme

Banka üçüncü çeyrekte TL kredilerde %8 büyüme elde etti. Kredi büyümesi dengeli olarak tüm segmentlerde gerçekleşti. Bu büyüme mevduat ağırlıklı fonlama ile sağlandı. Bankanın TL mevduatı çeyreklik %4 büyürken, YP mevduatı ise $ bazında %2 artış gösterdi.

Garanti’nin swaplardan arındırılmış net faiz marjı çeyreklik 55 baz puan artış gösterdi. Bu artışta TÜFE’ye endeksli tahvil portföyü ile ilgili kullanılan Ekim TÜFE tahminindeki %16’dan %18’e revizyonu etkili oldu. TL kredi-mevduat makası 60 baz puan artış gösterdi. Komisyon gelirleri yıllık %44 gibi çok güçlü bir artış gösterirken, faaliyet giderleri ise yıllık %20 artış gösterdi.

Takipteki kredi oranı üçüncü çeyrekte 14 baz puan düşüş gösterdi ve %4 seviyesine geriledi. 2.evre kredilerin toplam krediler içindeki payı %16.4 seviyesine geriledi (2Ç21: %17.9). Net risk maliyeti ise üçüncü çeyrekte 20 baz puan seviyesine geriledi (2Ç21: 120 baz puan). Banka ihtiyatlılık doğrultusunda 1 milyar TL serbest karşılık ayırdı ve toplam serbest karşılık stoğu 6.6 milyar TL’ye ulaştı.

Garanti’nin sadece banka sermaye yeterlilik ve çekirdek sermaye oranları sırasıyla %17.8 ve %15.1 seviyelerinde gerçekleşti.

BDDK esneklikleri hariç bu oranlar yaklaşık 50 baz puan daha düşük seviyelerdedir.

ANALİZİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ…

Ak Yatırım, Garanti Bankası BBVA için 12,30 TL hedef fiyatla 'Endeksin Üzerinde Getiri' tavsiyesini korudu.

Detaylar şu şekilde:

"Garanti’nin 3Ç21 net kârı önceki çeyreğe göre %25 artışla 3,65 milyar TL oldu ve böylece 3,2 milyar TL olan medyan analist tahmini %14 geçildi. Bu sonuçla 2021 ilk dokuz aylık net kârı önceki yıla göre %77 artarak 9,1 milyar TL’ye ve öz kaynak kârlılık oranı %18,4’e yükseldi (2020’de %10,8). Banka üçüncü çeyrekte 1,0 milyar TL serbest karşılık (tahminimiz 0,8 milyar TL) ayırdı, toplam serbest karşılık rezervi de 6,6 milyar TL’ye ulaştı. - Yüksek serbest karşılık ayrılmasına rağmen 3Ç21 net kârının tahminimizi geçmesi (i) TÜFE tahvillerin faiz gelirinin 1,7 milyar TL ile 1,5 milyar TL olan öngörümüzü aşmasından ve (ii) yaklaşık 1,58 milyar TL tutarındaki ihtiyaç duyulmayan karşılık iptalinin net karşılık giderini -72 milyon TL’ye düşürmesinden (tahmin 0,7 milyar TL) kaynaklandı.- Bankanın 3Ç21 net faiz geliri önceki çeyreğe göre %22 artarak 5.4 milyar TL olurken, net faiz marjı da 60 baz puan %4,2 oldu. Böylece marj ilk altı ayda 2020’ya göre 140 baz puan geriledi. Garanti son çeyrekte net faiz marjında daha güçlü toparlanma bekliyor ve 2021 sonunda marjdaki gerilemenin önceki 100 baz puanlık öngörünün altında olacağını düşünüyor. - Bankanın üçüncü çeyrekte net karşılık giderinin -72 milyon TL olması net kredi riskini de üçüncü çeyrekte -10 baz puana ve ilk dokuz ayda 60 baz puana düşürdü Banka bu oranın yıl sonunda 100 baz puan beklentisinin altında kalabileceğini belirtti. Ayrıca net komisyon gelirleri üçüncü çeyrekte %8 ve yıllık bazda ilk dokuz ayda %35 büyüme kaydetti. Faaliyet giderleri ise kurun %3,3lük olumsuz etkisine rağmen enflasyona paralel %19 oranında arttı.

Yorum ve öneri:

Banka yılın son çeyreğinde de net faiz marjı ve komisyon gelirlerindeki güçlü seyrin devamını bekliyor ve karşılık giderlerinde önemli sıçrama beklemiyor. Bu sonuçların ardından net kâr tahminlerini 2021 için %6 artışla 12,5 milyar TL’ye çıkardık ve 2022 için 15 milyar TL’de koruduk. Hissede 12 aylık fiyat hedefi 12,30 TL ve %29 getiri potansiyeli taşıyor. ‘Endeksin Üzerinde Getiri’ görüşümüzü koruyoruz."

Oyak Yatırım, Garanti Bankası BBVA hedef fiyatını 12,55 TL'den 11,92 TL'ye güncelledi, 'Endeks Üzerinde Getiri' tavsiyesini korudu.

Detaylar şu şekilde:

"Garanti için 2021 yılında %72 kar artışı beklerken 2022 için %17 yükseliş öngörmekteyiz. Garanti, 2022 tahmini 3,2 F/K ve 0,5 fiyat/DD çarpanlarıyla işlem görmektedir. 2022 için özkaynak karlılığını %16,4 beklerken değerlemesinin cazip olduğunu düşünmekteyiz. Risksiz faiz oranımızı 1 puan artırarak %16’ya yükseltiyoruz. Buna bağlı olarak hedef fiyatımızı %5 aşağı çekerek 11,92TL (Önceki: 12,55TL) olarak revize ediyoruz. Hisse için tavsiyemizi “Endeks Üzerinde Getiri”  olarak koruyoruz."

Vakıf Yatırım analizi şu şekilde:

Garanti Bankası (GARAN) 3Ç21 Finansal Sonuçlar: Karlılıktaki güçlü seyir devam etti (+)

Garanti Bankası 3Ç21 dönemi için beklentimizin %20,3 üzerinde, yıllık %92,3, çeyreksel %24,6 artış ile 3,65 mlr TL net kar açıkladı. Piyasa beklentisi ise 3,2 mlr TL düzeyinde oluşmuştu. Temel olarak 3Ç’de çekirdek gelirlerin yanı sıra diğer faaliyet gelirlerinin tahminlerimizi aşması, net kar öngörümüzde yukarı yönlü sapmaya neden oldu. Böylece bankanın 2021 Ocak-Eylül döneminde net karı yıllık %77,5 artarak 9,1 mlr TL’ye çıkarken, özkaynak karlılık oranı ise 4,3 puan artış ile %15,5’e ulaştı. Beklentileri aşan 3Ç net karının, hisse performansını bugün olumlu etkilemesini bekliyoruz. Garanti Bankası için 13,0 TL olan hedef fiyatımızı ve kısa vadeli “Endeksin Üzerinde Getiri”, uzun vadeli “AL” önerilerimizi koruyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 81,20
En Yüksek: 82,10
En Düşük: 79,30
Değişim 2,65 %
FK: 3,91
PD / DD: 1,39
İşlem Hacmi 1.805.220.437
Toplam Adet: 22.306.202
Ağırlıklı Ort.: 80,92
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)