E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBakan Bolat açıkladı! İhracatta temmuz ayı rekoru---

Bakan Bolat açıkladı! İhracatta temmuz ayı rekoru

Bakan Bolat açıkladı! İhracatta temmuz ayı rekoru
03 Ağustos 2023 - 11:18 borsagundem.com

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ihracatının Temmuz ayında %8,4 artışla 20 milyar 93 milyon dolara ulaştığını belirterek, "Böylelikle tarihin en yüksek Temmuz ayı ihracat değerine ulaşılmıştır." dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dış ticaret rakamlarını açıkladı.

Bolat açıklamasında şunları söyledi:

2023 yılı Ocak-Temmuz döneminde ise ihracatımız küresel üretim ve ticaret de düşüş ile deprem felaketine rağmen geçtiğimiz yılki seviyelerine yakın 143 milyar 435 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. (Bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatımız yılın ilk altı ayında %0,6 oranında düşmüştür.)

Temmuz ayı itibarıyla son 12 aylık ihracat ise %2,1 oranında artış ile 253 milyar 379 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

Bu sonuç küresel üretimdeki ve özellikle en büyük ihracat pazarlarımız olan AB ülkelerindeki durgunluğa, dünya ekonomisinde zayıflayan üretime ve ticaret hacmine ve ayrıca dünya ticaret fiyatları ile emtia fiyatlarındaki ciddi düşüşe rağmen başarılmıştır.

Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, motorlu kara taşıtları ihracatı %36,0 oranında artarak 2,4 milyar dolar; kazan ve makine ihracatı %24,9 oranında artarak 1,9 milyar dolar; elektrikli makine ve cihaz ihracatı ise %30,7 oranında artarak 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

Önemle vurgulamak istediğim bir diğer gelişme ise katma değerli ihracattaki artıştır.

Bu kapsamda, 2022 yılında %36,9 olan orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatının imalat içindeki payı, bu yılın ilk yedi ayında %40,8’e yükselmiştir.

Önümüzdeki dönemde de katma değeri yüksek ürünlerin üretimini ve ihracatını artırarak daha fazla değer yaratılmasını sağlayacak ve sürdürülebilir refah artışlarını elde edeceğiz.

Temmuz ayında ithalatımız ise %11,1 artışla 32 milyar 475 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

Ocak-Temmuz dönemde ithalatımız ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,1 oranında artışla 217 milyar 52 milyon dolara ulaşmıştır.

İthalattaki artış önemli oranda işlenmemiş altın ithalatından kaynaklanmaktadır. Nitekim bu dönemde işlenmemiş altın ithalatı 12,5 milyar dolar, yani %180,4, artarak 19,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

2022 yılında ithalattaki artışın temel belirleyicisi olan enerji ithalatı ise %26,0 oranında gerileme ile 41,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

Bir önemli sevindirici husus ise, TL ile yapılan ithalattaki artıştır. Ocak-Temmuz döneminde TL ile ithalatımız %157,1 artarak 309,5 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Bu artış ödemeler dengesi finansmanı açısından olumlu bir gelişmedir. 

Zeytinyağı ihracatına geçici kısıtlama

 

Almanya'nın ihracatı hafif arttı

 

Beyaz eşya sektöründe ihracat geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • acacu03 Ağustos 2023 17:32

    Enerji ithalatının en düşük seviyede olduğu, turizm gelirlerinin en yüksek seviyede olduğu temmuz ayında 12,5 milyar dolar dış ticaret açığı vermişsin, salondakiler şakır şakır alkışlıyor. Batan Titanik'te müzisyenlerin çalmaya devam etmesi gibi.

  • azmi03 Ağustos 2023 15:27

    Süper. İthalat rakamlarını da açıklasaydınız. Bilgilenseydik , bu dış ticaret açığı neden oluyor diye..

  • Ahmet Özbir03 Ağustos 2023 13:24

    hergün yalan atmaktan cehenneme girecek müslüman sayısı da rekor seviyelere ulaştı. sabahtan akşama enflasyondan, işsizliğe, orman yangınlarından, inşaat ruhsatlarına hergün her yerde yalan yalan yalan

  • Bir dost03 Ağustos 2023 12:33

    Ahhh ahh, gerceklerden uzak fikirleri halka duyurmak geleneksellesti. Yeni nesiller böyle yetistiriliyor. Yanlisda yapsaniz kendinizi üstün gostermek ilkeniz olsun anlayisi kök fikir olarak zihinlere yerlestiriliyor.

  • yatırımcı03 Ağustos 2023 11:53

    dış ticaret açığı 73 milyar dolar olmuş sen ne anlatıyorsun yalakalarda alkışlıyor

  • Mucise Reis ;)03 Ağustos 2023 11:27

    Rekorrr..Tarihi rekorlar dizisi sürüyor. Türkiye yüzyılına devam :D  kasa doluyorsa neden benzın mazot zamları gelıyor ?  başkada bişe sormuyorum... İthalat konuşmayalım, enerjı konuşmayalım. boş boş işler. programsızlık, hedefsizlik, salla gitsin konuş verileri evir çevir ağzında... yahu bakan isen, x üretim hatlarını ülkemize çektim. artık ülkemiz üretecek desene ??? boş boş muhabbet...  x tarım ürünleri arge-ğürg eülkemizde unıversiteler +özel sektorce üretliyor yerlileşti de... kağıt hammadde usd alıyorduk arge-ürge-bazı özel sektor+kamu bankaları organızasyonu ile yerlileşti TL üretilecek ithalat düşecek te... ya ne kadar boş açıklamalar... zaten 10 kalem ürünü yerlileştirsen, irhacat arttırmasan bile CARİ fazla olacak. saçma sapan konuşmalar, bir okadar alkışlayan bir avuç şak şakçı... olmaz kardeşim bu işler böyle olmaz 21 yıldır aynı mantık