E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakan Bilgin'den asgari ücret açıklaması---

Bakan Bilgin'den asgari ücret açıklaması

Bakan Bilgin'den asgari ücret açıklaması
22 Mart 2022 - 12:50 borsagundem.com

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den asgari ücrete ikinci zam açıklaması geldi. Bakan Bilgin, bu tartışmayı anlamlı bulmadığını ve çok önemli bir artış yaptıklarını belirtti.

Bir dizi ziyaret için Gaziantep'te bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin, Şehitkamil Sanat Merkezi’nde düzenlenen 'Üretim Sürecine Katılım Yeni Bir İstihdam Modeli' programı tanıtım toplantısına katıldı.

"ASGARİ ÜCRET TARTIŞMALARINI ANLAMLI BULMUYORUM"

Asgari ücrette ikinci zam yapılacağı iddialarına cevap veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez asgari ücreti yüzde 50 üzerinde attırdık. Bu günlerde yeniden asgari ücret tartışmalarını anlamlı bulmuyorum. Çünkü gerekeni enflasyon farkı ile yaptık. Bu durumlarda işçiyi de iş vereni de düşünmek lazım. Çünkü asgari ücret artarken, iş verenlerin de maliyeti arttı" dedi.

Pandemi döneminde pek çok ülke sıkıntı yaşarken Türkiye'nin yüzde 11'lik büyüme oranı yakaladığını söyleyen Bakan Bilgin, "Son iki yılda Avrupa ve Amerika gibi güçlü ekonomiler büyük sıkıntı yaşarken Türkiye bu sıkıntılara rağmen yüzde 11 gibi bir büyüme rakamı yakaladı.

Önümüzdeki dönemde de enflasyonun aşama aşama düşeceğini hep beraber göreceğiz. Dünya genelindeki ekonomik tahribatı ülke olarak bertaraf etmenin yolu büyümedir, istihdamdır.

Türkiye'de yeni istihdam modeli ile bunu başaracaktır. Biz bu modeli de Gaziantep'ten başlatıyoruz. Çünkü Gaziantep bunu başarabilecek bir sanayi ve ekonomiye sahip. Yeni istihdam modeli burada başladıktan sonra Bursa’da devam edecek ve Türkiye geneline yayılacak" diye konuştu.

"İŞE ALINACAK ELEMANLARIN İLK 3 AY TÜM EKONOMİK GİDERLERİNİ KARŞILAYACAĞIZ"

Yeni istihdam modelinin detaylarından da bahseden Bakan Bilgin, "Bu yeni modelle işe alınacak elemanların ilk 3 ay tüm ekonomik giderleri bakanlığımız ve devlet tarafından karşılanacak. Ücretini vereceğiz, sigortasını, primini yani tüm ekonomik giderlerini biz karşılayacağız.

İlkokul, lise, yüksekokul ve üniversite mezunlarını kapsayan, her kesime hitap eden bir model olacak. Bu projeyi uyguladıktan sonra 3 ay sonraki verilere göre bunu tüm Türkiye’ye yaymak istiyoruz. Ben Türkiye’nin üretim, istihdam, büyüme sürecine katkı yapacak olan sanayiciler ile iş insanlarına teşekkür ediyorum" dedi.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Yılbaşında asgari ücrete yüzde 50'nin üzerinde artış yapılmış ve 2.825 liradan 4.253 liraya çıkartılmıştı.

Asgari ücret üzerindeki gelir ve damga vergisi de kaldırılmıştı.

AK Parti'den 'ikinci asgari ücret artışı' açıklaması

 

Cumhurbaşkanlığı kanadından 'asgari ücrete ikinci zam' açıklaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandas23 Mart 2022 08:42

    Asgari ucreti artirmasi lazim nedwni belli hayat satlari zorlasti alim gucu dustu en az 1000 tl ek zam yapulmali .devlet buyuklerumize duyurulur

  • Gariban işveren22 Mart 2022 23:54

    Piyasadaki çoğu işyeri için bu oran bile çok yüksek ödemekte zorlanıyorlar, zaten çoğu işçi sayısını yarıya indirdi işten çıkarmalar oldu, bir artışı daha piyasa iflasa gider

  • Hehe22 Mart 2022 22:53

    Bencede vermeyin 23 birsey kalmasin zaten bitti hicbirsey kalmasin

  • Mustafa Tunç 22 Mart 2022 20:10

    Yüzde yüz düşünce özgürlüğü için Yeni anayasa yapılsın hemen. İnanın bu maaşa zamdan daha büyük katkı sağlayacak

  • Bakın22 Mart 2022 15:12

    Çok önemli bir artış yapmadığınızı söylemek doğru olmaz evet yaptınız ancak asgari ücretle yaşayan insanlarında diğerleri gibi yaşamaya yemeye ve üst baş almaya ihtiyacı var tatil eğlence demiyorum ama zaruri ihtiyaçları var mesela bir senede yüzde 230 akaryakıt zammı bu gün gelen yüzde 48 et zammı,açılan köprünün geçişi 200 lira yani düşünün bir vatandaş karşıya geçip gelmek istese maaşının yüzde 10 u köprüyü ancak karşılar,sorun sizin yaptığınız zamda değil asgari ücretin çok düşük olduğundadır,eğer birazda bu pencereden bakarsanız neden böyle bir beklenti olduğunu daha iyi anlarsınız yok biz zam yaptık derseniz evet yaptınız ancak yapılan zam artışın altında ezilmiş ve yok olmuştur.

  • xyz22 Mart 2022 14:35

    Politika aynı yalnızca isimler ve sıfatlar değişiyor. Garibana vur ha babam vur. Kendileri bal kaymakla beslensin asgari ücretle çalışana sıra gelince fakirlik erdemdir ve cennete önce fakirler girecek de. O zaman cennete önce fakirler girecekmis sende fakir ol deyince ben fakirliğe dayanamam isyan ederim de. Gülermisin ağlarmısın. Sermaye gerektirmeyen ve sıfır olan tek şey din sömürüsü.

  • xyz22 Mart 2022 14:27

    Bağlı olduğu ofis sus dedi. Suyu bulandırma. Şükretmeyi bilsinler dedi.

  • Mucise Reis ;)22 Mart 2022 14:10

    küçük esnaf ödeyemez. ağır gelir. Sistem iyice tl korumalı kura göre şekilleniyor ama bu sistem titanik modeli. sadece faizlerini bile yapılan ihracatın kar durumunun karşılamadığı onlarca insanın  1 / 14  para kurundan fakirleştiği düzen. Zırva sistemde işveren kazanmıyorsa, içiye asla veremez. Yeni zenginler külübü modeli bu. Ben geldim TÜrkiye ye brokrasi kar yapmamı engelliyor çat çat atç engeller kalksın, sonra ben ucuz ve teşvikli engelsiz ortamda millete tokat atayım modeli bu :D zengin saygı göruyori emekçi ve işçi değil bu sistemde. zam bekleme boşa.

  • mehmet22 Mart 2022 14:01

    asgari ücret ile 1 yıl yaşattıracaksın sülalesini ondan sonra kararını verecek

  • Sai22 Mart 2022 13:31

    98 de asgari ücret 40 milyondan 80 milyona çıkmış. 96, 97, 99 larda keza yine yüzde 110 civarında artışlar olmuş. Gram altında 2 milyon muş. İki ayda islami olarak zekat verir seviyeye geliyormuşun. o dönem millet fakirdir diyen heralde Allah'dan çok biliyormuş haşa :D Gerçi bunlardan önce buzdolabı da yoktu ülke de yoktu. Dolayısıyla herşey bu dönem yapıldı :D Ücreti artırmak bana göre de doğru değil, ama arttırmamanın yanında elektriğe koyuyon yüzde 100 zamcığı. Paranın değerini artırmak yerine para basıyon veriyon faizi. Dolar oldu 15 lira 250 300 milyar lira kur farkı ödeyecen hangi parayla? Bide şimdi çıkmış yabancılarda kur farkı alacakmış. Daha sonra bizi kur fark lobisi kandırdı mı diyeceksiniz. 20 yılda yalandan bişey olmamış ondada bişey olmaz nasılsa.

  • Bik22 Mart 2022 13:12

    Bankada faizde para tutan yerli ve yabancı gerçek ya da tüzel kişilere kur farkı ödemesini hazine yapıyor. Bakan Nebati, enflasyon karşısında vatandaşı ezdirmeyeceğiz açıklaması yaptığına göre, 3 haneli enflasyon olan ülkede  asgari ücretliye enflasyon korumalı asgari ücret ödemesi yapmak gerekmiyor mu!

  • haydar22 Mart 2022 13:08

    çok önemli bir artış yapmış evet bütün kalemlerde fahiş fiyat yaptınız benzini üç kat arabayı beş kat evi 3 kat arsaları 10 kat ekmeği iki kat meyve sebze ve temel besin kaymaklarını dört kart patatesi 7 tl domatesi 17 tl peyniri 50 tl t ereyağınız 100 tl yaptınız kutların sizi ama bu askari ücretli size oy vermeye devam edecek hiç meram etmeyin hayretler olsun açıklamaya bak gideceksiniz