E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem"Bağdat'a bir garanti vermedik"---

"Bağdat'a bir garanti vermedik"

Bağdat'a bir garanti vermedik
21 Ocak 2014 - 06:05 borsagundem.com

Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Irak'a herhangi bir söz verilmesinin söz konusu olmadığını açıkladı

Irak Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, Bağdat yönetiminin, "Kürt yönetimi bize garanti verdi" açıklamasını yalanladı.

Bağdat ile Ankara arasındaki krizi çözmek için Kuzey Irak ile Bağdat yönetimi arasında yapılan toplantıdan sonra konuşan Irak’ın petrolden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani, “Kürdistan hükümeti, bize iki tarafın üzerinde anlaşmaya vardığı bir metin olmadan petrolü satmama garantisi verdi. Bizim hazırlayıp Erbil’e göndereceğimiz bir anlaşma metni üzerinde Kürdistan yönetimi de fikrini söyleyecek ve görüşmeler devam edecektir” ifadesini kullanmıştı. 

Mithat Yurdakul'un Milliyet'teki haberine göre Neçirvan Barzani ise Bağdat yönetimine, “onların onayı olmadan petrol satmayacaklarına” dair bir garanti verilmesinin sözkonusu olmadığını söyledi. Barzani, şöyle konuştu:

“Ne bu tür garanti verildi, ne de böyle bir konuşma geçti. Hiç kimseye herhangi bir garanti verilmedi. Biz, Bağdat ile aramızda uygulanabilecek mekanizmanın ne olacağını konuştuk. Onlar da kendi toplantılarını yapıp yazılı olarak bize resmi cevap verecekler, bizler de, buna yazılı olarak cevap vereceğiz. Biz, Kürdistan Bölgesi olarak, Bağdat ile uygun bir anlaşmaya varmak istiyoruz.”

BEDEL TESPİTİNİ KİM YAPACAK

Edinilen bilgiye göre karşılıklı açıklamalardan sonra Türkiye’ye petrol akışı kesilmedi. Bundan sonraki süreçte Irak, petrol hattıyla ilgili taleplerini yazılı olarak Kuzey Irak yönetimine bildirecek. Bağdat, petrolün akış miktarını ve ederini tespitte devlet şirketi SOMO’nun yetkili olmasını şart olarak öne sürecek. Irak anayasasını dayanak alacak olan Bağdat yönetimi petrol ihracatında yetkinin kendisinde olduğunu, Kuzey Irak petrol şirketi KOMO’nun ihracat için ihale açamayacağını bildirecek. Bağdat’ın istekleri Kuzey Irak yönetimi tarafından kabul edilirse 3’üncü ülkelere petrol ihracatının da öne açılacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)