E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıAyrışmamaya çalışıyoruz---

Ayrışmamaya çalışıyoruz

Ayrışmamaya çalışıyoruz
09 Nisan 2021 - 09:05 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende küresel ve lokal gelişmelere dikkat çekiliyor

ECB Başkanı Christine Lagarde’ın IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen 43. Uluslararası Para ve Finans Komitesi Toplantısı'nda yaptığı konuşmanın ana başlıklarına değinecek olursak Lagarde’ın daha önceki konuşmalarına paralel olarak enflasyonda yükseliş beklentisini paylaştı. Geçtiğimiz yılın sonuna göre bu yıla güçlü bir enflasyon ile girildiğini söyleyerek önümüzdeki dönemde enflasyonun daha üst seviyelere yükseleceğini söyledi.

Euro Bölgesi’nin büyüme görünümü ile ilgili risklerin daha dengeli hale geldiğini, aşılamanın hız kazandığını, güçlü parasal ve mali destekler sayesinde küresel ölçekte umutların arttığını söyledi. Yalnız AB’de aşılama kampanyalarının bir hayli ağır işlediğini görmekteyiz. Bu durumun tetiklediği artan vaka sayıları eşliğinde yeni kapanma kararları alınmakta. Zaten bu nedenle Lagarde’ın salgının seyri ve aşıların yaygınlaşmasına bağlı olarak önemli ölçüde belirsizliğin olduğunu da dile getirdiğini
görüyoruz. Pandemi Acil Varlık Alım Programı’na (PEPP) yönelik de 1.85 trilyon euroluk varlık alımının elverişli finansman koşulları değerlendirilebiliyorsa tamamının kullanılmasının gerekmeyeceği yalnız uygun finansman koşullarını sürdürmek için gerekirse PEPP’in yeniden ayarlanabileceği de konuşmada yer alan cümleler arasında.

ECB’nin Mart ayında gerçekleştirdiği toplantı tutanaklarında da, genişleyici para politikasının gerektiği sürece devam ettirileceği, büyümeye ilişkin risklerin dengeli olduğu ve enflasyon ve küresel aktivitede yükseliş beklentileri eşliğinde tahvil getirilerinde artış kaydedildiği düşüncesi hakim.

ECB de FED gibi tahvil getirilerine odaklanıp piyasalara yanlış sinyal vermek istemiyor. Bu düşüncelerinde ana etken enflasyonda görülen artışın geçici olacağı beklentileri.

ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları datası 744 bin ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti ve istihdam piyasasında zayıf görüntüyü teyit etti. FED politikalarını etkileyecek iki önemli veri bulunuyor: Enflasyon ve istihdam. Bu doğrultuda istihdam verilerinin negatif gelmesi FED’in mevcut genişleyici
politikalarından kısa sürede dönmeyeceği algısını güçlendiriyor. Zaten Fed Başkanı Jerome Powell’da yaptığı açıklamada ABD ekonomisine desteği azaltmanın çok uzağında olduklarını ve "Ekonominin desteğin devam ettirilmesine ihtiyacı var ve bunu yapacağız" şeklinde konuştu.

Yurt içerisinde TCMB’nin haftalık menkul kıymet istatistikleri takip edildi. Verilerde yabancı yatırımcıların 364 milyon dolarlık hisse ve 140 milyon dolarlık tahvil satışında bulunduğunu görmekteyiz. TCMB başkanlığı görev değişiminin ardından son iki haftada toplam çıkış 2.4 milyar doların üzerinde gerçekleşmiş oldu. 

Haftanın son günü yurt içinde TCMB Beklenti Anketi, yurt dışında Almanya sanayi üretimi ve ABD üretici fiyatları takip edilecek.

İyimserliği destekleyen seviyeler

 

Borsada yatay başlangıç bekleniyor

 

Endekste direnç seviyesi korunuyor

 

Günün önemli şirket haberleri 09/04/2021

 

Yabancıyı ucuz kalan endeks de iştahlandırmıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)