E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporlarıİyimserliği destekleyen seviyeler---

İyimserliği destekleyen seviyeler

İyimserliği destekleyen seviyeler
09 Nisan 2021 - 09:00 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende endekste iyimserliği destekleyen seviyelere dikkat çekiliyor

Amerikan doları kaynaklı fonlama stresinin kısa vadeli eğilimini anlayabilmek adına bugün gerçekleşecek olan işlemler ve DXY kapanışı kritik önemde olacak. Son 4 haftanın 3’ünde değer kazancı gösteren endeksin hafta işlemlerini <91.70 şeklinde tamamlaması durumunda –bu, aynı zamanda 9 Nisan işlemlerinde geniş tabanlı Amerikan doları zayıflamasını ifade ediyor- gelecek hafta farklı bir eksende fiyatlama yaklaşımları ile karşılaşabiliriz. Bize göre yakından izlemekte fayda var. Bugüne dair fiyatlamalara yön verir en önemli gelişme ise Çin’de açıklanan enflasyon verileri. Mart ayında ÜFE yıllık bazda Şubat seviyesi olan %1.7’den %4.4 artışa hızlanırken, TÜFE ise %-0.2’den %0.4’e eğilim gösterdi. Artan maliyet baskılarının global enflasyona dair beklentileri yukarı yönde baskılama ihtimali kısmen risk iştahı üzerinde negatif etki yaratırken, ciddi bir fiyatlama değişimi olmadığını da not düşmek gerekli. Amerikan tahvil faizlerindeki sakin yaklaşım diğer beklentilerin de dengeli kalmasına zemin hazırlıyor.

Fed Başkanı Powell’ın IMF toplantılarında gerçekleştirdiği konuşmada fiyatlamalar açısından yeni bir başlık belirmezken, makro anlamda ise önemli uyarılar söz konusu. Buna göre, global aşılama performansı enflasyona dair yukarı yönlü risklere kıyasla ihtiyatta bir adım önde bulunuyor. Aynı gün konuşan Fed’in bir diğer önemli ismi Bullard ise bir kez daha varlık alımlarında kısa vadede azaltıma gidilmesinin “erken” olacağını belirtti. Bugün yurtiçi gündem açısından en önemli başlık TCMB’nin açıklayacağı Nisan ayı beklenti anketi sonuçları olacak. TCMB’de gerçekleşen görev değişiminin ardından liranın sergilediği %10’luk değer kaybının enflasyon beklentilerine olan yansımaları yakından izlenecek.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.23 değer kazancı ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %-0.09’luk yatay performansla 1416 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin kapanışı +9bp ile %18.66 olurken, ülke risk primi 438bp ile yatay seyretti.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kazançları şeklinde oldu. Euro Stoxx 50 %0.53, FTSE 100 %0.83, DAX %0.17 ve Rusya (RTS, USD) grubu %0.76 düzeyinde performans sergiledi.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansında görülen iyimserliğin devamı söz konusuydu. Majör ABD endekslerinin tamamında kapanışlar pozitif yönlü olurken, Nasdaq %1.03 ile ayrıştı. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %0.59, Merval ise %-0.99 ile kapanış gerçekleştirdi.
Asya’da haftanın son gününde enflasyon verilerinin etkisiyle değer kaybı eğilimi söz konusu. TSİ 08.30/ NKY 225 %0.62, Hang Seng %-0.89, CSI 300 %-1.30 ve KOSPI %-0.28 ile işlem görürken, USDCNH paritesi offshoreda 6.5608 ile yuanda değer kaybına işaret ediyor.

Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıklarda son gelişmeler ışığında kısa vadede dalgalanmanın azalmasını, devam eden süreçte ise dengelenme olmasını bekliyoruz. Ancak, dengelenmenin belirginleşmesi zaman alacak. BIST 100 endeksinde haftalık kapanışın 20 Mart 2020 yükselişin önemli noktalarından birisi olarak gördüğümüz 1407 puan seviyesinin üzerinde olması ve bu durumun korunması orta vadede 1500 puan bölgesine yönelik iyimserliği destekleyebilir. Günlükte ise 1400-1370 seviyeleri destek, 1470/80 ise direnç olarak yakından izlenebilir.

USDTRY paritesinde 7.99 destek, 8.25 direnç olarak takip edilebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta. 1.16-1.17 bölgesi civarında paritenin konsolide olmasını beklemeye devam ediyoruz. 1.1860-1.1800 seviyeleri destek, 1.1940-1.1990 ise direnç olarak izlenebilir.

Günün önemli şirket haberleri 09/04/2021

 

Yabancıyı ucuz kalan endeks de iştahlandırmıyor

 

Endekste direnç seviyesi korunuyor

 

Hızlı yükselen hisselere yakın takip

 

Borsada yatay başlangıç bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)