E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivAYM, ek MTV'de gerekçeli kararı açıkladı---

AYM, ek MTV'de gerekçeli kararı açıkladı

AYM, ek MTV'de gerekçeli kararı açıkladı
06 Ekim 2023 - 11:09 borsagundem.com

AYM, ek MTV'nin iptal isteminin reddedilmesine dair gerekçeli kararını açıkladı. Yüksek mahkeme, "Ölçülü olmak kaydıyla olağanüstü durumlarda ek vergi olabilir." ifadesini kullandı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP'nin ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) iptali istemiyle yaptığı başvuruyu reddetmesinin ardından, gerekçeli kararını açıkladı. Yüksek Mahkeme gerekçeli kararında, ölçülü olmak kaydıyla olağanüstü durumlarda finansman sağlanması amacıyla ek vergi getirilebileceğini belirtti. 

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan gerekçeli kararda, CHP milletvekilleri Özgür Özel, Burcu Köksal, Gökhan Günaydın ve 126 milletvekili tarafından yapılan iptal başvurusunu inceleyen Anayasa Mahkemesi, deprem nedeniyle oluşan ekonomik kayıpların hangi vergilendirme araçlarıyla giderileceğinin takdirinin yasama organına ait olduğunu belirterek, 2023 yılı için ek MTV alınması yolunda düzenleme yapılmasının gereklilik kriterini karşıladığını değerlendirdi.

NTV'de yer alan habere göre yüksek mahkeme, ek MTV'nin bir defalığına ödenmesinin öngörülmesinin ihtiyaç duyulan finansmanın sağlanmasına katkı sağlayacağı gözetildiğinde kuralın bu meşru amaca ulaşma bakımından elverişli olduğunun anlaşıldığı görüşüne yer verdi.

AYM ayrıca, kişinin sahip olduğu taşıtın bir servet unsuru olarak mali gücünün göstergelerinden biri olduğunu, depremler nedeniyle oluşan maddi kayıpların büyüklüğü karşısında bu kayıpların giderilmesi sonucunda elde edilecek fayda ile araç sahiplerinin katlanacağı külfet arasında makul bir dengesizliğin bulunmadığını kaydetti.

Mahkeme, tüm hususlar gözetildiğinde MTV'nin toplumun tüm kesimlerini kapsayan yaygın bir vergi olduğu da dikkate alındığında kuralın mali güce göre vergilendirme, vergi yükünün adaletli dağılımı ve eşitlilik ilkeleri ile çelişmediği sonucuna varıldığını belirtti.

AYM ek MTV itirazını reddetti

 

Ek MTV iptal davası yarın görüşülecek

 

Ek MTV'de ilk taksitte ne kadar ödeme yapıldı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Keri.07 Ekim 2023 06:50

    Bu vergi isi hic adaletli ve olculu degil..bunlari bir gider gosterip vergiden dusenler var piyasaya yikanlar var birde bu vergiler dogrudan kucaginda sirtinda kalanlar var..deprem enkazi kaldirilirken alakasi olmayanlara herturlu yuk var..ancak muteahitler belediyciler denetleyenler para karsiligi af cikaranlar vs yok. adalet....

  • wers06 Ekim 2023 11:37

    allahtan ölçülü olmuş