E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasası sona eriyor, yükseliş sürecek mi?---

Ayı piyasası sona eriyor, yükseliş sürecek mi?

Ayı piyasası sona eriyor, yükseliş sürecek mi?
02 Ağustos 2023 - 11:57 borsagundem.com

Ayı piyasası neredeyse sona erdi. ABD borsaları 2022 yılı zirve seviyelerine geri döndü. Peki bu durum, yükselişin devam edeceğini mi gösteriyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında sürpriz ralli devam ediyor. Teknik olarak ayı piyasasından çıkılmış olsa da yatırımcılar hala endişeli. Ancak son işaretler ayı piyasasının neredeyse sona ermek üzere olduğunu gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, S&P 500 Endeksi neredeyse 2022 yılı başındaki boğa piyasası zirvesine geri döndü. Yapay zeka güdümlü bu yükseliş, yatırımcıları da yavaş yavaş ikna ediyor gözüküyor.

Tarihin en hızlı çıkışlarından biri

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, S&P 500 Endeksi’nin 2022 yılı ayı piyasası kayıplarından tamamen kurtulmaya yakın olması, piyasaların geleceğine dair iyimser olmak için gerçekten yeterli mi? Temettülerin yeniden yatırıldığı S&P 500 Endeksi, Ocak 2022'deki tüm zamanların en yüksek seviyesinin sadece yüzde 2 oranında altında seyrediyor. Borsaların mütevazı sayılabilecek bir hafta geçirmesi bile yükselişi yeni zirvelere taşıyabilir.

Eğer bu yakında gerçekleşirse, 2022 ayı piyasasından çıkış, tarihin en hızlılarından biri olacak. S&P 500 Endeksi, ayı piyasasının en düşük seviyesi olan 12 Ekim'den bu yana, 10 aydan kısa bir süre içinde ayı piyasasından çıkmış olacak.

Hızlı toparlanma iyimserlik için yeterli olmayabilir

Ne yazık ki boğalar için piyasanın geleceği, bu toparlanmanın hızına göre değerlendirilmiyor. Hızlı toparlanmalar, daha uzun toparlanmalardan daha iyi borsa performansı anlamına da gelmiyor.

Bu sonuca varmak için Ned Davis Research tarafından tutulan verilerde, 1900 yılından bu yana yaşanan tüm ayı piyasalarını incelemek yeterli. Her durumda, ABD hisse senedi piyasasının ayı piyasası başladığında bulunduğu seviyenin üzerine çıkmasının ne kadar sürdüğüne bakmak gerekiyor. Daha sonra, bu toparlanma süresi ile borsanın bu toparlanmayı takip eden gelecek bir, iki ve üç yıldaki performansı arasındaki korelasyonları ölçmek, anlamlı bir veri sunabiliyor.

Piyasalar ileriye dönüktür

Ancak bu veriler incelendiğinde, söz konusu kriterlerin geleneksel istatistiksel anlamlılık standartlarını karşılamadığı görülüyor. Bazen, Şubat-Mart 2020 ayı piyasasının ardından olduğu gibi, sadece 5 ay gibi hızlı bir toparlanma süresinin ardından güçlü piyasa performansları gelebiliyor. Ancak piyasalar, 2007-2009 Küresel Finans Krizi’nden dört yıl gibi uzun bir sürede toparlanmış olsa da, ardından yine son derece iyi performans gösterebiliyor.

Bu sonuç, borsanın etkinliği göz önüne alındığında beklenmesi gereken bir sonuç olarak değerlendirilmeli. Bu verimliliğin ayırt edici özelliklerinden biri ise, piyasanın ileriye dönük bir karaktere sahip olması. Hisse senedi piyasalarının gelecek aylarda nasıl performans göstereceği, haberlerin şu anda beklenenden daha iyi mi yoksa daha kötü mü olacağına bağlı; borsanın şimdiye kadarki performansına değil.

Haberlerin değeri

Yine de bir an için, hızlı bir iyileşme süresinin daha sonraki güçlü performans olasılığını artırdığı hayal edildiğinde ise, yatırımcıların hisse senedi almak için acele edeceğini ve bunu yaparak, piyasanın beklenen getirisinin ortalamanın altında kalmasına neden olabileceklerini de öngörmek gerekiyor.

Dolayısıyla, borsanın son zamanlarda gösterdiği yüksek performansa aldanmamak en doğru seçenek olacaktır ve yatırımcılar olarak bu mantık doğrultusunda bir strateji belirlemek gerekir. Yatırımcıların bu kısa süreli ayı piyasasından çıkış sonrasında da her zaman olduğu gibi, haberlerin beklenenden daha iyi mi yoksa daha kötü mü olduğunu analiz etmeleri gerekecek.

Wall Street borsaları rekora mı gidiyor?

 

Morgan Stanley: Borsa rallisi 2019 yılını anımsatıyor

 

Dow Teorisi'ne göre ralli devam edecek

 

Boğalar da ralliden endişe ediyor

 

Ralli mi ortalamaya dönüş mü?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)