E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasalarının başlangıcı tahmin edilemiyor---

Ayı piyasalarının başlangıcı tahmin edilemiyor

Ayı piyasalarının başlangıcı tahmin edilemiyor
12 Ekim 2021 - 11:16 borsagundem.com

Birçok yatırımcı borsalarda doğru zamanlamayı yakalayarak boğa piyasalarından en yüksek getiriyi elde edebileceğine inanır. Ancak MarketWatch yazarı Mark Hulbert’e göre ayı piyasası borsalara hiçbir işaret vermeden geliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

14 yıl önce 9 Ekim 2007 tarihinde küresel borsalar boğa piyasasının en yüksek seviyesine vurduğunda Küresel Finans Krizi’nin neden olacağı bir boğa piyasası hiç kimsenin aklından dahi geçmiyordu. Aksine yatırımcılar boğa piyasasına eşlik eden coşkuyu paylaşıyordu. S&P 500 Endeksi 5 yıl öncesindeki boğa piyasasının başlangıcından bu yana %120 yükseliş göstermişti.

Ancak MarketWatch yazarı Mark Hulbert söz konusu tarihin ABD borsalarındaki en kötü boğa piyasalarından birinin başlangıcı olduğunu belirtiyor. S&P 500 Endeksi o tarihten itibaren 16 ay içerisinde %55 düşüş kaydetti. Hulbert yatırımcıların geçmişi hatırlamasının önemli olduğunu zira boğa piyasası zirvelerinin gerçek zamanlı olarak fark edilemeyeceğini belirtiyor. Boğa piyasalarının sonu ancak aradan zaman geçtikten sonra anlaşılabiliyor.

Borsa uzmanı şirketinin takip ettiği 100 kısa vadeli borsa tahmincisini günlük bazda izleyerek oluşturduğu hisse senedi duyarlılık endeksini örnek gösteriyor. Hulbert’in araştırmasına göre boğa piyasasının en tepe noktasına ulaştığı günde boğa piyasası öngörüleri de en yüksek seviyeye ulaşıyor.

Borsa uzmanının araştırması son 40 yılın her boğa piyasasından önceki ve sonraki altı haftayı mercek altına alıyor. Araştırmaya göre piyasa duyarlılığı boğa piyasasının son altı haftasında %20 oranında yükseliyor. Zirve noktasına ulaşıldıktan sonraki altı hafta içerisinde ise piyasa duyarlılığı %40 oranında
düşüyor.

Hulbert araştırmaları sonucu profesyonel borsa tahmincilerinin borsalara ilişkin en kötümser tahminleri vermeleri gereken zamanlarda en iyimser tahminleri yaptığını belirtiyor. Borsa uzmanı konuyla ilişkili açıklamasında, “Bu insanlar her gün piyasaları aralıksız takip eden profesyoneller. Eğer onlar daha iyisini yapamıyorsa sizin daha iyisini yapabildiğinizi düşündüren nedir?” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanı yazısında Ekim 2007’de Küresel Finans Krizi öncesinde borsalara ilişkin yapılan tahminlere ilişkin birkaç örneği de paylaştı:

“Dikkatli dinlerseniz gürlemeleri duyabilirsiniz. Bu sesler büyük boğa piyasasının üçüncü aşamasının uzaktan gelen sesleridir… Güzel günlerin gelmekte olduğunu gerçekten görüyorum.”

“Ciddi miktardaki paramızla büyük kazançlar elde etme potansiyelinden bu kadar emin olmayalı uzun zaman olmuştu. Bu nedenle, henüz hala yapmadıysanız, paranızı mümkün olan en kısa sürede bu hisse senedi piyasasına sokmanız önemlidir. Zaman kimseyi beklemez ve paranız sizi bekliyor. Öyleyse yapmanız gerekeni yapın.”

“Hisse senetlerinde küresel boğa piyasası sadece devam etmekle kalmıyor aynı zamanda güçlü bir sürece giriyor. FED’in (ABD Merkez Bankası) faizleri düşüreceğine dair işaret verdiğine göre artık piyasaları geride tutan hiçbir şey yok.”

“Dow Jones 16.000 puan, biz geliyoruz. Borsaların gelecek 3 ila 6 ay boyunca bir yarışın içerisinde olacağını öngörüyoruz.” (Ekim 2007’de boğa piyasasının zirvesindeki Dow Jones Endeksi henüz sadece 14.165 puana ulaşmıştı.)

“Yüzde 20’lik düşüşle ayı piyasasına dönme riski radar ekranında yer almıyor.”

“Uzun vadede sağlam bir boğa piyasası var. Herhangi bir zayıflık satın almak için aramanız gerekiyor.”

Hulbert söz konusu yorumlara dikkat çekerek oluşan boğa piyasası coşkusuna dikkat çekiyor. Borsa uzmanı bugün yatırımcıların kendilerine hangi hikayeyi anlatırsa anlatsın o tarihte bu coşkuyu paylaşanların arasında olma ihtimallerinin çok yüksek olduğunu belirtiyor.

Yatırım dersi

Mark Hulbert bu hikayeden çıkarılması gereken önemli bir ders olduğunu belirtiyor: “Bir ayı piyasasının önüne geçmek için özkaynak yatırımlarınızı azaltabileceğinize güvenmeyin.”

Borsa uzmanı yatırımcıların ayı piyasası ihtimalinde de hayatta kalabilecek bir strateji tasarlaması ve uygulaması gerektiğini belirtti. Borsalarda teorik olarak en iyi yatırımlar boğa piyasası süresince endekslere yatırım yapmak ve ayı piyasasına dönüldüğünde ise güvenli bir nakde geçmek yoluyla gerçekleşebilir. Ancak Hulbert bu teorik başarıya gerçek dünyada hiç kimsenin ulaşamadığını belirtiyor.

Hulbert kendisinin de ayı piyasasının başlayıp başlamadığı hakkında hiçbir fikri olmadığına dikkat çekti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre S&P 500 Endeksi en son rekor seviyesine bir ay önce ulaşmıştı. Endeks şimdilerde rekorun yaklaşık %4 aşağısında seyrediyor. Endeks geçtiğimiz günü %0,69 düşüşle kapatmıştı.

Borsa yazarı, ayı piyasası ihtimali için, “Eğer başladıysa, üzerinden birkaç ay daha geçmeden, piyasalar çok daha düşük seviyelere ulaşmadan bundan asla emin olamayacağız” dedi.

 

Borsada negatif görünüm bekleniyor

 

Küresel enerji krizi Türkiye'yi nasıl etkileyecek

 

Küresel piyasalarda enflasyon baskısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)