E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAvrupa'ya deflasyon uyarısı---

Avrupa'ya deflasyon uyarısı

Avrupa'ya deflasyon uyarısı
20 Ocak 2014 - 07:26 borsagundem.com

Avrupa ekonomisi yeniden piyasaların gündemine girdi. Ekonomistler Avrupa'yı deflasyon konusunda uyardı

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı OECD'nin baş ekonomisti Avrupa Merkez Bankası'nın deflasyon
konusunda yüksek alarm düzeyinde olması gerektiğini ve ihtiyaç olursa Deflasyonla mücadele için tahvil
piyasasında alımlara giderek niceliksel gevşeme adımları atması gerektiğini söyledi. OECD Baş Ekonomistgi Pier Carlo Padoan konuya ilişkin açıklamasında deflasyonunun acil bir tehdit olmadığını
ancak dikkatle gözlenmesini gerektiğini belirterek, "Deflasyonu dikkatle izlemede tutmanız gereken bir
dönemdeyiz" dedi. Euro bölgesinde yıllık enflasyon oranları son dönemde sert bir düşüş yaşamış ve fiyatlar bir kaç ülkede düşüş yaşamıştı. Diğerlerinde ise zar zor bir fiyat artışı gözlenmişti. Ekonomik büyüme ise halen zayıf seviyelerde ve ekonomistler bu yıl boyunca enflasyonun düşük seviyelerde kalmasını bekliyor.
Bir kaç ekonomist euro bölgesinin genelinde ortalama fiyatların düşüş göstereceğini öngörüyor. Uzun bir süre düşük enflasyonun devam etmesi deflasyon tehdidini artırıyor ve Japonya'da olduğu gibi uzun bir süre fiyatlarda geniş bir düşüş yaşanması ihtimalini gündeme getiriyor.
Bu tehdidin gelişmiş ekonomiler arasında giderek daha gerçek hale gelmesi IMF Başkanı Lagarde'ın konuya ilişkin olarak deflasyonun toparlanma açısından bir felaket olacağı ve bununla kararlı bir şekilde mücadele edilmesi gerektiği yönünde açıklamada bulunmasına neden olmuştu.
Padoan konuya ilişkin açıklamasında fiyatların düşüşe geçtiği dönemlerde devletlerin ve hane halkının borç yükünün arttığını hatırlatarak, fiyatlarda yaşanacak uzun süreli bir düşüş sürecinin euro bölgesinde borç yükü ile mücadele eden devletler ve hane halkı açısından çok hasar verici sonuçlara neden olabileceğini ifade etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)