E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıAvrupa'nın gaz sıkıntısı artıyor---

Avrupa'nın gaz sıkıntısı artıyor

Avrupa'nın gaz sıkıntısı artıyor
24 Haziran 2022 - 08:54 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Asya’nın talebiyle, artan maliyetler ile birlikte Avrupa’nın LNG ithalat planında sıkışıklık yaratıyor.

Avrupa’nın, önemli bir fabrika kesintisi, Asya’da artan talep ve yükselen ABD arzı nedeniyle önemli ölçüde sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatıyla Rusya’nın zorlu bir gaz arzı kışını atlatma planı risk altında görünüyor.

Bölgenin Ukrayna ile olan savaşı nedeniyle Rus arzına olan bağımlılığını kesme taahhüdü, Kasım ayına kadar gaz deposunu yüzde 80’e kadar doldurma hedeflerini tutturmak için başta ABD’den olmak üzere LNG ithalatına büyük ölçüde bağımlı hale geldi.

LNG fiyatları bu hafta yaklaşık yüzde 60 arttı ve yakında milyon İngiliz ısı birimi başına 40 doları aştığı görülüyor.

Küresel zeminde yaşanabilecek daha büyük sıkışıklıklar meydana gelirse, gösterge değerler bu yılın başlarında görülen 60 dolara yakın rekor seviyelere ulaşacak.

Bu da ithalatın sürdürülmesinde Avrupa için ciddi bir zorluk yaşatacaktır.

Almanya’nın doğal gaz ithalatının azaldığı, maliyetinin yükseldiği görüldü.

Yapılan açıklamaya göre; Almanya dış ticaret ofisi BAFA, Almanya’nın doğal gaz ithalatı 2022 yılının ilk 4 ayında yüzde 22,1 arttı. Aynı döneminde doğal gaz ithalat maliyeti ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 170 arttığı belirtildi.

Brent yüzde 0,1 düşüşle 110,00 dolar seviyesinde işlem görürken, ABD Batı Teksas Orta (WTI) ham petrol vadeli işlemleri yüzde 0,2 artışla varil başına 104,46 dolar seviyesinde işlem gördü.

Haftanın son gününde yurt içinde kapasite kullanım oranı ve güven endeksleri, yurt dışında ise Almanya Ifo ve ABD tüketici güven endeksleri izlenecek.

Bakır ve demir fiyatlarında sert düşüş

 

12 göstergesi "al" veren hisseler (24/06/2022)

 

Borsada geri alımlar 10 milyar lirayı buldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TAMİZ KARTALGÖZ24 Haziran 2022 09:52

    bizde öyle milletvekilleri varki meral ve kemal.rusya ya ambargo yapalım dediler.temelli bizi bitircekler idi.bir zamanlar ahmet davutoğlu nun rus uçağını düşürüp abd nin talimatı ile az kalsın bizi rusya ile savaşa sokacak olduğu gibi

  • ALİ KODUŞ24 Haziran 2022 09:49

    Putin işareti verdi sizler bana ambargo korsanız bende sizin en can alıcı noktanızdan vururum dedi.dogalgaz, petrol ve yiyecek ambargosu hepimizin canını yakacak gibi.haydi bakalım avrupa sanayiniz bunun altından nasıl kalkacak.