E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAvrupalılar çaresiz! Dünyanın en eski yakıtına dönüş---

Avrupalılar çaresiz! Dünyanın en eski yakıtına dönüş

Avrupalılar çaresiz! Dünyanın en eski yakıtına dönüş
09 Ekim 2022 - 13:07 borsagundem.com

ABD medyasında Avrupadaki enerji krizi yüzünden Avrupalılar için odunun 'değerli varlık' haline dönüştüğü iddia edildi.

ABD merkezli Bloomberg gazetesi, yakacak odunun 'değerli varlık' haline dönüştüğünü yazdı. Panik satın almaların başladığı belirtilerek, "Eski günleri yaşıyorlar" yorumu yapıldı.

Avrupa, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle geçmiş yıllara ait görüntülere sahne olmaya başladı. Rusya'dan doğalgaz tedarikindeki kesinti, kıta ülkelerinin alternatif yollar aramasına neden oldu. Gaz tasarruf planlarını devreye alan hükümetlerin ardından, halk kömür ve yakacak oduna yöneldi. Bloomberg, gelişmeyi "Çaresiz Avrupalılar, ısınmak için dünyanın en eski yakıtına döndü" diye aktardı. Gaz kıtlığı nedeniyle odun talebinin arttığına dikkat çekildi.
Yakacak odunlarla ilgili hırsızlık endişesi

Haberde, "Berlin Tempelhof Havalimanı'ndan çok uzak olmayan Peter Engelke, çaresiz insanların stoklarını çalmasıyla ilgili endişeleri nedeniyle deposuna yeni bir güvenlik kapısı kuruyor. Risk altındaki değerli varlık yakacak odun." denildi.

Kıta, bu kış enerji ve muhtemelen elektrik kesintilerine hazırlanırken, Engelke'nin hamlelerinin Avrupa genelinde artan endişenin yansımalarından biri olduğu vurgulandı.

Panik satın almalar yaşanıyor

Kuzey Akım doğalgaz boru hattının sabote edilmesinin, Rusya'nın Ukrayna'daki savaş nedeniyle arzı kesmesiyle bölgenin kritik bir konumda kaldığının son işareti olduğu belirtildi.

Öte yandan Fransa'da talaş fiyatlarının yaklaşık iki katına çıkarak ton başına 600 euroya ulaştığı kaydedilerek, "Dünyanın en temel yakıtının panikle satın alındığına dair işaretler var." notu paylaşıldı.

Enerji krizi, yaşam giderlerini tırmandırdı

Macaristan'ın talaş ihracatını yasakladığı, Romanya'nın yakacak odunlara 6 ay boyunca fiyat sınırı getirdiği ifade edildi.

Euro bölgesindeki enflasyonun eylülde ilk kez çift haneye ulaştığı, kıtlıklarla ilgili endişelerin yanı sıra, enerji krizinin yaşam giderlerindeki artışı yoğunlaştırdığı anlatıldı.

"Eski günlere geri dönüldü"

Bir İngiliz toptan yakacak odun perakendecisinin Genel Müdürü Nic Snell, "İnsanların tüm evi ısıtmadığı eski günlere geri dönüldü. Ateşin başına otururlar ve sobanın ısısını kullanırlar ya da ateş yakıp yatarlardı. Bu kış bundan çok daha fazlası olacak." dedi.

"Çok yüksek hava kirliliği seviyeleri görülebilir"

Koronavirüs salgını döneminde insanların evlerine daha fazla yatırım yaptığı ve bu durumun enerji krizinin ortasında tırmandığı belirtilerek, şöyle denildi:

"İnsanların eline geçen ne varsa yakacağına dair kaygı var. Doğru bir şekilde odun yakacağını bilmeyenler nedeniyle çok yüksek hava kirliliği seviyeleri görülebilir. Komşularınızı düşünmek zorundasınız."

Alman ekonomisi enerji kriziyle ivme kaybediyor

 

Rezervasyonlar patladı: Enerji krizi çözümünü Türkiye'de buldular!

 

Enerji krizi, yakın zamanda otomotivde üretimi durdurabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Zanğoç10 Ekim 2022 05:55

    Çokta şeyimde idi

  • Bolu beyi 09 Ekim 2022 20:07

    Avrupaya tezek yakmayı tavsiye ederim.ben hayatimda bu kadar gerizekalı devleti bir arada görmedim, hoş kimse görmemiştir ya....😁

  • Pala17 Ekim 2022 13:09

    Maalesef Türkiye bu ülkelerden daha fakir.yazik

  • EXSTRİKS09 Ekim 2022 19:04

    Bizde de 6 +(HDP +ABD  iktidarda olsa bizde aynı durumları yaşayacak idik.

  • KEmAL TONUKIRMIZI09 Ekim 2022 19:02

    Eskiden doğalgaz mı atalarınız doğalgazla mı büyüdüler.kömür ve odunla da hayat güzel bence.

  • ALİ HAYDAR KIRMIZIALEV09 Ekim 2022 19:01

    o günleri gayet iyi hatırlarım 1970 yılında chp yönetiminde idik ülkede akaryakıt ilaç doktor çimento demir tüp kömür odun elektrik tereyağ yok idi ALLAH çok şükür pahalı olsa bile yine de alabiliyoruz.altımızda 1 milyonluk otomobiller benim evim 3 milyon TL oldu.geçinip gidiyoruz işte.

  • ALİ KODUŞ09 Ekim 2022 18:58

    Bence sizin devletler zengin bizler de fakiriz.bu sene kışın halk olarak ülkenizi boşaltıp bize misafir olarak gelin bahar aylarından sonra ülkenize döner çalışmaya başlarsınız.

  • Bik09 Ekim 2022 13:34

    Soba üzerine maşayı koyup ekmek kızartırlar, sobada kestane yaparlar ve sönerken de közde sucuk yaparlar. Soba sıcaklığına hasret kaldık.