E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıAvrupa'da resesyon göz ardı edilemeyecek bir gerçek---

Avrupa'da resesyon göz ardı edilemeyecek bir gerçek

Avrupa'da resesyon göz ardı edilemeyecek bir gerçek
14 Kasım 2023 - 08:50 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Yurtiçinde Cari İşlemler Dengesi eylülde 1.9 milyar dolar fazla verirken, 12 aylıkta 51.7 milyar dolar cari açık verdi. Hem ticaret açığındaki gerileme hem de hizmetler dengesinde güçlü katkı birikimli cari dengeye pozitif katkı vermeye devam ediyor. Diğer taraftan yabancı yatırımcılar ekim ayında 544 milyon dolarlık net hisse satışı gerçekleştirirken bu rakam 2023 yılında kümülatif olarak 2,132 milyon Dolar net satışa ulaştı.

Piyasalarda yön bulma arzusu bugün yayınlanacak olan ve Fed’in faiz oranı kararlarında önemli bir rol oynayan Ekim ayı TÜFE verisine bağlı olacak. Hatırlanacağı üzere bazı Fed yetkililerinin yorumları, daha fazla faiz artışı için kapıyı açık tutarak, sıkılaştırmanın gevşetilmesiyle ilgili iyimserliği biraz olsun zayıflatmıştı. Ortalama piyasa beklentisi aylık bazda gerçekleşecek %0,1’lik artış yönünde olurken yıllık rakamın %3,7’den %3,3’e gerileyeceği yönünde. Fakat ABD tarafında tek risk TÜFE rakamları değil. Ayın 17’sine kadar ABD hükümeti hala kapanma riskiyle karşı karşıya. Bu duruma ek olarak Moody’s, cuma günü ABD’nin kredi notunun görünümünü, büyük mali açıkları ve borç karşılanabilirliğindeki olumsuzluğu gerekçe göstererek “durağan”dan “negatif”e düşürmesi diğer bir risk olarak karşımıza çıkıyor. Yellen ise bu duruma karşı çıkarak Moody’s’in kredi notu görünümünü düşürme nedeni olarak gösterdiği, ABD’nin borçlarına ilişkin görüşüne katılmadığını, ABD ekonomisinin güçlü, Hazine piyasasının ise hem güvenli hem de likit olduğunu söyledi.

Avrupa tarafında ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos Euro Bölgesi’nde enflasyonunun geçici bir süre yükselebileceği uyarısında bulundu. Orta doğuda artan risklerin baskı oluşturduğu Avrupa’da faiz oranlarının sıkı kalacağına ve enflasyonun yapışkanlığına ait açıklamalar geliyor olsa da resesyon göz ardı edilemeyecek bir gerçek.

Asya piyasaları, TÜFE rakamına odaklandığı için bugün daha kırılgan. MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi %0,49 oranında yükselirken, Tokyo Nikkei  %0,36 oranında değer kazandı. Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi %0,61 arttı.

Petrol fiyatları, bugün OPEC’in piyasa temellerinin güçlü kaldığını ve ABD’nin Rus petrol ihracatını kısıtlaması nedeniyle arzın kesintiye uğrayabileceği yönündeki raporunun ardından sınırlı yükseliş yaşadı. Brent ham vadeli işlemleri %0,4 artışla varil başına 82,85 dolara yükseldi. ABD WTI ham petrol vadeli işlemleri ise  %0,4 artışla varil başına 78,59 dolara yükseldi.

Yurt içinde Hazine ihalesi ve kira sertifikası ihracının takip edileceği yeni günde, yurt dışında Euro Bölgesi GSYH, Almanya ZEW ve ABD tüketici enflasyonu rakamları izlenecek.

Yabancılar borsada hangi hisseleri alıyor?

 

Endeksten hızlı yükselenler (14/11/2023)

 

Günün önemli şirket haberleri 14/11/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)