E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAvrupa'da gaz fiyatları yeniden artışa geçti---

Avrupa'da gaz fiyatları yeniden artışa geçti

Avrupa'da gaz fiyatları yeniden artışa geçti
20 Ekim 2023 - 11:44 borsagundem.com

Avrupa'da doğalgaz fiyatları Orta Doğu'daki çatışmaların genişleyeceği endişesiyle yeniden artışa geçti

Avrupa'da doğalgaz fiyatları, Orta Doğu'daki çatışmaların genişleyeceği ve doğalgazın küresel akışını etkileyeceği yönündeki korkuların artmasıyla yeniden yükselişe geçti.

Hollanda TTF'de Kasım teslimi gaz fiyatı bugün 52,29 euro seviyesine kadar yükseldi. Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıdan bu yana doğalgaz fiyatı yaklaşık %35 artış gösterdi.

İsrail-Hamas çatışması şu ana kadar Mısır'a tedarik sağlayan önemli bir sahanın kapatılmasına yol açarak Kuzey Afrika ülkesinden sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatı konusunda soru işaretleri yarattı. Mısır'ın Avrupa'nın gaz tedarikindeki payı önemli değil ancak daha geniş çaplı bir çatışma ve İran'ın olası müdahalesi Hürmüz Boğazı'ndan geçen Katarlı LNG gemileri için güvenlik risklerini de arttırabilir.

Energy Aspects Ltd. bu hafta yaptığı açıklamada, "Avrupa ve küresel dengeler açısından en büyük risk, Hamas-İsrail çatışmasının İran'ı da içine alacak şekilde tırmanması ve Hürmüz Boğazı'nın kullanımı konusunda gerginlik yaratmasıdır" dedi.

Rystad Energy tarafından yayınlanan bir notta, "İsrail ile Filistinli militan grup Hamas arasında devam eden çatışma, bölgesel doğalgaz piyasası için ciddi bir tehdit oluşturuyor ve kış yaklaşırken Avrupa'nın sıvılaştırılmış doğalgaz arzı üzerinde zincirleme etkileri olabilir" denildi.

Kasım teslimi doğalgaz fiyatı şu sıralarda düne göre yüzde 0,35 artışya megavat/saat başına 51,18 euro seviyesinde.

BOTAŞ'tan doğalgaz borcu iddialarına ilişkin açıklama

 

IEA: Doğalgaz piyasasında oynaklık artabilir

 

Rusya'nın Özbekistan'a doğalgaz sevkiyatı başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)