E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAvrupa PMI'larda umut ışığı var mı?---

Avrupa PMI'larda umut ışığı var mı?

Avrupa PMI'larda umut ışığı var mı?
01 Eylül 2020 - 11:55 borsagundem.com

Avrupa'dan gelen PMI verileri küresel piyasalarda günün ana maddesi oluyor. Beklentiler çerçevesinde gelen veriler iyileşme gösteriyor mu?

BORSAGUNDEM.COM

Bugün küresel piyasalarda PMI endeks günü. İmalat sanayideki geleceğe dair görünüm sunması açısından önemli olan veri piyasaların yakın takibinde.

Euro Bölgesi’nde Ağustos’ta imalat sektörü PMI verisi beklentiler dahilinde 51,7 olarak gerçekleşti. Önceki ayıın verisi ile aynı olan endeks üretimin yatay seyrini gözler önüne serdi. 

Almanya'da ise BME imalat sektörü PMI endeksi ise 52,2 ile 53,0 olan beklentinin bir miktar altında gerçekleşerek önceki veri olan 53,0 sonrası da hafifi bir gerileme yaşadı.

Fransa'da Ağustos’ta imalat sektörü PMI endeks 49,8  olarak gerçekleşirken, beklenti 49,0'du. Önceki veri olan 49,0'dan bir miktar iyileşme göstermiş oldu.

İspanya'da ise IHS Markit imalat sektörü PMI endeksi 49,9 ile beklenti ve önceki veriye göre göle görülür bir düşüş kaydetti. Beklenti 52,8 iken, önceki veri 53,5'ti.

Pandeminin Avrupa'da en çok vurduğu ekonomilerden olan İtalya'da da Ağustos’ta imalat sektörü PMI endeksi toparlanmaya devam ederek 53,1 olarak gerçekleşirken, beklenti 52,0 ve önceki 51,9 seviyesinin üstüne çıktı.

Avrupa Birliği'nden ayrılmanın sonrası pandemiden de fazlasıyla etkilenen İngiltere ekonomisinde de toparlanma izlendi. Ağustos'ta CIPS imalat sektörü PMI endeksi 55,2 olarak gerçekleşti. 55,3 olan beklentiye paralel geen veri önceki 53,3'ün üzerine çıktı. 

Bugün gelecek son PMI verisi 16.45 ABD olacak.

AVRUPA'DAN GELEN DİĞER PMI VERİLERİ

Norveç'te imalat sektörü PMI 46,1 (Önceki 43,3)

Yunanistan'da HPI imalat sektörü PMI 49,4 (Önceki 48,6)

Çekya'da imalat sektörü PMI 49,1 (Beklenti 49,0, Önceki 47,0)

İsviçre'de Procure.ch imalat sektörü PMI 51,8 (Beklenti 52,0, Önceki 49,2)

Macaristan'da imalat sektörü PMI 52,8 (Önceki 50,8)

Hollanda'da NEVI imalat sektörü PMI 52,3 (Önceki 47,9)

Polonya'da imalat sektörü PMI 50,6 (Beklenti 52,9, Önceki 52,8)

İsveç'te imalat sektörü PMI 53,4 (Önceki 51,0)

İmalat sanayi PMI 3 ayın ardından geriledi

PMI ENDEKSİ NEDİR?

PMI Endeksi, şirketlerin satın alma yöneticilerinin, mal ve hizmet satın alma eğilimlerini inceleyen bir göstergedir. Bu gösterge temel olarak büyüme öngörülerini açıklamaya yönelik anket niteliği taşımaktadır. Bu ankette şirket satın alma müdürlerinin, aylık periyotlarla mal ve hizmet talepleri konusunda nasıl pozisyon alacakları konusunda sorular yer alır. Amaç bu müdürlerin eğilimlerini incelemektir. Bu anketler, güncel, doğru ve genellikle benzersiz aylık ekonomik eğilim göstergeleri sunabilme kapasitesi sayesinde, merkez bankaları yanında, mali piyasalar ve ticari karar vericiler tarafından dünyada en çok takip edilen iş anketi unvanına sahiptir.

PMI ENDEKSİ NEYİ GÖSTERİR?

2008 krizinden sonra değişen şartlarla birlikte yaşanmaya devam eden belirsizlikler dolayısıyla ülkelerin büyüme tahminlerini en iyi şekilde açıklayabilen endekslerden birisidir. Bunun en önemli sebebi bu tahminlerin herhangi bir devlet otoritesi veya ajanslar tarafından yapılmayıp, ülkede hasılatın aslan payını ellerinde bulunduran kişilerin katıldığı anket olmasından kaynaklanır. Çıkan sonuçlara göre başta merkez bankası, yatırımcılar ve finansal piyasaları yakından ilgilendirmektedir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • VS01 Eylül 2020 14:07

    Avrupa Avrupa deyip durmayın,Avrupa bize araç bile yetiştiremiyor, üstelik araç fiyatları daire fiyatlarını geçmişken