E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAvrupa Merkez Bankası'ndan belirsizlik uyarısı---

Avrupa Merkez Bankası'ndan belirsizlik uyarısı

Avrupa Merkez Bankası'ndan belirsizlik uyarısı
29 Eylül 2021 - 21:45 borsagundem.com

Lagarde, 2021 ECB Merkez Bankacılık Forumu'nda yaptığı konuşmada, arz darboğazlarının, artan enerji fiyatlarının ve yeni olası Kovid-19 dalgasının ekonomide belirsizliklere sebep olan riskler olduğunu söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, 2021 ECB Merkez Bankacılık Forumu'nda açıklamalarda bulundu.

Euro Bölgesi ekonomisinin hızla toparlanmakta olduğuna işaret eden Lagarde, yıl sonuna kadar Kovid-19 salgını öncesindeki seviyelere ulaşacaklarını belirtti.

Ekonomik toparlanmanın anahtarı başarılı aşılama kampanyaları

Lagarde, ekonomik toparlanmanın hızlı ve başarılı aşılama kampanyalarından kaynaklandığını belirterek, Avrupa'da 12 yaş üstü nüfusta aşılama oranının yüzde 70'i geçtiğini söyledi.

Euro Bölgesi'nde salgın nedeniyle uygulanan kısıtlamaların neredeyse tamamen ortadan kalktığını belirten Lagarde, sadece sosyal mesafe ve maske kullanımı gibi uygulamaların sürdüğünü anlattı.

Lagarde, açılmayla birlikte imalat ve hizmet sektörlerinin hız kazandığına işaret ederek ürün satışlarının da yükseldiğini söyledi.

Büyümeyi tehdit eden "belirsizliklerin" halen devam ettiğini vurgulayan Lagarde, birkaç aydır arz tıkanıklıkları ve arz zincirinde kesintiler yaşandığını ancak arz tıkanıklıklarının "radarlarında" olduğunu belirtti, Lagarde kesintilerin pek çok Euro Bölgesi üyesi ülkenin ihracatını yavaşlattığını ifade etti.

Enerji fiyatlarındaki artışın sebebi doğalgaz ve petrol fiyatlarının artması

Euro Bölgesi'nin enerji ithal eden bir konumda olduğunu hatırlatan Lagarde, enerji fiyatlarındaki artışın doğalgaz, elektrik ve petrolden kaynaklandığını anlattı.

Lagarde, geçen yıl enerji ürünlerinde fiyatların önemli miktarda düştüğünü anımsatarak, son dönem enerji fiyatlarındaki artışın "baz" etkisinden kaynaklandığını vurguladı.

Enerji fiyatlarının 2022 yılının ilk kısmında düşmesini beklediklerini ifade eden Lagarde, bir başka belirsizlik kaynağının da yeni salgın dalgası ile birlikte tedbirlerin ve kapanmaların tekrar etmesi olduğunu söyledi.

Lagarde, enflasyondaki artışın ekonomilerin yeniden açılmasından ve baz etkisinden kaynaklandığını ifade etti.

Yükselişe geçen dolar rekor tazeledi

BİST, bir hisse ve bir yatırımcıya tedbir getirdi

Avrupa borsaları günü pozitif kapattı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)29 Eylül 2021 21:54

    Arkadaşlar gelişen ülkeler için bir senaryo var. oluşan ve başı boş bırakılan enflasyon fiyat artışlarına yol açacak. Biliyoruz, ama gelişen ulkeler özellikle Türkiye aynını yapıyor. Yapsın ne var bunda, Bol bol ithal alınan ürünlerde ülkelerin enflasyon baskıları ile zamlar oluşuyor. Zaten değer kaybeden Türkiye parası TL hem alım olarak eriyor, hemde ülkelerin kendi enflasyonlarından fıyatlar artış göstermeye başlıyor. Özellikle GIDA, YEMEK,   bu alanlar ithalde olsa artıl gösterebilir. Bu durum karşısında bazı devletler stok yaptı. Rusya mesela, tahılları doldurdu hangarlara, Biz dede ithalat ile ilgili bazı izinler verilmişti ama bir bilgi ulaşamadım ne oldu, kım aldı, denetımsız işlermi anladınız bizim işleri katakullu :D ..Neyse, memurlar, marketlerde etiket fıyatı okuyacağına oluşma riskı bulunan global gıda fiyat artıllarının ulke enflasyonlarının hesaplamasına başlasın. bu kış zor geçecek herkes stok yapsın, gereksiz harcama kessın.