E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAsya piyasaları Çin verileri sonrası yön arayışında---

Asya piyasaları Çin verileri sonrası yön arayışında

Asya piyasaları Çin verileri sonrası yön arayışında
17 Mayıs 2021 - 08:01 borsagundem.com

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri, Çin’den gelen ekonomik verilerle haftaya karışık bir görünümde başladı

Asya hisse senetleri haftanın ilk işlem gününde yatırımcıların Çin'den gelen ekonomik verilere odaklanması ile karışık seyretti.

Çin'de Nisan ayında perakende satışlar beklentileri karışılamadı. Yüzde 25 seviyesinde artış beklentisi olan perakende satışlar yüzde 17,7 yükseldi. Ülkede sanayi üretimi de Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 artış kaydederken, sabit varlık yatırımları yüzde 19,9 düzeyinde arttı. Ülkede işsizlik ise gerileyerek yüzde 5,1 oldu.

Tayland'da ekonomi birinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 3,3 daralma beklentilerine karşın yüzde 2,6 daraldı.

Hisse senetleri Hong Kong ve Avustralya'da hafif artış gösterirken, Japonya ve Güney Kore'de negatif bir seyir hâkim.

Çin'de hisse senedi endeksleri, tüketici ve sağlık sektörü hisselerine gelen güçlü alımların etkisi ile yeni haftaya da yükselişle başladılar ve son 2 ayın en yüksek seviyesini gördüler.

Shanghay Bileşik Endeksi bugün yüzde 1,0 artışla 3526,09 puana çıkarken, Shenzhen, yüzde 1,l7 artışla 5198,19 puana yükseldi.

Analistler, yatırımcıların Mayıs ve Haziran'da tüketici odaklı küçük ve orta ölçekli şirketlerin güçlü kazançlar elde edecekleri beklentilerini satın aldıklarını ifade ediyorlar.

Çin'in sanayi üretiminde büyüme Nisan ayında Mart ayına göre yavaşladı. Nisan ayında sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 arttı. Mart ayında üretim yıllık yüzde 14,1 artış göstermişti. Ekonomistler Nisan ayında üretimin yıllık yüzde 9,1 artmasını bekliyorlardı.

Çin'de emlak yatırımlarında yılın ilk 3 ayında görülen hızlı büyüme Nisan ayında bir miktar yavaşladı.

Ocak-Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25,6 büyüyen emlak yatırımları Ocak-Nisan döneminde yüzde 21,6 arttı.  İlk 4 ayda metrekare bazında emlak satışlarında artış da ilk üç aydaki yüzde 63,8'den yüzde 48,1'e indi.

Çin'de yeni konut fiyatlarında artış Nisan ayında hızlandı. Nisan ayında ortalama yeni konut fiyatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,45 arttı. Mart ayında fiyatlar yıllık yüzde 4,36 artış göstermişti.

Çin Merkez Bankası vadesi gelen 100 milyar yuan büyüklüğünde orta vadeli krediyi çevirdi. Faiz oranını ise değiştirmedi. 1 yıl vadeli orta vadeli kredi kolaylığı faizi yüzde 2,95 seviyesinde kaldı.

Japonya'da üretici fiyatları Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6 artış gösterdi. Bu, son 6,5 yılın en hızlı artışı olarak kayıtlara geçti. Üretici fiyatlarının yüzde 3,1 artması bekleniyordu. Nisan ayında üretici fiyatlarının hızla yükselmesinde artan enerji ve emtia fiyatları etkili oldu.

Japon CEO’ya göre pandemi döneminde olimpiyatlar intihar görevi gibi

SPK’dan ekonomiyi güçlendirecek yeni adım

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)